MAĐARSKA ODBILA NOVI PAKET SANKCIJA RUSIJI: Ne želimo da ugrozimo svoju energetsku bezbednost

Novosti online

27. 11. 2023. u 20:06

MAĐARSKA je odbila da podrži predloge da se u 12. paket sankcija EU Rusiji uvrste mere koje bi ugrozile energetsku bezbednost evropskih zemalja, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon sastanka sa evropskim kolegama u Briselu.

МАЂАРСКА ОДБИЛА НОВИ ПАКЕТ САНКЦИЈА РУСИЈИ: Не желимо да угрозимо своју енергетску безбедност

FOTO: AP/Tanjug

On je napomenuo da je na sastanku ponovo bilo predloga da se Rusiji uvedu sankcije u oblasti nuklearne energije, kao i da se zabrani isporuka ruske nafte naftovodom "Družba" u centralnu Evropu, uključujući Mađarsku.

-Jasno smo stavili do znanja da se nećemo složiti sa takvim odlukama. Mađarska neće pristati ni na kakve sankcije nuklearnoj industriji, jer bi to ugrozilo sigurnost njenog snabdevanja energijom, jasno je poručio Sijarto, podsećajući da je za takve odluke potrebna saglasnost svih zemalja EU.

On je dodao da isporuke ruske nafte naftovodom nisu važne samo za Mađarsku, već i za susedne zemlje, posebno Češku i Slovačku.

Šef mađarske diplomatije prethodne je napomenuo da EU ne treba da razgovara o 12. paketu sankcija Rusiji dok ne analizira posledice prethodnih 11.

-Dok saradnja između Istoka i Zapada, koja je dugo bila pouzdana osnova za evropski rast, nastavlja da se raspada, mi već razgovaramo o 12. paketu sankcija. Neuspele odluke u Briselu poslednjih godina dovele su do značajnog smanjenja konkurentnosti Evrope. Tek smo treći po doprinosu globalnoj ekonomiji i imamo najgori učinak u decenijama. U međuvremenu, moramo da plaćamo četiri puta više za prirodni gas u Evropi nego u Severnoj Americi, a za struju – tri puta više nego u Kini, ukazao je Sijarto.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)