AMERIČKA OSVETA IRANU: SAD zaplenile više od 500.000 barela goriva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 02. 2024. u 17:34

AMERIČKO ministarstvo pravde saopštilo je da je ta zemlja zaplenila više od 500.000 barela iranskog goriva, koje je, kako navodi, bilo namenjeno za finansiranje paravojnih snaga persijske nacije, prenosi RT na španskom.

АМЕРИЧКА ОСВЕТА ИРАНУ: САД заплениле више од 500.000 барела горива

Foto Tanjug/AP

Navodi se da su zaplenili i oko 108 miliona dolara, uz objašnjenje da je ta mera preduzeta da bi se prekinulo finansiranje snaga Kuds Revolucionarne garde Irana, koje, prema tvrdnjama Vašingtona, deluju u zemljama kao što su Irak, Liban, Sirija i Jemen.

-Ministarstvo pravde SAD će nastaviti da koristi svoja puna ovlašćenja da prekine nezakonito finansiranje i suprotstavi se iranskim zloćudnim aktivnostima, koje su postale sve očiglednije poslednjih meseci, izjavio je državni tužilac Merik Garland.

U međuvremenu, FBI je naveo da persijska zemlja predstavlja "pretnju" za severnoameričku naciju.

-Iran predstavlja stalnu pretnju Sjedinjenim Državama: pokušaj ubistva Amerikanaca upravo ovde unutar naših granica, izvođenje sajber napada na dečiju bolnicu, podrška teroristima širom sveta i još mnogo toga, kazao je direktor FBI Kristofer Rej.

Naime, ukupno sedam osoba optuženo je pred njujorškim sud u vezi sa zaplenom novca. Među njima su predsednik naftne i gasne kompanije "ASB Grupe" u Turskoj Sitki Aian i sin bivšeg komandanta Korpusa islamske revolucionarne garde i iranskog ministra za naftu Mortez Rostam Ghasemi.

Ministarstvo pravde takođe je optužilo Kineskinju Šaojun Vang i Omanca Mahmuda Rašida Amura Al Habsija za izbegavanje sankcija Iranu i pranje novca.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ANTISRPSKE HISTERIJE: Albanci i Hrvati vređali Srbe, pa zaigrali kolo!