RAT U IZRAELU: IDF: Spremni smo za kopnenu invaziju čak i uz velike gubitke (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

23. 10. 2023. u 06:56 >> 22:23

RAT Izraela i Palestine ušao je u 17. dan. Izraelska vojska nastavila je granatiranje Pojasa Gaze, dok Hamas ispaljuje rakete ka Izraelu. Drugi konvoj sa humanitarnom pomoći koja ne uključuje gorivo, ušao je u Pojas Gaze. Izrael tvrdi da Hamas drži raketne lansere pored bolnica i škola. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je Izrael i SAD da bi situacija na Bliskom istoku mogla da izmakne kontroli, ukoliko Izrael ne prekine vojna dejstva u Pojasu Gaze. SAD neće oklevati da reaguju ako se rat u Gazi prelije na region, poručuje ministar odbrane Lojd Ostin.

РАТ У ИЗРАЕЛУ:  ИДФ: Спремни смо за копнену инвазију чак и уз велике губитке (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Izrael potvrdio da su dva taoca oslobođena iz zarobljeništva Hamasa


Izrael je potvrdio da su oslobođena dva taoca iz zarobljeništva Hamasa, ali je naveo da nije učestvovao u tom procesu, preneli su izraelski mediji. 

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je pomogao da se olakša oslobađanja talaca i da je omogućio njihov transport iz Gaze, prenosi Bi-Bi-Si. 

Kako navodi Tajms of Izrael, oslobođene su Nurit Kuper (79) i Jahved Lifšic (85).

Izraelski Kanal 12 je naveo da su porodice Kuper i Lifšic obaveštene o njihovom puštanju iz zarobljeništva Hamasa.

Oboje su otete iz domova u kibucu Nir Oz, ali su njihovi supruzi ostali u Gazi.

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaidar rekao je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze.

- Oslobodili smo dva zarobljenika, Nurit Kuper i Jahved Lifšic iz humanitarnih i medicinskih razloga - rekao je Ubaida, prenosi palestinska TV Al Aksa.

 

 

Načelnik generalštaba izraelske vojske: Spremni smo za kopnenu invaziju


Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je danas da su izraelske kopnene snage "veoma dobro pripremljene" za ofanzivu na sever Pojasa Gaze.

- Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću - rekao je Halevi, preneo je "Tajms of Izrael".

On je dodao da je manevar za ofanzivu na jugu dobro pripremljen.

Govoreći o očiglednom kašnjenju kopnene ofanzive, Halevi je rekao da postoje "taktička, operativna i strateška razmatranja" koja izraelskoj vojsci daje više vremena.

- Naše snage će imati više vremena da se pripreme bolje i to je ono što radimo sada - poručio je Halevi.

 

 

Hamas: Puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze


Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaida, saopštio je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze.

- Oslobodili smo dvojicu zarobljenika, Nurita Jicaka i Johveda Lifšica iz humanitarnih i medicinskih razloga - rekao je Ubaida, prenosi palestinska TV Al Aksa.

On je naveo da je reč o zarobljenicima koje je Hamas hteo da pusti još u petak, ali prema njegovim rečima, Izrael je odbio da ih prihvati.

Dodao je da su zarobljenici oslobođeni "uprkos tome što je okupator napravio više od osam povreda procedura koje su dogovorene sa posrednicima".

 

 

Izrael: Odloženi opštinski izbori, biće održani 30. januara 2024. godine

Izraelski parlament izglasao je danas zakon kojim su zbog rata protiv Hamasa opštinski izbori u Izraelu pomereni za 30. januar 2024, umesto za 31. oktobar ove godine.

Predlog zakona je u Knesetu usvojen sa 17 glasova u trećem i poslednjem čitanju, uz nula protiv, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vlada može, na preporuku Komiteta za unutrašnje poslova Kneseta, da naloži odlaganje izbora najdalje do 27. februara 2024. godine.

U zakonu koji je usvojen citirana je presuda Visokog suda u kojoj se navodi da "vanredno stanje, usled kojeg je značajan deo nacije pozvan u vojsku, a drugi deo ugrožen zbog napada neprijatelja, može otežati održavanje demokratskog izbornog procesa".

 

 

Bela kuća: Izrael odlučuje o strategiji o Gazi, a mi samo postavljamo pitanja


Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, rekao je danas da su samo izraelski politički i vojni lideri ti koji će odlučiti kako će voditi vojnu kampanju u Gazi.

Portparol Bele kuće je istakao da se nada da će dodatni konvoj humanitarne pomoći ući u Gazu iz Egipta u narednim satima, što bi bila četvrta takva pošiljka u tri dana.

Ovakva reakcija je usledila nakon izveštaja, koje je preneo i Tajms of Izrael, da je Bajdenova administracija nezvanično pozivala Izrael da odustane od pokretanja kopnenog upada u Gazu, kako bi dao više vremena za pregovore o taocima.

Visoki diplomatski zvaničnik naveo je da će se SAD uzdržati od javnog pritiska na Izrael u vezi sa njegovom vojnom strategijom, uz nijansiran pristup iza zatvorenih vrata.

Kirbi je rekao novinarima na brifingu da će Vašington nastaviti da postavlja pitanja Izraelu, kako bi bolje razumeo njegovu vojnu strategiju.

On kaže da američka vojna pomoć za Izraelske odbrambene snage sleće u Izrael skoro svakodnevno i da su SAD preduzele dodatne korake u cilju obeshrabrivanja drugih aktera da se pridruže ratu.

 

Foto AP

 

 

Bolnice u Gazi: Bebe bi mogle da umru ukoliko inkubatori ostanu bez struje


Lekari u jedinici intenzivne nege za novorođenčad u Gazi pokušavaju da pronađu gorivo za agregate i osnovne lekove za svoje male pacijente, upozoravajući da bi mogli da umru u roku od nekoliko minuta ako njihovi inkubatori ostanu bez struje.

- Pozivamo sve da pošalju neophodan medicinski materijal za ovo kritično odeljenje ili ćemo se suočiti sa ogromnom katastrofom - rekao je doktor Naser Bulbul u bolnici Al Šifa u Gazi, preneo je Rojters.

- Ako nestane struje, na ovim odeljenjima, gde ima 55 beba, izgubićemo sve one kojima je struja potrebna, u roku od pet minuta - naglasio je on. 

Ašraf al-Kidra, portparol Ministarstva zdravlja Gaze, rekao je da je 130 novorođenih beba u električnim inkubatorima širom Pojasa Gaze.

Kidra je rekao da su agregati u bolnicama, a posebno u bolnici Šifa, najvećoj od 13 javnih bolnica u Gazi, ostali bez goriva i da goriva "ima na dnu cisterni".

- Koristimo gorivo samo za najbitnije, za spasavanje života, tu spadaju i inkubatori, ali ne znamo koliko dugo će potrajati - kazao je on.

On je apelovao na ceo svet da pomogne u snabdevanju gorivom. 

- Mi smo čak zamolili naše javne i privatne benzinske stanice da doniraju koliko god mogu da uštede goriva kako bi pomogli u spasavanju života u bolnicama - istakao je Kidra.

Izrael je ranije saopštio da dopremanje goriva neće biti dozvoljeno u Gazu, zbog bojazni da bi moglo da dođe u ruke militantne palestinske grupe Hamas, podseća Rojters.

 

 

IDF: Spremni smo za kopnenu invaziju, trupe kod Gaze ne mogu još dugo da čekaju

Izraelske odbrambene snage (IDF) ističu da za postizanje ciljeva rata protiv Hamasa vojska mora što pre da počne svoju kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze, prenosi Tajms ov Izrael.

Posle 16 dana vazdušnih napada, IDF tvrdi da je potpuno spreman za kopnenu ofanzivu u Gazi i veruje da može da postigne zacrtane ciljeve, čak i uz rizik od velikih gubitaka i mogućih napada Hezbolaha na sever zemlje.

Ukoliko vojska treba da pomeri svoj fokus na sever umesto na Gazu, IDF uverava da bi se trupe mogle krenuti u roku od samo nekoliko dana.

Kako se navodi, IDF je već snažno ojačao granicu sa Libanom, ali većina snaga ostaje u blizini Gaze uoči kopnene ofanzive.

Što se tiče 222 potvrđena taoca koje drže Hamas i druge terorističke grupe u Pojasu Gaze, vojska se priprema za mogućnost spasilačkih operacija usred kopnene ofanzive, prema informacijama koje ima Tajms ov Izrael.

Hamas je u petak uveče oslobodio dve državljanke SAD, majku i ćerku, što je, prema izveštajima, dovelo do odlaganja kopnene ofanzive.

Ipak, IDF veruje da kopnena ofanziva zapravo može da izvrši pritisak na Hamas da oslobodi nove taoce.

Naglašava se da vojska očekuje od vlade da uskoro donese odluku u vezi sa kopnenom ofanzivom, jer snage stacionirane uz granicu mogu "samo toliko ostati u povišenom stanju pripravnosti".

Izraelsko vazduhoplovstvo je dosad izvršilo udare na više od 10.000 ciljeva u Gazi.

IDF navodi da su udari poslednjih dana bili su fokusirani na uklanjanje potencijalnih pretnji kopnenim snagama, uključujući snajperske i raketne položaje.

(Times of Israel)

 

Sunak: Eksploziju u bolnici Al Ahli izazvala raketa ispaljena iz Gaze ka Izraelu


Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da je eksploziju u bolnici Al Ahli u Pojasu Gaze najverovatnije izazvala raketa ispaljena iz te oblasti.

- Britanska vlada procenjuje da je eksploziju verovatno izazvala raketa, ili deo rakete, koja je lansirana iz Gaze ka Izraelu -rekao je Sunak pred britanskim parlamentom, prenosi BBC.

Dodao je da je pogrešno izveštavanje o tom incidentu imalo negativan efekat u regionu gde je izbio sukob.

- Moramo da naučimo lekcije i da u budućnosti ne žurimo sa zaključcima - naglasio je britanski premijer.

Nalazi britanskih obaveštajnih službi podudaraju se sa zaključcima Sjedinjenih Država, Francuske i Kanade.

Palestinski zvaničnici saopštili su da je 471 osoba ubijena u eksploziji u bolnici Al Ahli prošlog utorka, 17. oktobra, kao i da je uzrok eksplozije vazdušni napad izraelskih snaga.

Sa druge strane, izraelske vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala raketa palestinske militantne grupe Islamski džihad.

 

 

Borelj: Na današnjem sastanku glavna tema bila je situacija u Gazi i Izraelu
 

 Visoki komesar Eu za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da se na sastanku  ministara spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaralo pre svega o situaciji u Gazi i Izraelu, kao i da su tom prilikom ministri jasno osudili napade Hamasa i zatražili oslobađanje talaca.

- Izrael ima pravo da se brani, ali to mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom. Podržavamo rešenje o dve države, ali to rešenje ima ograničenja što smo više puta do sada isticali - rekao je Borelj nakon redovnog sastanka ministara spoljnih poslova i 5 ministara centralne Azije.

On je naglasio i da je nedopustivo da se civilnom stanovništvu isključuju voda i struja i ponovio da su najoštrije osudili terorističke napade.

Kako je rekao ministri su e složili da da nastave finansijsku pomoć Izraelu, ali i da su razgovarali o saradnji sa susednim zemljama.

- Moramo da pojačamo napore, radimo sa kolegama u UN - rekao je Borelj

 

 

IDF izvršile raciju u kampu Jalazun kod Ramale, dvojica Palestinaca poginula


Dvojica Palestinaca su ubijena u sukobima kada su izraelske snage jutros izvršile raciju u izbegličkom kampu Jalazun u blizini Ramale, na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U raciji je ranjeno još šest osoba, od kojih se četiri nalazi u kritičnom stanju, stoji u saopštenju, preneo je Si-En-En (CNN).

Prema rečima očevidaca, stotine izraelskih vojnika stiglo je u kamp oko četiri sata ujutru po lokalnom vremenu i uhapsilo skoro 20 ljudi.

- Ušli su i napali sa takvom brutalnošću, razbijajući sve što im se našlo na vidiku i razbijajući automobile. Na kraju su izbili sukobi između vojnika i stanovnika, a izraelski vojnici su pucali i ubili dva mladića, od kojih je jedan bio moj rođak - rekao je Amar Aljan za CNN.

On je kazao da njih dvojica nisu bila povezana ni sa jednom političkom grupom.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su za CNN da je u raciji uhapšeno 15 osumnjičenih sa liste traženih, od kojih su 10 operativci Hamasa. 

IDF je dodao da su pronašli delove oružja, municiju i improvizovanu eksplozivnu napravu.

Oni su naveli da su osumnjičeni bacali eksplozivne naprave i kamene blokove sa krovova na izraelske snage bezbednosti, koje su odgovorile vatrom.

Od napada 7. oktobra, izraelske snage su pojačale operacije na Zapadnoj obali, ciljajući na, kako su saopštili, operativce Hamasa.

Sa današnjom pogibijom dvojice mladića, broj ubijenih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao je na najmanje 95.

 

 

IDF pozvala žitelje jedno naselja i izbegličkog kampa u Gazi da se evakuišu


Izraelska vojska pozvala je danas stanovnike naselja Al-Nasr i izbegličkog kampa Al-Šati u Gazi da se evakuišu sa tih područja jer će napadi u tim oblastima palestinskog grada biti pojačani.

Stanovnici Gaze rekli su za Al Džaziru da su ljudi koji žive u naselju Al-Nasr, u zapadnom predgrađu Gaze, kao i izbegličkom kampu Al-Šati primili snimljene poruke od izraelske vojske, u kojima ih pozivaju da napuste ta područja do 16 časova.

Do sada je milion i po stanovnika Pojasa Gaze napustilo domove zbog eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je pres služba vlade palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

U saopštenju je istaknuto da je to 70 odsto stanovništva Pojasa Gaze i da oni žive u prihvatnim centrima.

 

IDF: Od početka rata uhapšeno 800 Palestinaca

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su uhapsili 800 Palestinaca širom Zapadne obale, uključujući više od 500 povezanih sa Hamasom, od kako je rat u Pojasu Gaze počeo 7. oktobra.

Tokom noći uhapšeno je 37 pripadnika Hamasa, navodi IDF, prenosi Tajms of Izrael.

U toku pripreme za postavljanje "šatorskog" grada

Gradonačelnik Eilata, grada koji se nalazi u južnom okrugu Izraela, rekao je da su u toku pripreme za postavljanje „šatorskog“ grada za više desetina hiljada ljudi koji su napustili svoje domove na severu i jugu zemlje od izbijanja rata.

- Eilat se udvostručio. Više od 60.000 evakuisanih je stiglo - rekao je gradonačelnik Eli Lankri za Kanal 12, prenosi Tajms of Izrael.

IDF lansirale projektil Gvozdena kupola

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su lansirale projektil Gvozdena kupola na "sumnjivu metu" koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana, prenosi Tajms of Izrael. Još uvek nije sigurno da li je reč bila o dronu.

Lider Hamasa razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova

Lider palestinske grupe Hamas Ismail Hanije razgovarao je sa iranskim ministrom inostranih poslova Hoseinom Amir-Abdolahijanom o sredstvima da se, kako je saopštio Hamas, zaustave izraelski zločini u Gazi, preneo je Rojters.

Crveni krst: Nije preterivanje reći da je u Gazi katastrofalno stanje

Međunarodni komitet Crvenog krsta pozdravio je isporuku prva dva konvoja pomoći Gazi, ali napominju da je to samo „kapljica“ onoga što je potrebno stanovništvu.

Portparolka Crvenog krsta Imene Trabelsi rekla je za Bi-Bi-Si da mora da postojistalan i održiv plan za isporuku zaliha i istakla da se velika većina ljudi u Gazi oslanjala na pomoć i pre nego što je najnoviji sukob uopšte izbio.

Trabelsi dodaje da porodice proterane iz svojih domova spavaju na ulicama bez osnovnih stvari poput ćebadi,jer su skloništa već puna.

Netanijahu danas sa Micotakisom, Makronom i Ruteom

Grčki premijer Kirijakos Micotakis sleće u Izrael da se sastane sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, objavio je Tajms of Izrael.

Holandski premijer Mark Rute i francuski predsednik Emanuel Makron takođe treba da slete danas u Izrael i sastanu se sa Netanjahuom.

Eliminisano 20 ćelija Hezbolaha

Izraelska vojska je eliminisala 20 ćelija Hezbolaha i nastaviće da deluje u severnom regionu, saopštio je portparol izraelske vojske.

Nobelovci traže puštanje na slobodu kidnapovane dece u Gazi

Ambasada Izraela u Beogradu saopštila je danas da je 86 nobelovaca potpisalo peticiju „Globalna inicijativa za oslobađanje otete dece“, u kojoj se traži hitno puštanje na slobodu dece kidnapovane u Gazi.

Obraćajući se danas svetskoj javnosti u Ujedinjenim nacijama, zajedno sa izraelskim i američkim ambasadorima, potpisnici peticije pozivali su svetske lidere da deluju odmah, navodi se u saopštenju ambasade Izraela.

Dozvoljen prolaz kamionima sa hranom i lekovima u Gazi

Izraelske odbrambene snage dale su dozvolu da 14 kamiona sa vodom, lekovima i hranom uđe u južni Pojas Gaze, saopštio je portparol izraelske vojske brigadni general Danijel Hagari.

On je dodao da su kamioni sinoć u 10 časova ušli u južni deo Gaze preko prelaza Rafa.

Prema njegovim rečima, to je urađeno kako bi se „dozvolilo Ujedinjenim nacijama da održe prostor za koji smo utvrdili da je bezbedan“.

- Prisustvo stanovništva u toj oblasti je privremeno - rekao je Hagari.

Hagari je istakao da će vojska odmah zaustaviti pristup pomoći enklavi ako se otkriju bilo kakve humanitarne pošiljke za pokret Hamas.

Izraelske trupe preko noći ušle u Gazu

Jedan deo izraelskih trupa ušao je tokom noći u Pojas Gaze kako bi likvidirao borce Hamasa i tragao za taocima, saopštio je portparol izraelskih odbrambenih snaga.

Borelj: Potreban prekid sukoba iz humanitarnih razloga

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas na prekid sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa da bi se omogućio nastavak isporuke humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze.

- Sada je najvažnije da humanitarna pomoć stigne u Gazu - rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu i najavio da će danas razgovarati o pozivu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na prekid sukoba kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći za palestinske civile.

Porastao broj taoca koje drži Hamas

Broj talaca koje drži Hamas porastao je na 222, saopštila je izraelska vojska.

Gazi hitno potrebni voda, hrana i gorivo

Gazi je hitno potrebno gorivo „kao voda i hrana“, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), ističući da dva konvoja pomoći koja su ovog vikenda ušla u Gazu jedva da ublažavaju strašno stanje u Pojasu Gaze.

Predstavnica (UNRWA) Tamara Alrifai ukazala je za Si-En-En da bez goriva neće biti moguće napajanje postrojenja za desalinizaciju vode kako bi se dobila voda za piće niti napajanje bolnica i medicinskih aparata.

Izrael je ranije saopštio da dopremanje goriva neće biti dozvoljeno u Gazu, zbog bojazni da bi moglo da dođe u ruke Hamasa.

Hrvatski državljani čekaju na evakuaciju

Hrvatski državljani, njih 24, među kojima je najmanje šestoro dece čeka evakuaciju iz Gaze.

Kako je za hrvatski RTL rekao ambasador Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak, jednu grupu od sedam hrvatskih državljana čini jedna žena sa šestoro dece.

Kina upozorava: Postoji rizik da se oružani sukob proširi na Bliski istok

Kina smatra da je situacija u Pojasu Gaze veoma ozbiljna i da postoji rizik da se oružani sukobi prošire na druge zemlje u regionu Bliskog istoka.

Specijalni kineski izaslanik za Bliski istok Džai Jun tokom posete regionu pozvao je međunarodnu zajednicu da se angažuje da se spreči eskalacija i istakao da je zabrinjavajuće što se sukobi šire duž izraelsko-libanske i izraelsko-sirijske granice, objavili su danas kineski mediji.

Džai je pozvao međunarodnu zajednicu da hitno preduzme akcije da se spreči širenje sukoba, pozivajući istovremeno sukobljene strane da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, preneo je Rojters.

Kineski izaslanik je takođe rekao da je Kina spremna da radi na postizanju prekida sukoba između Izraela i Hamasa, kao i na promovisanju rešenja o dve države, javila je kineska državna televizija.

Veliki broj mrtvih u sinoćnjim udarima

U noćašnjim udarima Izraela na Pojas Gaze ima "veliki broj" mrtvih i povređenih, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi koje vodi Hamas, prenosi Bi-Bi.Si.

U objavi na Telegramu nije naveden tačan broj žrtava.

Ministarstvo je podelilo seriju fotografija na kojima se vide razorene zgrade i osoblje hitne pomoći kako pretražuje ruševine.

Dva Palestinca ubijena u izbegličkom kampu

Dva Palestinca ubijena su u izbegličkom kampu Jelazun u blizini Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali u raciji izraelske vojske, saopštilo je jutros palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Stanovnici su rekli Rojtersu da su izraelske snage izvršile raciju u kampu i izvršile više hapšenja kada su se sukobili sa naoružanim muškarcima i mladićima koji su gađali vojnike kamenjem.

Izraelske snage su se trenutno povukle izvan kampa, naveli su stanovnici.

Pogođeno 320 ciljeva džihada

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom proteklog dana u Pojasu Gaze pogodile oko 320 ciljeva Hamasa i Palestinskog islamskog džihada.

Izraelska vojska navodi da se udari fokusiraju na ciljeve koji bi potencijalno mogli da ugroze njene snage, prenosi Tajms of Izrael.

Na meti su bili tuneli u kojima su se krili operativci Hamasa i Islamskog džihada, osmatračnice i položaji sa kojih se ispaljuju minobacačke i protivtenkovske navođene rakete.

SZO pozvao Izrael da preispita naredbu o evakuaciji severa Gaze

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević pozvao je Izrael da preispita naredbu o evakuaciji sevara Pojasa Gaze, ocenjujući da je izvršiti tu naredbu "skoro nemoguće".

- Postoje pacijenti koji jednostavno ne mogu da se pomeraju, mnogi su na mehaničkim respiratorima, ima novorođenčadi u inkubatorima, ljudi u nestabilnom stanju i veoma ih je teško pomeriti - rekao je Jašarević za Bi-Bi-Si.

Podsetio je da su u subotu u Gazu preko graničnog prelaza Rafa ušla četiri kamiona hirurškog materijala i lekova, "ali to nije ni približno dovoljno".

Dodao je da ima više kamiona sa pomoći spremnih da uđu u Gazu, ali da nema bezbednosnih garancija.

IDF: Ako se Hamas bezuslovno ne preda, napašćemo Gazu

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Džonatan Konrikus izjavio je da će kopnene trupe "verovatno" napasti Gazu, osim ako se Hamas "bezuslovno preda".

- Ako bi Hamas izašao iz svojih skrovišta u kojima se krije iza izraelskih civila, što sada radi, vratio naše taoce - svih 212 - i predao se bezuslovno, rat bi se završio - rekao je portparol u intervjuu za Ej-Bi-Si Australija.

- Ako neće, verovatno ćemo morati da uđemo i da to uradimo - dodao je Konkrikus.

Izrael bombardovao područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze

Izraelske snage bombardovale su jutros područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze, javili su palestinski mediji, ali nije jasno da li su same bolnice pretrpele štetu.

Mediji su naveli da je Izrael izvršio udar u blizini bolnice Al Šifa u Gazi i bolnice Al Kuds, kao i indonežanske bolnice na severu enklave.

IDF: Napali smo još dve ćelije Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su nastavile napade na još dve ćelije Hezbolaha u južnom Libanu, kako ne bi dozvolili da izvedu napade na Izarel.

IDF navodi da je jedna od Hezbolahovih ćelija, u oblasti planine Dov, planirala da lansira rakete, dok je druga ćelija u severnom gradu Matat planirala da ispali protivtenkovske navođene rakete, preneo je Tajms ov Izrael.

Bajden: Izrael ima pravo na odbranu

Američki predsednik Džozef Bajden je ponovio da Izrael ima pravo na odbranu, ali i da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu u telefonskom razgovoru preneo očekivanja da Izrael deluje po pravilima rata, i da tokom borbi zaštiti civile "najbolje što ume". Bajden je razgovarao i sa papom Franjom o sukobu Izraela i Hamasa, potvrđeno je iz Vatikana.

Pomoć Gazi

Drugi konvoj sa humanitarnom pomoći koja ne uključuje gorivo, ušao je u Pojas Gaze.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da bi predstojeća izraelska kopnena ofanziva u Pojasu Gaze mogla da traje tri meseca, ali će biti poslednja ako Izrael uspe da eliminiše terorističku grupu Hamas.

Si-En-En je javio da je došlo do sukoba Hamasove Al Kasam brigade i izraelske vojske unutar Pojasa Gaze, što Tel Aviv nije potvrdio.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je Izrael i SAD da bi situacija na Bliskom istoku mogla da izmakne kontroli, ukoliko Izrael ne prekine vojna dejstva u Pojasu Gaze.

SAD neće oklevati da reaguju ako se rat u Gazi prelije na region, poručuje ministar odbrane Lojd Ostin.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE - Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)