MEDVEDEVU OZBILJNO POPUSTILE KOČNICE: Ozbiljno izvređao Francuze zbog stava o Belgorodu - "Ološ, kopilad i nakaze..."

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 01. 2024. u 21:15

ZAMENIK šefa ruskog saveta bezbednosti izvređao je francusko rukovodstvo nakon što je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje opravdalo napad Ukrajine na Belgorod, u kojem je ubijeno 25 i ranjeno 100 civila, kao samoodbranu.

МЕДВЕДЕВУ ОЗБИЉНО ПОПУСТИЛЕ КОЧНИЦЕ: Озбиљно извређао Французе због става о Белгороду - Олош, копилад и наказе...

Foto: Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Jutjub/WarLeaks - Military Blog

Zamenik šefa ruskog saveta bezbednosti i nekadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je Francuze ološem, kopiladima i nakazama. Te oštre reči i uvrede on je uputio nakon što je francusko ministarstvo spoljnih poslova opravdalo kao "samoodbranu" masakr koji je u subotu kasetnim bombama izvela Ukrajina u ruskom gradu Belgorodu, ubivši 25 civila, među kojima i decu, i ranivši više od stotinu.

Rusija sama kriva

Medvedev je u svom postu na Telegramu naveo da Rusi nikad nisu voleli Francuze.

- Džabe su vodile rat protiv nas - napisao je Medvedev, misleći na pokušaj Napoleona Bonaparte da 1812. osvoji Rusiju.

On je dodao da su se Rusi sada uverili u to da između njih i Francuza nikad nije bilo ljubavi, pa ni sada kad je na vlasti Emanuel Makron.

- Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je napad na Belgorod kasetnom municijom 'samoodbrana'. Ološ. Kopilad. Nakaze - istakao je Medvedev.

Tako teške reči ruski zvaničnik je uputio Francuzima nakon što je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje u sredu saopštilo da je Ukrajina napadom na Belgorod delovala u samoodbrani, te da je Rusija država agresor i da je samim tim odgovorna za sve "ljudske tragedije koje prate sukob".

To je bio i zvaničan stav Evropske unije, koja je, umesto da osudi ubistvo civila, u potpunosti podržala Kijev.

- Uopšteno govoreći, Ukrajina ima zakonsko pravo da se brani. Kad je reč o konkretnom incidentu u Belgorodu, nijedna informacija koja dolazi iz Rusije ne može se smatrati pouzdanom - izjavio je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano.

Foto: Jutjub printskrin/European Commission

Najgori udar

Iako snage odane Kijevu već mesecima napadaju pogranične oblasti Rusije, udar na Belgorod, koji se dogodio pred Novu godinu 30. decembra, bio je najgori te vrste od početka sukoba u februaru 2022. Ukrajinska artiljerija je tada, koristeći zabranjenu kasetnu municiju, gađala civile na centralnom trgu Belgoroda i ubila najmanje 25 ljudi, a ranila više od 100. 

Moskva je nakon toga optužila SAD i Veliku Britaniju da pomažu u planiranju napada i odgovorila masivnim udarima dronovima i raketama na objekte ukrajinske vojne industrije, radionice i skladišta municije u Kijevu i Harkovu.

(Indformer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)