PRVA RAZMENA OTETIH I ZAROBLJENIH Netanijahu: Nastavićemo rat do ostvarenja ciljeva

I. Stanojević

24. 11. 2023. u 11:33

PREKID vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas počeće danas u sedam ujutro po lokalnom vremenu, saopštilo je katarsko ministarstvo spoljnih poslova, a prva grupa od 13 talaca, žena i dece, biće puštena iz Pojasa Gaze u 16 časova. Čim primirje stupi na snagu, u Pojas Gaze će početi da stiže humanitarna pomoć.

ПРВА РАЗМЕНА ОТЕТИХ И ЗАРОБЉЕНИХ Нетанијаху: Наставићемо рат до остварења циљева

Foto: Printscreen

Al Ansari je rekao da je prioritet da se žene i deca sklone na bezbedno, a da je cilj pauze u borbama da se dođe do "trajnog primirja". Ali, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručuje da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa i pošto istekne privremeni prekid vatre, što je preneo i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.

- Rat se nastavlja dok ne ostvarimo sve naše ciljeve - rekao je i ponovio da su ciljevi uklanjanje Hamasa, povratak svih talaca i "osiguranje da ništa u Pojasu Gaze ne predstavlja pretnju po Izrael".

Hamasovo vojno krilo potvrdilo je da će prekid vatre trajati četiri dana. Hamas i Izrael su, uz posredovanje Katara, postigli dogovor o primirju tokom koga će razmeniti 50 izraelskih talaca otetih 7. oktobra za 150 Palestinaca koji se trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.

IDF je, istovremeno, saopštio da su članovi Brigade 401 u blizini Džabalije, u Pojasu Gaze, otkrili četiri tunela duboko ispod zemlje, kao i municiju sakrivenu ispod kreveta dece vođa Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael". Pronađeni su i dokumenti sa ratnim planovima, kao i tuneli povezani sa strujnom mrežom korišćenom od strane Hamasa. Trupe su, navodno, pronašle osovine za lansiranje raketa, kao i rakete velikog dometa.

- Došli smo do srca operacija Hamasa - rekao je komandant brigade, pukovnik Beni Aharon.

Netanijahu kaže da će izraelska vojska iskoristiti višednevno primirje da se pripremi za nastavak rata:

- Sve naše snage biće zaštićene tokom pauze i nastaviće se prikupljanje obaveštajnih podataka - rekao je Netanijahu, zahvalivši se saveznicima na pomoći u pregovorima sa Hamasom.

Netanijahu je izrazio uverenje da će lider Hamasa u Pojasu Gaze Jahja Sinvar pokušati da "kupi dodatno vreme" kako bi sprečio Izrael da nastavi operacije u Gazi pošto istekne primena dogovora o taocima i prekidu vatre.

- Spremni smo i za druge događaje - poručio je Netanijahu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je i libanski Hezbolah lansirao 35 raketa na sever Izraela preko granice i dodao da je vazdušna odbrana presrela nekoliko raketa i pogodila raketne bacače kao odgovor. Hezbolah je prihvatio odgovornost, saopštivši da je lansirano 48 raketa, uz dodatne napade na granici. Osim toga, nekoliko protivtenkovskih raketa i minobacača je ispaljeno iz Libana u pogranične oblasti na teritoriji Izraela.

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je militantnu grupu Hezbolah da ono što se dešava na severu Gaze može da se dogodi i u južnom Libanu i Bejrutu.

- Mi znamo kako da postupimo prema onima koji nas napadaju, kao i prema onima koji ih šalju - rekao je Ganc i poručio je da nijedan napad na suverenitet Izraela neće ostati bez odgovora.

Istovremeno, predsednik Irana Ebrahim Raisi ocenio je da "je evidentan očaj izraelskog režima zbog palestinskog otpora" i dodao da "režim u Tel Avivu nije uspeo da ostvari nijedan cilj u ratu protiv palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze".

Iranski šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan sastao se sa vođom Hezbolaha Hasanom Nasralahom na nepoznatoj lokaciji u Libanu, preneo je "Tajms of Izrael". Amir Adbolahijan, stigao jeu Bejrut u drugu posetu Libanu od 7. oktobra i održao sastanke sa Ziadom al Naklehom, generalnim sekretarom Islamskog džihada i Halilom al Hajom, predstavnikom Hamasa, kao i sa drugim članovima terorističkih organizacija.

- Ukoliko se privremeno primirje Hamasa i Izraela ne produži i ne dođe do prekida vatre, uslovi u regionu će se promeniti i rat će se proširiti - ocenio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)