KAKO REŠITI POTENCIJALNU ESKALACIJU? Šojgu rešenje u teškim trenucima

Novosti onlajn

13. 11. 2023. u 08:32

KOMUNIKACIJA ministara odbrane Rusije i Francuske pomogla je da se spreči eskalacija između dve zemlje u teškim trenucima, rekao je šef francuskog vojnog resora Sebastijan Lekornju.

КАКО РЕШИТИ ПОТЕНЦИЈАЛНУ ЕСКАЛАЦИЈУ? Шојгу решење у тешким тренуцима

Foto: Tanjug/AP

On je pojasnio da je spreman da nastavi kontakte ako budu "korisni i efikasni". Ministar je rekao da je sa šefom ruskog Ministarstva odbrane Sergejem Šojguom razgovarao dva ili tri puta.

Prema njegovim rečima, tokom ovih razgovora „bilo je reči o veoma konkretnim stvarima u oblasti rešavanja potencijalne eskalacije“.

- Nuklearne sile imaju određene međusobne obaveze. Niz razgovora nam je omogućio da sprečimo eskalaciju u veoma osetljivim trenucima - rekao je Lekornju na televiziji LCI.

U avgustu 2022. godine ministri odbrane Rusije i Francuske razgovarali su o situaciji oko Zaporoške nuklearke. U oktobru iste godine ponovo su obavili telefonske razgovore, tokom kojih je Šojgu preneo svom kolegi „svoju zabrinutost zbog mogućih provokacija iz Ukrajine, upotrebom prljave bombe“. Od tada se ministri dve zemlje više nisu javljali.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave