HUTI ZASULI AMERIKANCE I BRITANCE DRONOVIMA I RAKETAMA: Najveći sukob do sada u Crvenom moru

Novosti online

10. 01. 2024. u 11:18

BRITANSKI ratni brod, zajedno sa američkim snagama, oborio je sedam dronova koje su lansirali Huti koje podržava Iran u Crvenom moru u operaciji odbijanja najvećeg napada dronovima i raketama do sada.

ХУТИ ЗАСУЛИ АМЕРИКАНЦЕ И БРИТАНЦЕ ДРОНОВИМА И РАКЕТАМА: Највећи сукоб до сада у Црвеном мору

Foto Tanjug/AP

Grant Šaps, ministar odbrane, rekao je da su bespilotne letelice išle ka "HMS Diamond", razaraču Tip 45 koji je Britanija stacionirala da pomogne u zaštiti transporta, kao i komercijalnih brodova u utorak uveče.

U misiji su uz britanski razarač učestvovali i američki ratni avioni, koji su dejstvovali sa džinovskog nosača aviona, kao i drugi ratni brodovi SAD.

Ukupno je oboreno 18 dronova - dizajniranih da eksplodiraju pri udaru - koje su ispalili Huti u Jemenu, zajedno sa dve protivbrodske krstareće rakete i jednom protivbrodskom balističkom raketom. Napad je počeo oko 21.15 po lokalnom vremenu, prema saopštenju američke vojske koji je opisan kao "složen napad", prenosi Skaj njuz.

SAD su saopštile da je ovo 26. napad Huta na komercijalni brod od 19. novembra.

Šaps, u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama, detaljno je opisao delovanje Velike Britanije:

- Preko noći, "HMS Diamond", zajedno sa američkim ratnim brodovima, uspešno je odbio do sada najveći napad Huta koji podržavaju u Crvenom moru.

- "HMS Diamond" uništio je više dronova za napad koji su se kretali prema njoj i komercijalne brodove u toj oblasti, bez povreda ili štete za brod i njenu posadu. Velika Britanija je, zajedno sa saveznicima, ranije jasno stavila do znanja da su ovi ilegalni napadi potpuno neprihvatljivi i ako se nastave, Huti će snositi posledice.

- Preduzećemo mere potrebne da zaštitimo nevine živote i globalnu ekonomiju - zaključuje on.

Huti, koje podržava Iran, kažu da su napadi usmereni na okončanje vazdušne i kopnene ofanzive na pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Koalicija predvođena SAD patrolira Crvenim morem kako bi pokušala da spreči napade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu