POLJOPRIVREDNICI BLOKIRAJU "TRPEZU" PARIZA, VLAST ANGAŽUJE BLINDIRANA VOZILA I 15.000 POLICAJACA: Sprema se pohod na prestonicu

Sindikati poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, uključujući i mlade zemljoradnike, spremaju se da u ponedeljak traktorima izvrše drumsku blokadu Pariza.

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ БЛОКИРАЈУ ТРПЕЗУ ПАРИЗА, ВЛАСТ АНГАЖУЈЕ БЛИНДИРАНА ВОЗИЛА И 15.000 ПОЛИЦАЈАЦА: Спрема се поход на престоницу

Foto: Tanjug/AP

Kao simboličnu tačku uzeli su gradsku "trpezu", veletržnicu u Renžisu, u južnom predgrađu prestonice, odakle se snabdevaju ceo grad i okolina.

Istovremeno će od popodneva blokirati i auto-puteve kojima se ulazi u Grad svetlosti, zbog čega postoji opravdana bojazan da će saobraćaj biti znatno otežan, a Pariz odsečen od sveta. Na meti učesnika protesta su i pariski aerodromi.

Policija spremno dočekuje ovu akciju. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je saopštio da će u ponedeljak biti angažovano 15.000 policajaca i žandarma na sprečavanju blokade prestonice.

Blindirana policijska vozila su već od nedelje uveče raspoređena ispred "kvantaša" u Renžisu. Njihovo angažovanje poljoprivrednici u štrajku doživljavaju kao pretnju prekomernom silom, u situaciji dok se bore za svoja prava.

Serija mera koju je u petak saopštio premijer Gabrijel Atal nije uspela da smiri bes učesnika protesta. Dok je jedan deo barikada na jugu uklonjen, preko vikenda je došlo do "pregrupisavanja" snaga, pa se od početka ove sedmice, čak, najavljuju i žešći pritisci na vlast, onih koji ne odustaju od insistiranja na većim ustupcima i daljeg ispunjavanja zahteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave