RAT U UKRAJINI: Neuspešan pokušaj desanta ukrajinskih snaga na hersonskom pravcu

Novosti online

21. 11. 2023. u 07:39 >> 00:54

RAT u Ukrajini ušao je u 636. dan. Šef Pentagona Lojd Ostin posetio je Kijev gde je rekao da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu. Ruske snage prizemljile su dron „RQ-20 PUMA“ koji je ukrajinska vojska koristila u Zaporoškoj oblasti za praćenje civilnih puteva.

РАТ У УКРАЈИНИ: Неуспешан покушај десанта украјинских снага на херсонском правцу

FOTO: Tanjug/AP

Zelenski: Ukrajina je donela sve odluke za početak pregovora sa EU

 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajina donela sve odluke koje je trebalo doneti za početak pregovora o pristupanju zemlje Evropskoj uniji.

On je podsetio da su u utorak u Kijevu boravili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Moldavije Maja Sandu na desetogodišnjicu početka Majdana, što je, kako je naveo, posebno simbolično. 

- Glavna tema bila je naša integracija u Evropsku uniju. Naša država čini sve što je potrebno za pravi početak pristupnih pregovora. Sve odluke koje smo morali da donesemo su već donete. A sada ćemo čak i odobriti ono što je trebalo da se uradi pre proleća - rekao je Zelenski u video obraćanju.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je apsolutno odlučna da sve sprovede i bude potpuno spremna za početak pregovora.

- Veoma je važno da Evropska unija ispuni svoje obećanje tako što će doneti odluku za početak pregovora sa Ukrajinom  - naglasio je.

On je izrazio zahvalnost predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i svim partnerima u Evropi na njihovoj podršci“ i istakao da je „sada vreme za jačanje solidarnosti“.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije EU. 

Takođe je preporučila, pod određenim uslovima, otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom i davanje statusa zemlje kandidata Gruziji.

U decembru ove godine Evropski savet bi trebalo da razmotri pitanje otpočinjanja pregovora o pristupanju Ukrajine EU.

 

Foto Tanjug/AP

 

Pentagon: Sutra sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine


Novi sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, zakazan za 22. novembar, biće usredsređen na obezbeđivanje sposobnosti ukrajinskih snaga neophodnih za samoodbranu, izjavila je danas na brifingu za novinare zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

- Sutra će ministar odbrane Lojd Ostin održati 17. sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u virtuelnom formatu, što će ojačati posvećenost Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini zajedno sa naših više od 50 saveznika - dodala je ona, prenosi Ukrinform.

Ona je naglasila da će SAD nastaviti da rade sa koalicijom saveznika i partnera ''kako bi Ukrajini obezbedile kapacitete neophodne za samoodbranu''.

Prema njenim rečima, od velike je važnosti da Kongres konačno usvoji zahtev predsednika Džozefa Bajdena za dodatno finansiranje, koji uključuje veliki paket pomoći Ukrajini.

Ministar odbrane Lojd Ostin u ponedeljak je nenajavljeno posetio Kijev i poručio da je njegov boravak u ukrajinskoj prestonici znak potvrde da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji.
 

 

Sijarto: Nećemo obustaviti energetsku saradnju sa Rusijom zbog rata u Ukrajini

 


Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da njegova zemlje neće obustaviti saradnju u oblasti energetike sa Rusijom zbog rata u Ukrajini.

Dodao je da će Mađarska nastaviti tu saradnju "vođena praktičnim, a ne političkim razlozima", prenosi TASS.

- Mi ne želimo da se oslobodimo izvora koji danas garantuju energetsku bezbednost Mađarske. U isto vreme, želimo da privučemo dodatne izvore - rekao je Sijarto.

On je naveo da je Mađarska posvećena diverzifikaciji, poručivši da to ne treba da vodi napuštanju pouzdanih izvora i ruta isporuke energenata.

- Diverzifikacija ne znači zamenu postojećeg izvora energije drugim. Diverzifikacija znači privlačenje više izvora za snabdevanje energentima - poručio je Sijarto.

 

FOTO: AP/Tanjug

 

Eksplozije u luci Odese

Kako javljaju ukrajinski mediji, u pitanju su dve eksplozije.Eksplozije u luci Odese.

Evropa nema snage: Kako će Ukrajina preživeti kad zastane isporuka oružja iz Amerike?

 

Evropske zemlje neće imati dovoljno snage da nadomeste količine naoružanja i finansiranja Kijevu koju trenutno isporučuje Amerika, saopštava list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na neimenovane evropske zvaničnike.

Kako tvrdi list, jedan evropski visokorangirani zvaničnik kaže da je američka pomoć Ukrajini od „životne važnosti“, međutim, ukoliko se ona obustavi, nijedna evropska zemlja neće moći da tu količinu preuzme na sebe.

Izjava ovog zvaničnika usledila je nakon što su mediji pisali da Američkom ministarstvu odbrane ponestaje novca za naoružavanje Kijeva i popunjavanje istrošenih zaliha za sopstvene potrebe.

Pored toga, i predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je nacrt zakona o finansiranju rada federalne Vlade, mađutim, plan ne uključuje dodatnu pomoć za Izrael i Ukrajinu.

Iako je Bajden u te svrhe zatražio 106 milijardi dolara, ta inicijativa nije dobila podršku u Kongresu. Predstavnički dom, gde većinu čine republikanci, glasao je za izdvajanje pomoći samo Izraelu, ali je Senat, koji kontrolišu demokrate, blokirao tu inicijativu.

 

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Sredstva PVO oborila su pet ukrajinskih dronova u toku prethodnog dana u DNR i Hersonskoj oblasti;

- Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, gotovo 245 protivničkih vojnika je ubijeno ili povređeno;
- Oružane snage Rusije odbile su na krasnolimanskom pravcu dva napada ukrajinske vojske, gotovo 200 ukrajinskih boraca je povređeno ili ubijeno;
- Oružane snage Rusije uništile su tri brigade ukrajinske vojske u blizini Rabotina i Novoprokopovke;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana na južnodonjeckom pravcu gotovo 75 ljudi;
- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 25 vojnika na kupjanskom pravcu;
- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i vojnu tehniku ukrajinske vojske u 118 regiona,
- Oružane snage Rusije su na hersonskom pravcu likvidirale gotovo 50 ukrajinskih vojnika.

Šojgu: Neuspešan pokušaj desanta ukrajinskih snaga na hersonskom pravcu

Pokušaji ukrajinskih snaga da izvedu desant na hersonskom pravcu nije bio uspešan, delovi jedinica morske pešadije i specijalnih snaga ukrajinske vojske trpe ogromne gubitke, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Svi pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da izvedu desantnu operaciju na hersonskom pravcu nisu se proslavili. Zahvaljujući proaktivnim i profesionalnim akcijama naših snaga, jedinice morske pešadije i specijalnih snaga ukrajinske vojske podnele su ogromne gubitke“, rekao je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, ruske snage tokom specijalne vojne operacije nastavljaju da smanjuju ofanzivni potencijal protivnika na svim pravcima.

Takođe je dodao da ruski vojnici hrabro dejstvuju u najtežim uslovima i efikasno izvršavaju postavljene zadatke.

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je istakao da su Oružane snage Ukrajine u novembru izgubile više od 13,7 hiljada vojnika, oko 1.800 jedinica naoružanja i tehnike.

Šojgu je objavio i da ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije pouzdano zadržava položaje duž cele kontakt-linije i postepeno ih poboljšava.

Govoreći o isporukama oružja snagama na frontu, Šojgu je rekao da je obim isporuka ruskim jedinicama glavnih tipova raketnog i artiljerijskog naoružanja i visokopreciznih raketa dugog dometa povećan pet puta od početka 2022. godine, a bespilotnih letelica – 16 puta.

Kako je naveo, kontrola isporuka naoružanja i tehnike neophodne za izvođenje specijalne operacije odvija se svakodnevno, državni odbrambeni nalozi ažuriraju se dva-tri puta mesečno.

Pristalice raskolničke PCU zauzeli hram arhangela Mihaila

Pristalice raskolničke strukture Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) zauzeli su hram podignut u čast svetog arhangela Mihaila Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u mestu Borodjanka u Kijevskoj oblasti, saopšteno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

"Okršaj" PVO i dronova

PVO sredstva sprečila su danas pokušaj Kijeva da pomoću drona izvede napad na teritoriji Rusije, letelica je oborena iznad Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kontraofanziva ne ide onako kako su Ukrajinci planirali

Ukrajinska kontraofanziva ne ide onako kako su sami Ukrajinci očekivali, a vreme je omogućilo Rusiji da se za nju dobro pripremi, izjavio je češki predsednik Peter Pavel na sastanku vrhovnog štaba Oružanih snaga zemlje u Pragu.

„Isporuke oružja potrebnog Ukrajini kasne, ukrajinski vojnici su razočarani podrškom Zapada i osećaju da je ona nedovoljna“, rekao je Pavel.

Rusija je, prema njegovim rečima, uspela da svojim trupama isporuči više oružja i municije nego što Zapad šalje Ukrajini, a zima bi Kijevu mogla dodati nove probleme i negativno uticati na dejstva ukrajinskih oružanih snaga.

„Uspeh Rusije u Ukrajini bio bi veliki problem za sve nas, ne samo za Češku, već i za sve saveznike, sve zapadne zemlje“, tvrdi predsednik.

Njime bi mogle da budu „inspirisane mnoge druge zemlje koje (kao Rusija) misle da uz upotrebu sile mogu da se postignu svoji (ciljevi)“, zaključio je Pavel.

Predsednica Moldavije stigla u Kijev

Predsednica Moldavije Maja Sandu stigla je u Kijev, gde se sastala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Američke isporuke oružja sve manje

Američke isporuke artiljerijskih granata Ukrajini smanjene su za više od 30 odsto od početka izraelske operacije u Pojasu Gaze prošlog meseca, objavila je američka televizija „Ej-Bi-Si“, pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

„Imamo velikih problema... Osnovna municija ne stiže“, rekao je on.

Prema rečima zvaničnika, Sjedinjene Američke Države su za „više od 30 odsto“ smanjile isporuke artiljerijskih granata standarda NATO-a Kijevu, a snabdevanje bitnim artiljerijskim granatama kalibra 155 mm iznosi „oko 60-70 odsto ukupnog obima isporuka Ukrajini“.

U tom kontekstu, sagovornik televizije je rekao da Ukrajina rizikuje da izgubi svoju poziciju na bojnom polju „po veoma visokoj ceni“.

„Oni (američki zvaničnici) su nam govorili da (podrška Izraelu) neće uticati na posvećenost (SAD), ali jeste“, dodao je zvaničnik.

Ukrajinske snage imaju problema da logistikom

Pokušavajući da obuzdaju ruske snage, Oružane snage Ukrajine na kupjanskom pravcu imaju velike poteškoće sa logistikom, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

„Kod naselja Podoli, Kurilovka i Kovšarovka neprijatelj pokušava da pojača snage i sredstva za obuzdavanje naših trupa“, rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.

On je precizirao da se na prvu liniju fronta šalje i naoružanje i ljudstvo, ali ukrajinska komanda ima velike poteškoće sa prebacivanjem zbog logistike.

Prema njegovim rečima, većina mostova preko reke Oskol je uništena ili oštećena, a novi pontonski prelazi „ne žive“ više od jednog dana.

Zelenski: Rusija se ne plaši i neće se zaustaviti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu britanskom tabloidu „San“ odbacio je ideju mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije, uprkos „teškoj situaciji“ na kontakt liniji.

Borbena dejstva u DNR

Ruska vojska je samohodnim haubicama „gvozdika“ uništila komandno-osmatračnički punkt sa ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomovska u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Osim toga, ruski padobranci su severno od Artjomovska uništili veliku grupu ukrajinskih vojnika pomoću raketnih sistema „grad“.

Borbeni naleti Su-34

Ruski jurišni avioni Su-34 uništili su uporišta ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Borbeni naleti izvode se avijacionim naoružanjem različite klase. Tokom jednog od naleta vazdušnim bombama su uništeni utvrđeni položaji Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom“, precizira se u saopštenju.

Sprečen kontranapad ukrajinske vojske kod Prijutnog

Jedinice ruske grupe „Istok“ sprečile su kontranapad ukrajinskih snaga kod Prijutnog na južnodonjeckom pravcu, saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Oleg Čehov.

On je dodao da su sprečeni i pokušaji rotacije jedinica ukrajinske vojske kod Urožajnog. Uništena je tehnika i ljudstvo protivnika, a u protivbaterijskoj borbi ukrajinski vojnici izgubili su dve minobacačke posluge.

Srušena ukrajinska bespilotna letelica

Ruski sistemi PVO presreli su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Brjanske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prethodno je gubernator ovog regiona Aleksandar Bogomaz izjavio da su sistemi za radioelektronsko ratovanje uništili ukrajinski dron, kao i da u napadu drona nije bilo žrtava ni materijalne štete.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!