VILKHA-M BOLJA OD HIMARSA? Ukrajinska vojska pogađa mete sa lokalno proizvedenim raketnim bacačem većeg dometa od američkog M142 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 01. 2024. u 09:14

NEDAVNE slike na društvenim mrežama otkrivaju da je ukrajinska vojska rasporedila svoj najnoviji lokalni raketni sistem za višestruko lansiranje (MLRS), Vilkha-M.

ВИЛКХА-М БОЉА ОД ХИМАРСА? Украјинска војска погађа мете са локално произведеним ракетним бацачем већег домета од америчког М142 (ВИДЕО)

Foto MoD Ukrajine


Ovaj dodatak značajno prevazilazi mogućnosti GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) raketa koje se koriste u M142 HIMARS, sistemu koji isporučuju Sjedinjene Države. Vilkha-M (Oljha)  je poznat po svom proširenom dometu od 130 km i povećanom kapacitetu nosivosti, značajno povećavajući mogućnosti izvan M142 HIMARS, koji ima maksimalni domet od 70 km.

Odlične operativne mogućnosti sistema Vilkha-M, sa njegovom sposobnošću da dostigne do 130 km, izdvajaju ga. Rakete iz Vilkha-M su dizajnirane da putuju dalje i isporuče snažniju razornu silu, ključni aspekt u savremenom ratovanju. Ovo predstavlja strateški napredak u odnosu na sistem M142 HIMARS.

Prema izveštajima iz otvorenih izvora, navodi se da je ukrajinski MLRS Vilkha-M (Multiple Launch Rocket System) korišćen u kontroverznom bombardovanju ruskog grada Belgoroda od strane ukrajinskih kopnenih snaga u januaru 2024. Slike na ruskoj društvenoj mreži VK pokazuju neeksplodirane fragmentacione bojeve glave iz kasetnih bojevih glava 9N235 i ostatke raketne municije od 300 mm R624-M, što ukazuje da ih je ispalio MLRS Vilkha.

Borbena primena Vilkhe od strane ukrajinskih kopnenih snaga je primećena od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Ivan Vinik, prvi zamenik šefa Nacionalne asocijacije ukrajinske odbrambene industrije, potvrdio je 1. marta 2023. Vilkha se aktivno koristio u borbama od maja 2022.

Uvođenje Vilkha-M u ukrajinske snage naglašava tekuće napore da se razvije i integriše napredna vojna tehnologija u sukobu u Ukrajini. Takođe pokazuje posvećenost zemlje jačanju samopouzdanja u odbrambenim sposobnostima. Raspoređivanje ovog sistema bi potencijalno moglo da promeni taktički pejzaž sukoba, nudeći ukrajinskim snagama robusniju i dalekosežniju artiljerijsku opciju.

Ovaj napredni raketni sistem, Vilkha, je evolucija sovjetskog BM-30 Smerč i zvanično ga je usvojila ukrajinska vojska 2018. Sa stabilizacijskim mehanizmom koji koristi dve noge, lanserom na kamionu upravlja posada od četiri vojnika i sposoban je da lansira svih dvanaest projektila za samo 45 sekundi. Vilkhu pokreće dizel motor JaMZ-7511.10 sa turbo punjenjem, koji omogućava maksimalnu brzinu od 100 km/h. Njegove rakete su jedinstveno dizajnirane sa mikromotorima, povećavajući i domet i stabilnost u letu, a opremljen je i automatskim i ručnim sistemima za kontrolu vatre.

Foto prezident.gov.ua

Tehnološki napredak Vilkhe uključuje upotrebu modifikovane rakete 9M55, sposobne da dostigne do 70 km sa bojevom glavom od 250 kg. Unapređena raketa R624 integriše novi motor na čvrsto gorivo, GPS i inercijalno navođenje, 90 malih gasnih kormila za kontrolu pogona i aerodinamičke lopatice koje se aktiviraju tokom konačnog prilaza. Ovo rezultira verovatnoćom kružne greške (CEP) od 10 m. Dalje rafinirani Vilkha-M koristi raketu R624M, menjajući deo težine bojeve glave za povećani domet od 130 km, iako sa blago smanjenom preciznošću od 30 m CEP. U toku su razvojni napori za dalje proširenje dometa ovih projektila.

(armyrecognition.com)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024