MANJE NOVCA U NEMAČKOJ KASI: Vladajuća "semafor" koalicija u Berlinu postigla dogovor o nacrtu budžeta za iduću godinu

A.Vojinović

14. 12. 2023. u 08:00

LIDERI vladajuće koalicije u Nemačkoj, posle nekoliko neizvesnih nedelja, juče su konačno postigli dogovor o nacrtu budžeta za iduću godinu. Pošto je vladi kancelara Olafa Šolca "gorelo pod nogama", čelnici takozvane semafor koalicije - Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP) - uspeli su da pronađu način da prebrode budžetsku krizu koja je pretila da im ugrozi fotelje.

МАЊЕ НОВЦА У НЕМАЧКОЈ КАСИ: Владајућа семафор коалиција у Берлину постигла договор о нацрту буџета за идућу годину

Tanjug

Šolc je najavio da vladajuća koalicija namerava da sledeće godine ponovo poštuje takozvanu kočnicu duga koja je propisana Ustavom i zahteva od saveznih i pokrajinskih vlada da ne prave nova zaduženja za godišnje budžete. Rezovi u različitim sektorima potrošnje će biti napravljeni kako bi se popunio finansijski jaz od 17 milijardi evra, prenosi Dojče vele.

- Naravno, to nas ne raduje, ali je neophodno kako bi zacrtane ciljeve mogli da ostvarimo s novcem koji nam je na raspolaganju. Vlada se drži svojih ciljeva - snažno podržavamo klimatski neutralnu transformaciju naše zemlje, jačamo društvenu koheziju i nastavljamo da podržavamo Ukrajinu u odbrani protiv ruske agresije. Ali, jasno je da moramo da se zadovoljimo sa znatno manje novca da bismo postigli ove ciljeve - rekao je Šolc medijima u Berlinu.

Šolcova vlada se, takođe obavezala da će sledeće godine udvostručiti podršku Kijevu na osam milijardi evra, dok će za ukrajinske izbeglice biti određeno dodatnih šest milijardi evra. Takođe, najavljeno je ukidanje subvencija koje štete klimi, smanjenje rashoda pojedinih ministarstava i ograničenje saveznih subvencija. Osim toga, povećaće se cena ugljen-dioksida za benzin i dizel, kao i za grejanje na fosilna goriva.

No, Šolc je, ipak, ostavio vrata odškrinuta za potencijalnu suspenziju duga za 2024. ukoliko rat u Ukrajini eskalira, što bi od Nemačke zahtevalo da pruži više pomoći zemlji.

- Ako se situacija pogorša kao rezultat rata Rusije i Ukrajine, na primer, zato što se stanje na frontu pogorša ili ako druge pristalice smanje pomoć Ukrajini ili zato što se pretnja Nemačkoj i Evropi dodatno poveća, mi ćemo morati da odgovorimo na to - rekao je lider SPD.

Manjak u saveznom budžetu pojavio se pošto je Ustavni sud presudio da je neustavan pokušaj da se novac namenjen pandemiji virusa korona, preusmeri u ekološku kasu. Problem je nastao kad je vlada pokušala da prebaci oko 60 milijardi neiskorišćenih evra, uzetih kao kredit 2021. zbog korone i plasira ih u višegodišnje klimatske i infrastrukturne projekte.

Sada je na potezu Bundestag, koji mora da da zeleno svetlo za usvajanje nacrta o budžetu, pre nego što stupi na snagu početkom iduće godine.

Rezovi Fondu za klimu

NEMAČKI kancelar je dodao da će Fond za klimu i transformaciju, osmišljen da pomogne kompanijama u najvećoj evropskoj ekonomiji dok prelaze na "zelene prakse", biti smanjen za 12 milijardi evra u 2024. i za 45 milijardi evra do 2027. godine. "Fond, koji podržava inicijative kao što su stvaranje energetski efikasnijih zgrada i subvencionisanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i čipova, i dalje će imati ukupan obim od 160 milijardi evra", rekao je Šolc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)