CILJ JE JASAN: Severna Koreja zatvara nekoliko ambasada

Novosti onlajn

03. 11. 2023. u 08:32

SEVERNA Koreja danas je potvrdila da zatvara nekoliko ambasada, u cilju da, kako je navedeno, "efikasno preuredi svoje diplomatske kapacitete".

ЦИЉ ЈЕ ЈАСАН: Северна Кореја затвара неколико амбасада

Kim Džong Un, unuk Kim Il Sunga i sin Kim Džong Ila čiji su spomenici na centralnom trgu u Pjongjangu, Foto AP

Pjongjang je nedavno saopštio da zatvara ambasade u Angoli, Španiji i Ugandi, dok je Peking potvrdio odluku Pjongjanga da zatvori diplomatsko predstavništvo u Hong Kongu, prenosi agencija Jonhap.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje naveo je na sajtu Ministarstva da je takav potez deo "normalnih" aktivnosti "suverene zemlje" da preuredi i upravlja svojim diplomatskim kapacitetima u skladu sa nacionalnim interesima, ali nije naveo u kojim zemljama se zatvaraju ambasade.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje ocenilo je da ovaj potez pokazuje da je ekonomija Severne Koreje posrnula pod sankcijama kojima je Pjongjang izložen zbog nuklearnog i raketnog programa.

- To pokazuje da se Sever, zbog teške ekonomske situacije, bori da održi minimum diplomatskih odnosa sa svojim tradicionalnim saveznicima - rekao je novinarima neimenovani južnokorejski zvaničnik.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)