IMA VIŠE GLASOVA OD ŠOLCA, A SADA PORUČUJE: Ako pobedimo, Nemačka ide na referendum o izlasku iz EU

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

22. 01. 2024. u 11:26

KRAJNjE desna stranka, Alternativa za Nemačku (AfD), zalagaće se za referendum o članstvu u EU po uzoru na Bregzit, ako dođe na vlast, rekla je liderka stranke Alis Vajdel, pozdravljajući izlazak Velike Britanije kao savršeno ispravan potez.

ИМА ВИШЕ ГЛАСОВА ОД ШОЛЦА, А САДА ПОРУЧУЈЕ: Ако победимо, Немачка иде на референдум о изласку из ЕУ

Foto: Profimedia

- To je model za Nemačku, opcija da može da donese takvu suverenu odluku - rekla je Vajdel u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Vajdel vodi stranku od 2022. godine i kaže da će vlada AfD-a nastojati da reformiše EU i ukloni njen „demokratski deficit“, uključujući ograničavanje ovlašćenja Evropske komisije, „neizabrane izvršne vlasti“.

"Neka narod odlučuje sam, kao u Velikoj Britaniji“

- Ali ako reforma nije moguća, ako ne uspemo da obnovimo suverenitet država članica EU, trebalo bi da pustimo narod da odlučuje, baš kao što je to uradila Velika Britanija. I mogli bismo da imamo referendum o Degzitu - izlasku Nemačke iz EU - rekla je Vajdel.

Foto: Profimedia

Ova ideja otvara veliki tabu u Nemačkoj, gde su mejnstrim stranke čvrsto proevropski orijentisane. Takođe, nemački ustav postavlja stroga ograničenja za nacionalne plebiscite, pa čak i da se oni održe, ankete pokazuju da bi velika većina Nemaca glasala za ostanak u EU. Međutim, među glasačima AfD-a podrška EU je najslabija.

Siloviti rast popularnosti AfD-a

Vajdel je govorila u kontekstu velikog povećanja podrške AfD-u, koja prema anketama iznosi 22 odsto – što je više od sve tri stranke u klimavoj koaliciji kancelara Olafa Šolca – socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Očekuje se da će AfD pobediti na regionalnim izborima u septembru u istočnim državama Saksoniji, Brandenburgu i Tiringiji, ali pošto sve druge vodeće stranke odbijaju da sklope koalicione dogovore sa AfD, njen put do vlasti je neizvestan.

Foto: Profimedia

Nemačka obaveštajna agencija ukazala je na ekstremizam unutar AfD-a i stavila pod nadzor nekoliko partijskih zvaničnika. Ipak, stranka je profitirala od javnog nezadovoljstva kancelarom Šolcom i njegovim lošim upravljanjem privredom.

Ali stranka se poslednjih dana našla na udaru kritika zbog izveštaja o kontroverznom sastanku prošlog novembra između poslanika AfD-a i austrijskog krajnje desničarskog radikala Martina Selnera, gde se razgovaralo o planu za nasilno uklanjanje miliona imigranata iz Nemačke – uključujući građane sa nemačkim pasošima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)