ŠOLC SAD PRKOSI "TRAKTOR REVOLUCIJI": Ogorčeni Nemci nisu spremni da trpe prelivanje novca iz savezne kase za rat u Ukrajini

I. Stanojević

10. 01. 2024. u 07:00

IGNORIŠUĆI proteste poljoprivrednika koji su svojim traktorima napravili saobraćajni kolaps širom zemlje, vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca parafirala je mere štednje, u okviru kojih se nalazi i kontroverzno smanjenje subvencija dizela za poljoprivrednike. Ogorčeni Nemci, koji više nisu spremni da trpe prelivanje novca iz savezne kase za rat u Ukrajini, bukvalno su paralisali glavne auto-puteve i onemogućili normalno funkcionisanje života u gotovo svim pokrajinama, zahtevajući da se zatvori novčana slavina ka Kijevu, umesto što se manjak pokriva kresanjem beneficija za poljoprivredu.

ШОЛЦ САД ПРКОСИ ТРАКТОР РЕВОЛУЦИЈИ: Огорчени Немци нису спремни да трпе преливање новца из савезне касе за рат у Украјини

Tanjug

Šolcova "semafor koalicija", čiji rejting neprekidno pada, uprkos svemu tome usvojila je izmene u okviru kojih su i veće takse za vazdušni saobraćaj i strože sankcije u oblasti socijalne pomoći za nezaposlene. U međuvremenu, masovne demonstracije poljoprivrednika, Šolc nema nameru da odstupi i svojim postupcima poručuje da se ne boji generalnog štrajka koji se pominje iz desničarskih krugova, već "zajahalih" na protestni talas.

Štrajku poljoprivrednika priključili su se i špediteri, mašinovođe i turistički poslenici. Kako ističu tamošnji mediji, "ekstremističke grupe, međutim, pokušavaju da otmu uzavrelu atmosferu u svoje svrhe". Neke od njih pozivaju na generalni štrajk, ali osim prepreka u zakonu, koji samo izuzetno dozvoljava takav oblik protesta i to ukoliko je ugrožen politički sistem i opstanak države, od te ideje ograđuju se strukovna udruženja i sindikati.

Ogorčeni radnici iz mnogih branši zahtevaju da se najpre podmire domaće potrebe umesto što se, kako kažu, nauštrb nemačkih građana plaća ukrajinski lider Vladimir Zelenski. Zvaničnici u Berlinu za sve to ne haju i očekuju da će federalna kasa najpre biti odobrena u Bundestagu, a onda na sednici 2. februara, u veću nemačkih pokrajina Bundesratu, a do tada je na snazi "privremeno upravljanje budžetom". Štednja se ne može izbeći, tvrdi "semafor koalicija", jer, po ranijoj presudi Saveznog ustavnog suda, vlada mora da nadoknadi rupu od oko 30 milijardi evra u budžetu, kao i u Fondu za ekološku transformaciju, navodi Dojče vele.

Udruženje farmera poziva na umerenost. Ostali, kako je objavio Dojčlandfunk, podižu uzavrelo raspoloženje. Prema jednom izveštaju, nemačke bezbednosne vlasti primećuju različite pozive na mobilizaciju i izraze solidarnosti od desničarskih ekstremista i grupe Nove desnice. "Velt am zontag" je objavio da je to rezultat istraživanja Federalnog ureda kriminalističke policije (BKA), Saveznog ureda za zaštitu ustava i organa za ustavnu zaštitu saveznih država. Pozivi su posebno česti u onlajn mrežama.

BKA je registrovala, između ostalog, pozive na "generalni štrajk" i "subverzivne nemire", kao i na "infiltraciju" demonstracija. Članovi Alternative za Nemačku (AfD) najavili su da će govoriti na protestima. Priključuje se i nova desničarska inicijativa "Jedan procenat".

Organi bezbednosti u Nemačkoj priznaju da je protest poljoprivrednika teško proceniti, jer je, s jedne strane, legitimna ogorčenost poljoprivrednika, a na drugoj strani čekaju ekstremisti koji žele da se infiltriraju u protest. BKA ne vidi nikakve "nalaze relevantne za rizik" za proteste farmera i njihove organizatore.

Medvedev: Berlinu preti Majdan

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocenio je da postoji mogućnost da se u Berlinu dogodi "Majdan", usled protesta nemačkih farmera i rastućih troškova podrške Ukrajini. Subvencije su prestale, a astronomske sume potrošene na Ukrajinu i dalje rastu. Istovremeno, Nemačka je glavni sponzor Ukrajine. Ako se tako nastavi, Banderine pristalice doneće svoje dokazano oružje za Berlin, a to je - Majdan. U ovom slučaju sumnjamo da će nemački kancelar Olaf Šolc preživeti. Gledamo događaje sa zlonamernim interesovanjem, kaže Medvedev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (12)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!