BRITANCI OBJAVILI FOTOGRAFIJE: Ovo je oružje koje Severna Koreja šalje Rusiji

Novosti online

22. 01. 2024. u 08:54

VELIKA Britanija je dostavila stručnjacima UN satelitske fotografije severnokorejskih pošiljki tereta Rusiji u okviru pokušaja da se pokrene zvanična istraga o poslovima sa oružjem koji krše međunarodne sankcije.

БРИТАНЦИ ОБЈАВИЛИ ФОТОГРАФИЈЕ: Ово је оружје које Северна Кореја шаље Русији

Foto: Britansko ministarstvo

Severna Koreja je optužena da je ruskoj vladi isporučila balističke rakete i stotine hiljada artiljerijskih granata za njen rat u Ukrajini otkako se Vladimir Putin sreo sa Kim Džong Unom na ruskom dalekom istoku prošlog septembra.

Odnos Rusije i Severne Koreje se širi

Čini se da se njihov bilateralni odnos širi, piše Gardijan. Putin se sastao sa severnokorejskim ministrom spoljnih poslova Čoe Son Huijem u Kremlju ove nedelje tokom retkog, petodnevnog putovanja visokog zvaničnika Pjongjanga. Dvojica zvaničnika su razgovarala o „daljem razvoju odnosa dve zemlje u svim oblastima, uključujući i ona osetljiva", objavio je Kremlj.

Neobjavljeni izveštaj britanske odbrambene obaveštajne službe u koji je Gardijan imao uvid pokazuje satelitske snimke tri ruska broda, Maia, Angara i Maria, snimljene između septembra i decembra, koji ukrcavaju kontejnere u severnokorejskoj luci Najin pre nego što su krenuli u ruske luke na Dalekom Istoku.

"Ovo otkriva koliko je Rusija postala očajna“

Iako je bilo nemoguće identifikovati šta se nalazi u kontejnerima, to je usledilo nakon prošlonedeljne objave SAD da je Rusija upotrebila balističke rakete iz Severne Koreje u Ukrajini.

- Ruska upotreba severnokorejskog oružja u Ukrajini predstavlja kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti UN - rekao je diplomata UN. 

- To podriva međunarodne napore da se spreči nuklearno širenje i razotkriva koliko je Rusija postala očajna u svojoj neuspešnoj invaziji.

Foto: Britansko ministarstvo

Ovaj i drugi dokazi dostavljeni Komitetu za sankcije UN trebalo bi da pokrenu punu istragu o flagrantnim kršenjima međunarodnih sankcija od strane Rusije i Severne Koreje.

Izveštaj je, zajedno sa drugim američkim i stranim dokazima, dostavljen panelu stručnjaka UN za širenje Severne Koreje, za koji se očekuje da će objaviti svoj prvi konačni izveštaj sledećeg meseca, pošto su sumnje da Severna Koreja snabdeva Rusiju municijom naglo porasle ove godine. 

Brodovi pod američkim sankcijama

Svi brodovi u izveštaju su stavljeni pod sankcije američke vlade 2022. godine zbog njihovih veza sa brodarskom kompanijom ruskog Ministarstva odbrane, koja je „umešana u rusko ilegalno zauzimanje i okupaciju Krima od 2014. kao privatne ruske pomorske kompanije koje prevoze oružje i drugu vojnu opremu za rusku vladu“.

Dva od tri broda takođe su identifikovana u nedavnom izveštaju istraživačkog centra Kraljevskog instituta ujedinjenih službi koji je pokazao porast pretovara iz Severne Koreje u Rusiju koji „otkriva da je Rusija verovatno počela da isporučuje severnokorejsku municiju u velikim količinama“.

Treći je identifikovao NK Nevs, nezavisni portal za vesti koji se fokusira na Severnu Koreju, kao „deo grupe komercijalnih brodova koji su završili višestruke isporuke vojne opreme i municije koju je Severna Koreja isporučila Rusiji“.

Severnokorejske zalihe omogućile su mnoge vojne napade na Ukrajinu

Navodi se da su pošiljke omogućile vojne napade na Ukrajinu u decembru i januaru u kojima su poginule desetine ljudi i povređene stotine.

Tužioci u Harkovu su za Gardijan rekli da su sumnjivi fragmenti rakete iskander severnokorejske proizvodnje poslati u Kijev na analizu, dodajući da su rakete imale suptilne razlike: slova iscrtana na ruskom za serijske brojeve i drugačiji izduvni konus mlaznice i zavarivanje.

- Ovi gnusni napadi izvedeni su, delimično, korišćenjem balističkih projektila i lansera nabavljenih iz Severne Koreje - navodi se u saopštenju osam članica Saveta bezbednosti, uključujući Veliku Britaniju i SAD.

Visoki šef kontrole naoružanja Bele kuće Pranaj Vadi rekao je ove nedelje da je vojna saradnja između Rusije i Severne Koreje „bez presedana“ i upozorio da bi ruska vojna pomoć Severnoj Koreji mogla da potkopa američku politiku nuklearnog odvraćanja u Južnoj Koreji i Japanu.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)