OVAKO BRITANCI PRAVDAJU NAPAD NA HUTE: Nismo pogazili međunarodno pravo, bili smo ugroženi

Novosti online

12. 01. 2024. u 13:48

BRITANSKA vlada saopštila je danas da je odluka o napadu na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu u skladu sa međunarodnim pravom.

ОВАКО БРИТАНЦИ ПРАВДАЈУ НАПАД НА ХУТЕ: Нисмо погазили међународно право, били смо угрожени

Foto: Unsplash/Ilustracija

Na sajtu britanske vlade se navodi da je Velikoj Britaniji, prema međunarodnom pravu, dozvoljeno da koristi silu u okolnostima u kojima je delovanje u samoodbrani jedino izvodljivo sredstvo za suočavanje sa stvarnim ili potencijalno skorim oružanim napadom i gde je upotreba sile neophodna i proporcionalna.

Dokument objavljen na sajtu vlade je nazvan "Sažetak pravne pozicije britanske vlade: Legitimitet vojne akcije Velike Britanije nad objektima Huta u Jemenu".

Na sajtu se navodi da će britanska vlada obavestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o akcijama koje je preduzela.

Vlada podseća da Huti već duže vreme izvode napade na brodove u Crvenom moru i da su, između ostalih, meta napada bila i plovila pod britanskom zastavom, kao i plovila mnogih drugih država.

To je kulminiralo napadom na brod Diamond koji je uključivao više dronova, ističe vlada, procenjujući da će se napadi nastaviti, ukoliko se ne preduzmu mere za njihovo odvraćanje.

Zakonito je preduzeta vojna intervencija na pažljivo identifikovane mete da bi se smanjile sposobnosti Huta i odvratili dalji napadi, napominje britanska vlada. Rusija je prethodno saopštila da je napad na Jemen izvršen bez mandata UN i da je zbog toga, kako je navela, "ilegalna avantura" SAD i saveznika.

Sunak: Uspešni udari na položaje Huta u Jemenu

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da će napad Velike Britanije i SAD na ciljeve u Jemenu oslabiti militantnu grupu Huti koja ima podršku Irana, dodavši da su udari bili uspešni.

- Prvi pokazatelji su da su ti udari bili uspešni. Naš cilj je vrlo jasan, to je deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u region - rekao je Sunak tokom posete Ukrajini, prenosi Rojters.

Dodao je da će serija napada oslabiti i poremetiti sposobnost Huta da lansiraju rakete i dronove. Sunak je ranije danas potvrdio da je britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama izvelo napade na položaje Huta u Jemenu.

- Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine - naveo je britanski premijer u saopštenju.

Dodao je da su zato preduzete ograničene, neophodne i srazmerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih sa napadima Huta, kako bi bile oslabljene vojne sposobnosti Huta i zaštićena globalna plovidba.

Sve najnovije vesti iz Jemena pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)