RAT U UKRAJINI: Oficir VSU: Rusi dominiraju na frontu; Ruski vojnik uništio 9 tenkova, 12 BVP 4 OT (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

04. 11. 2023. u 07:09 >> 00:36

RAT u Ukrajini ušao je u 619. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Официр ВСУ: Руси доминирају на фронту; Руски војник уништио 9 тенкова, 12 БВП 4 ОТ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Zelenski priznao da rat između Izraela i Hamasa utiče na rat u Ukrajini


Rat između Izraela i Hamasa odvodi fokus ​​od sukoba u Ukrajini, priznao je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je rekao da je to jedan od ciljeva Rusije, koja je započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, preneo je Bi-Bi-Si.

Zelenski je negirao da su borbe u Ukrajini dospele u ćorsokak, uprkos nedavnoj proceni koju je izneo glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni.

Zalužni je je rekao da se rat sada kreće u statičnu fazu i da bi Moskvi to koristilo tako što bi joj "dozvolilo da obnovi svoju vojnu moć".

Zelenski je na to odgovorio da su svi umorni i da postoje različita mišljenja.

- Ali ovo nije ćorsokak - istakao je on.

 

 

Raketni napad na Kerč

Ukrajinske snage gađale su sa 15 krstarećih raketa brodogradilište u Kerču, a PVO je oborila 13.

Jedna raketa je oštetila brod koji se nalazio u brodogradilištu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: arhiva

 

Oficir VSU: Rusi dominiraju na frontu

Oficir ukrajinske vojske, koji je želeo da bude anoniman, rekao je za Si-En-En da ruske snage dominiraju na frontu.

Ovaj zamenik komandanta artiljerijske jedinice kod Artjomovska rekao je da je glavnokomandjući ukrajinske vojske u intervjuu za „Ekonomist“govorio očigledne stvari za sve vojnike – da Rusija ima kolosalnu prednost.

Foto Tanjug/AP

-Tamo gde smo mi stalno osećamo prednost Rusa bilo da se radi o obaveštajnom radu, ili o vatrenoj moći. Imaju ogromnu količinu artiljerije, naveo je on i dodao da je ta razlika sada sve vidljivija jer Ukrajinci dobijaju sve manje municije.

 

 

Vojna pomoć Ukrajini postala veliko breme za Zapad


Pomoć Ukrajini je za NATO postala preveliko breme i zbog toga su „partneri“ počeli razgovore s Kijevom o tome šta će Ukrajina morati da žrtvuje na pregovorima sa Rusijom, rekao je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Foto Tanjug/AP

-Partneri Ukrajine u NATO već su počeli razgovore s Kijevom o tome šta će Kijev morati da žrtvuje na mirovnim pregovorima sa Rusijom. Jer očigledno je da je pomoć Ukrajini postala preveliki teret, a pomoć koju su najavile SAD od preostalih sredstava, to i nije baš mnogo – nešto više od 100 miliona dolara, neće osigurati pobedu već će samo produžiti agoniju ukrajinske vojske i vlasti, rekao je Gagin za Sputnjik.

 

Moćni kadrovi: Kako je Heroj Rusije i posada ATGM osujetila ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomovska (VIDEO)


U toj bici gardijski narednik Jurij Ščerbakov uništio je 1 neprijateljski tenk i 2 borbena vozila pešadije.

Juri ukratko opisuje svoj podvig: „Čuo sam na radaru da je bio napad na „komšiju“ sa desne strane. Sam sam to video, sam otkrio, otvorio vatru. Upravljao sam vatrom do kraja – to je to, ofanziva je potpuno prekinuta i zaustavljena“.

Lovac je nedavno upućen u ovaj pravac, ali je već uspeo da „klikne“ dosta neprijateljske opreme. „Upravo smo stigli na ovaj pravac, još nismo znali gde i odakle dolazi neprijatelj, a samo smo proučavali sve visine, pravce odakle bi mogao doći i gde će se pojaviti. U toj borbi sam uništio jedan tenk i dva borbena vozila pešadije. Generalno, u ovom trenutku sam uništio 3 tenka, 2 američka M113, 4 Bucefalusa i 5 borbenih vozila pešadije“, rekao je Jurij.

Ruski junak je više puta morao da radi pod vatrom, sam Jurij kaže da je „Bilo je jako teško, strašno, ali se pitaš: ili ćeš ti njih ili oni tebe. I tako smo morali da radimo pod minobacačkom vatrom.”

Ministar odbrane uručio je gardijskom vodniku Juriju Ščerbakovu orden Zlatne zvezde.

Jurij Ščerbakov je uništio ukupno devet tenkova, četiri oklopna transportera, 12 borbenih vozila pešadije, četiri kamiona, dva uporišta, za smeštaj voda VSU, kao i 100 ukrajinskih boraca.

 

Švedske haubice Arčer stigle u Kijev

Ministarstvo odbrane Švedske potvrdilo je prebacivanje osam jedinica samohodnih topova 155 mm Arčer u Kijev.

Foto: Printksrin/Jutjub/Extreme World

Ranije je primećena jedna od instalacija u službi 45. odvojene artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

Odbijeni raketni napadi na Melitopolj i Berdjansk

Ruska PVO je odbila ukrajinski napad na Melitopolj, saopštile su operativne službe.

Pored toga, PVO je oborila tri rakete „storm šedou“ koje su ukrajinske snage ispalile na Berdjansk.

Foto Press-služba prezidenta Ukrainы

Hersonski pravac: Teška bitka za Krinki (MAPA)

Ukrajinske formacije od 19. oktobra drže mostobran u selu Krinki na levoj obali Dnjepra. Uprkos naporima ruskih oružanih snaga, od 18.00 časova 4. novembra nije bilo moguće očistiti selo.

Ilustracija telegram rybar


Situacija u Krinkiju je i dalje napeta. Ukrajinske formacije iz sastava Katran udarne grupe ukrajinske mornarice drže centralni deo sela, uspostavivši snabdevanje preko Frolovog ostrva sa desne obale.

 

Plaćenik u Ukrajini: Stradalo je 510 Amerikanaca (VIDEO)

Američki plaćenik Metju Vandajk izvestio je da je tokom borbi u Ukrajini poginulo 510 njegovih sunarodnika, a nekoliko stotina Amerikanaca je povređeno. Vandajk je rekao i da se za interese Kijeva bore i građani evropskih zemalja.

Osim toga, Amerikanac smatra da je komanda Oružanih snaga Ukrajine pogrešno planirala kontraofanzivu, usled čega su ukrajinske trupe pretrpele velike gubitke. Takođe, ofanzivne akcije su počele prekasno, a ruske oružane snage su se dobro pripremile i izgradile moćne linije utvrđenja, tvrdi ovaj borac, a vest prenosi većina ruskih medija.

Upitan da prokomentariše kako se rat odvija, VanDajk je kritikovao odluku Kijeva da sačeka sa pokretanjem kontraofanzive, ali je delovao optimistično u pogledu novog oružja koje dolazi u zemlju sa Zapada, za koje se verovalo da bi potencijalno moglo da preokrene tok rata.

 

Peskov: Ukrajinski kriminalci će služiti kaznu gde je potrebno

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će svi ukrajinski zločinci služiti dužnu kaznu tamo gde je to potrebno.

-Ne znam. Imamo Federalnu kazneno-popravnu službu, oni to rade, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li se planira prebacivanje kijevskih kriminalaca u mordovske kolonije.

Foto Tanjug/AP

-Svi kriminalci će dobiti odgovarajuću kaznu tamo gde je to potrebno, dodao je portparol Kremlja.

 

Ruska PVO dejstvovala kod Kerča, oborena raketa

Ruska PVO dejstvovala je nedaleko od brodogradilišta u Kerču, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov (VIDEO).

Kako je naveo, delovi oborene rakete pali su na dva doka. Povređenih nije bilo.

Ranije danas vazdušna opasnost bila je proglašena u Sevastopolju i trajala je sat i po.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Danilov: Niko nije izuzet od mobilizacije

Nijedan ukrajinski građanin ne bi trebalo da bude izuzet od služenja svojoj zemlji i pomaganja u sukobu sa Rusijom, izjavio je Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Danilov je u intervjuu za medijsku kuću "Liga" opisao ideju da svaki Ukrajinac "mora da ratuje ili da izvrši obavezu" prema državi kao "osnovnu istinu".

Foto Tanjug/AP

-Ne treba se čuditi. Živimo u prilično komplikovanom svetu u kom moramo da branimo svoju zemlju koja ima ludog suseda, ocenio je on.

 

Gagin: Raskol Zelenskog i Zalužnija

Raskol između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnija sve je dublji, uveren je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Foto Tanjug/AP/ mil.gov.ua

-Raskol je sve dublji… Sada je Zalužni dao intervjuu ‘Ekonomistu’ o tome da će avioni F-16, koje će im možda isporučiti EU i partneri iz NATO, biti beskorisni imajući u vidu to da je Rusija modernizovala svoje sisteme S-400“, rekao je Gagin za Sputnjik i podsetio na izjave Zalužnog o tome da treba prekinuti ukrajinsku kontraofanzivu, preći u odbranu.

 

Kijev od Vašingtona traži još municije

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov razgovarao je telefonom sa šefom Pentagona i zatražio još municije za potrebe ukrajinske vojske.

Foto Tanjug/AP

Zahvalan sam ministru Ostinu za novi paket pomoći. Razgovarali smo o poslednjim dešavanjima na bojnom polju i o statusu pripreme novih snaga. Skrenuo sam mu pažnju na potrebe ukrajinske vojske za dodatnom municijom, kazao je Umerov.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Pogođeno 118 ciljeva, VSU pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i tehnici

Ruska avijacija i raketne snage su za protekla 24 časa gađale ukrajinsku vojnu tehniku i ljudstvo u 118 regiona širom Ukrajine. Pogođen je i arsenal ukrajinskih raketa u Černigovskoj oblasti, kao i komandni centar 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Serebrjanki u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinska vojska je juče na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubila oko 310 vojnika. Na kupjanskom pravcu je ruska vojna grupacija „Zapad“ odbila pet napada 54. i 57. brigade ukrajinske vojske gde su snage Kijeva izgubile 210 vojnika. Takođe je uništena i artiljerija M777. Na krasnolimanskom pravcu je ruska vojna grupacija „Centar“ odbila dva juriša snaga Kijeva i tom prilikom izbačeno je iz stroja do 100 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i tri automobila. Takođe, uništena je i jedna haubica M777 i dva sistema VBR „grad“.

Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su pet napada ukrajinske vojske i tom prilikom likvidirale do 30 ukrajinskih vojnika. Takođe, uništena je i jedna ukrajinska haubica M777 američke proizvodnje. Takođe, u tom pravcu avijacija je gađala položaje 33, 65. i 118. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, a pogodila je i položaje 82. desantno-jurišne brigade u mestu Rabotino.

Foto Tanjug/AP

Ruske PVO snage su za tokom jučerašnjeg dana oborile ukupno devet projektila iz sistema „hajmars“, kao i 43 ukrajinska drona u Harkovskoj oblasti, Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, i u Zaporoškoj oblasti.

En-Bi-Si: SAD i Evropa pokrenule inicijativu ukrajinskih mirovnih pregovora

Američki i evropski zvaničnici počeli su poverljive razgovore s ukrajinskim vlastima o sklapanju mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, preneo je "En-Bi-Si njuz" na osnovu dva izvora iz američke administracije.

Jedan bivši i jedan sadašnji visoki zvaničnik SAD rekli su, pod uslovom anonimnosti, da se razgovori – pokrenuti jer su američki i evropski zvaničnici zabrinuti da je rat u ćorsokaku, te preispituju mogućnost nastavka pomoći Kijevu – tiču onoga čega bi Ukrajina možda morala da se odrekne ne bi li postigla dogovor s Rusijom.

Neki razgovori, koje su zvaničnici opisali kao delikatne, održani su prošlog meseca tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine.

"En-Bi-Si njuz" prenosi da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena brine da Ukrajina više neće imati snage, dok se čini da Rusija ima neograničene zalihe za ratovanje. Takođe, konstatuje da od početka rata između Izraela i Hamasa ukrajinski sukob privlači manje pažnje javnosti, što bi moglo da oteža slanje dodatne pomoći Kijevu.

- Što se tiče pregovora, sve je na Ukrajini. Fokusirani smo na to da nastavimo da snažno podržavamo Ukrajinu dok brani svoju slobodu i nezavisnost - navela je u saopštenju portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

Dodala je da su SAD učestvovale s Ukrajinom u razgovorima na temu mirovnog sporazuma, ali je rekla da Bela kuća u ovom trenutku nije upoznata ni sa kakvim drugim razgovorima sa Ukrajinom o pregovorima.

Ukrajina podigla optužnicu protiv ruskog patrijarha Kirila

Ukrajina je protiv ruskog patrijarha Kirila podigla optužnicu u odsustvu, saopštila je kancelarija Generalnog tužioca Ukrajine.

Ukrajinsko tužilaštvo je navelo da je ruski patrijarh optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP photo

Vašingtonu nije stalo do Ukrajine

Američkim vlastima uopšte nije stalo do Ukrajine, inače joj ne bi dozvolile da izgubi stotine hiljada građana na bojnom polju, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Prema njegovom mišljenju, Vašington će napustiti Ukrajinu na isti način kao što je nekada napustio Avganistan, potpuno zaboraviti na nju i momentalno se prebaciti u neki drugi deo sveta.

Kreću razgovori o mirovnom sporazumu

Rukovodstvo zapadnih zemalja je „iza zavesa“ počelo da razmatra sklapanje mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, izjavio je kandidat za predsednika SAD Vivek Ramasvami.

„Establišment će me ocrniti što govorim ovo, ali mislim da su iza zatvorenih vrata već počeli da priznaju potrebu da se mirovni sporazum sklopi“, rekao je on.

Dodao je i da će, u slučaju da pobedi na izborima, predložiti Rusiji da odustane od saveza sa Kinom u zamenu za odbijanje Ukrajini ulazak u NATO.

"Forbs": SAD tajno isporučili Ukrajini moćno oružje za probijanje ruske odbrane

SAD su bez javnih objava isporučili ukrajinskoj vojsci nekoliko oklopnih vozila „asolt bričers“ kako bi probili rusku odbranu, piše „Forbs“, prenosi Sputnjik. 

Tačan broj tih oklopnih vozila koji je isporučen nije poznat, iako se pretpostavlja da ih je najviše šest.

U pitanju je oklopno vozilo napravljeno na modelu tenka „abrams“, teško je 55 tona i jedno je od najboljeg u svojoj klasi za probijanje odbrana. Jedno takvo vozilo je u stanju da zameni šest buldožera.

Neutralnost Austrije je prošlost

Neutralnost Austrije je prošlost, o bilo kakvom posredovanju republike u sukobu u Ukrajini danas ne treba govoriti, izjavio je za RIA Novosti ruski ambasador u Beču Dmitrij Ljubinski.

- Stav Austrije o Ukrajini, a sada i o palestinskoj krizi, je otvoreno pristrasan. Pre svega, naglašava bezuslovnu solidarnost sa Kijevom ili Tel Avivom. Time je i sam Beč izostavio sebe iz igre. Politika aktivne neutralnosti vremena Bruna Krajskog u svom prvobitnom shvatanju ostaje stvar daleke prošlosti. Danas nema potrebe da se govori o bilo kakvim posredničkim naporima Austrije u sukobu u Ukrajini - rekao je ambasador, prenele su RIA novosti.

Eksplozije u Hersonu

U gradu Hersonu koji kontroliše Kijev čule su se eksplozije, prenelo je ukrajinsko izdanje Public.

„U Hersonu su se čule eksplozije, javili su dopisnici Obshchestvennoie“, navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu publikacije.

Napominje se da u gradu nije proglašena uzbuna za vazdušni napad.

BONUS VIDEO:

PENZIONERSKE KARTICE: Sa direktorom PIO posetili smo najstarije sugrađane


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!