LOVAČKA KOALICIJA: Kijev i NATO prave savez za snabdevanje avionima F-16, Miraž 2000 i Jas-39 Gripen (VIDEO)

Novosti online

29. 11. 2023. u 21:00

IZMEĐU Pariza i Kijeva vođeni su pregovori oko mogućeg snabdevanja Ukrajini šest aviona Miraž 2000. Kijev bi trebalo da dobije i desetine lovaca F-16.

ЛОВАЧКА КОАЛИЦИЈА: Кијев и НАТО праве савез за снабдевање авионима Ф-16, Мираж 2000 и Јас-39 Грипен (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Francuska štampa je još u martu ove godine plasirala informaciju o mogućnosti isporuke njihovih lovaca Miraž 2000, ali je tu informaciju tada demantovao tadašnji ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Sledeći bi mogli da budu avioni Gripen, koji su u službi i Švedske, kojoj se Ukrajina prethodno obratila, i Češke. Sa velikim stepenom pouzdanosti možemo reći da će „češki“ lovci završiti u Ukrajini, pošto je Prag pokrenuo proces njihove zamene američkim lovcima pete generacije F-35.

Češka se takođe dogovorila sa Švedskom o obuci ukrajinskih pilota na lovcima četvrte generacije Gripen.

Foto AP

Postoji zanimljiv trend u obezbeđivanju Ukrajine oružjem. Na samom početku sukoba, Kijev i Evropa su stvorili artiljerijsku koaliciju. Tada je Zapad isporučio poljsku artiljeriju, minobacače i MLRS. Zatim je postojala oklopna koalicija, u okviru koje je Ukrajina dobila oklopne transportere i tenkove. Sada je red na koaliciju boraca.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da prebacivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu neće promeniti situaciju na liniji fronta. Alijansa treba da se pripremi za dug rat.

On smatra da je na bojnom polju potrebna razna oprema: HIMARS, rakete, PVO sistemi, F-16, ali ne postoji sistem koji može da promeni situaciju na frontu, rekao je Stoltenberg.

Foto RSAF

Tekst potpisa

Ukrajina će dobiti F-16 najkasnije do kraja proleća 2024. godine

Prema rečima šefice frakcije „Glas“ u Vrhovnoj radi Ukrajine Aleksandre Ustinove, Ukrajina bi mogla dobiti prve lovce F-16 krajem proleća 2024. Ovo je rečeno u intervjuu ukrajinskom izdanju Evropska pravda.

Ustinova je napomenula da će u najboljem scenariju prvi obučeni ukrajinski piloti biti spremni do kraja ove godine, ali će njihov broj biti nedovoljan, jer je većina još u procesu obuke. Trenutno su u toku pregovori o modernizaciji F-16, za koji se očekuje da će biti dostavljen Ukrajini.

-Potrebni su nam snažniji radari i bolje rakete na ovim avionima. Jednostavno davanje aviona sa radarom od 60 km, kao na MiG-ovima, nema smisla, rekla je Ustinova i dodala da su aktivni međunarodni partneri i ukrajinsko Ministarstvo odbrane. radeći na tome da Ukrajina dobije modernizovane avione.

Ustinova je takođe napomenula da prijem F-16 neće imati „magični efekat“ u pogledu povratka Krima, ali mogu značajno da smanje gubitke ukrajinske strane i obezbede jednakost snaga u vazduhu. Ona je izrazila mišljenje da je F-16 sposoban da ispuni takvu ulogu.

Istovremeno, u Kijevu postoji bojazan da bi dolaskom nove vlasti u Holandiju Ukrajina mogla da ostane bez obećanih 42 lovca F-16.

oruzjeonline.com

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona