PANIKA ZAVLADALA JUŽNOM KOREJOM: Zbog Kimovih raketa naređena hitna evakuacija ostrva

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 01. 2024. u 08:57

NAKON što je Severna Koreja jutros ispalila oko 200 artiljerijskih granata u vodu u blizini svoje zapadne obale, južnokorejska vojska je saopštila da na taj potez odgovara vežbom artiljerije sa bojevom municijom, a naređena je hitna evakuacija civila na južnokorejskim zapadnim pograničnim ostrvima Jeonpjeong i Baengnjeong.

ПАНИКА ЗАВЛАДАЛА ЈУЖНОМ КОРЕЈОМ: Због Кимових ракета наређена хитна евакуација острва

Foto: Profimedia

Južnokorejska vojska okarakterisala je potez Severne Koreje kao čin provokacije i upozorila da će preduzeti odgovarajuće mere, navodeći da nije bilo povređenih i da nije pričinjena šteta, prenosi agencija Jonhap.

Portparol južnokorejske vojske Li Sung Jun upozorio je na konferenciji za novinare da je Severna Koreja odgovorna za eskalaciju krize i pozvao na hitno smirivanje situacije.

U tesnoj koordinaciji sa SAD, južnokorejska vojska prati severnokorejske aktivnosti i sprovešće odgovarajuće mere protiv provokacija Severne Koreje, rekao je predstavnik vojske Južne Koreje.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je detektovao artiljerijsku paljbu severno od granične linije demilitarizovane zone, defakto pomorske granice dve države, prenosi Jonhap.

Tampon zona je postavljena u okviru međukorejskog vojnog sporazuma potpisanog 19. septembra 2018. godine, kako bi se smanjile granične tenzije.

Severnokorejska vojska je 2010. godine pucala desetine puta na ostrvo Jeonpjeong, kada su poginule četiri osobe, uključujući dva civila, u jednom od najtežih napada od završetka Korejskog rata 1953. godine. 

Severna Koreja je tada saopštila da je bila isprovocirana južnokorejskim vežbama jer su, kako je navela, granate pale u severnokorejske teritorijalne vode.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!