VAŠINGTON RASTRGNUT: Amerika ne može da vodi rat na tri fronta

Novosti online

30. 10. 2023. u 17:40

POSTOJI razlika između onoga što Sjedinjene Države žele da postignu u spoljnoj politici i onoga što realno mogu da postignu, rekao je senator Džej Di Vens u intervjuu za Face the Nation.

ВАШИНГТОН РАСТРГНУТ: Америка не може да води рат на три фронта

Foto: EPA

- Amerika ima ograničene mogućnosti. Uzmimo isti izraelski sukob. Izraelci bi želeli da iskoriste 300 hiljada artiljerijskih granata, ali nemaju pristup njima. Zašto? Zato što smo ih poslali u Ukrajinu. Suočavamo se sa rastućom pretnjom Kine u istočnoj Aziji; Tajvanu je potrebno oružje, ali ne možemo da ga pošaljemo jer smo ga isporučili Ukrajini. Moramo se fokusirati na jednu stvar. To je sve što želim da kažem - rekao je on.

Senator se zalaže da se da prioritet rastu američke industrijske baze i da se to koristi za podržavanje američkih saveznika poput Izraela i "u borbi protiv rastuće pretnje u istočnoj Aziji".

- Želim samo da kažem da čak i ako uložimo sve svoje napore da obnovimo industrijsku moć zemlje, još uvek nemamo dovoljno snage da vodimo rat na tri fronta. Moramo da biramo i mislim da bi trebalo da se fokusiramo na Izrael i Tajvan - kazao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)