ZA OVE ZEMLJE NEMA OPASNOSTI Huti im poručili: Za vas nema pretnji, možete slobodno da plovite Crvenim morem

Novosti onlajn

19. 01. 2024. u 10:29

NE postoji nikakva pretnja po brodove Rusije i Kine u Crvenom moru, izjavio je član Politbiroa jemenskog pokreta „Ansar Alah“ (Huti) Muhamed el Bahiti.

ЗА ОВЕ ЗЕМЉЕ НЕМА ОПАСНОСТИ Хути им поручили: За вас нема претњи, можете слободно да пловите Црвеним морем

Foto: Tanjug/AP

- Jemenski pokret 'Ansal Alah' izvodi napade na brodove SAD i Velike Britanije u Crvenom moru. Što se tiče svih ostalih zemalja, među kojima su Rusija i Kina, ništa ne ugrožava njihovu plovidbu u regionu - rekao je El Bahiti u intervjuu za ruski portal „Izvestija“.

Kako je dodao, Huti su spremni da osiguraju bezbednost ruskih i kineskih brodova koji plove Crvenim morem.

Prema podacima servisa za praćenje brodova „Marintrafik“, u Crvenom moru je aktivna plovidba – trenutno se tamo nalazi preko 250 brodova.

Istovremeno, četiri od pet najvećih transportnih kompanija privremeno je obustavilo isporuku robe kroz Suecki kanal.

Podsećamo, sredinom novembra Huti su, u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, počeli da izvode napade na brodove u Crvenom moru koji su povezani sa Izraelom, zbog čega je naglo smanjen pomorski saobraćaj kroz Suecki kanal.

SAD su nakon toga, zajedno sa deset drugih zemalja, pokrenule operaciju za zaštitu brodova koji plove Crvenim morem. Jemenski Huti su upozorili da zadržavaju pravo da izvode napade na brodove učesnica te koalicije. Na moru je došlo do nekoliko sukoba između Huta i američke vojske.

Vašington i Velika Britanija su 12. januara pokrenule operaciju protiv pokreta „Ansar Alah“, izvodeći vazdušne napade na ciljeve u četiri provincije Jemena. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je to odgovor na pretnju slobodi plovidbe i nije isključio nastavak vojne akcije.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!