BAJDENOV "HOD PO ŽICI": Predsednik SAD mora da balansira između Jevreja i muslimana

Novosti online

21. 10. 2023. u 12:55

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden je, reagujući na palestinsko-izraelsku eskalaciju, primoran da "hoda po žici" i održava ravnotežu između dve važne grupe birača za Demokratsku stranku – Jevreja i muslimana, izjavio je bivši senator američke države Virdžinije Ričard Blek.

БАЈДЕНОВ ХОД ПО ЖИЦИ: Председник САД мора да балансира између Јевреја и муслимана

Foto: EPA

Blek je naveo da je Bajden tokom posete Izraelu pokušao da se dopadne obema antagonističkim frakcijama, pokušavajući da "zadrži njihovu podršku uoči izbora".

"Predsednik Bajden je suočen sa oštrim sukobom između dva najvažnija bloka u Demokratskoj stranci - muslimana i Jevreja. Oštre protivrečnosti između njih predstavljaju za njega najteži politički izazov. U Izraelu, Bajden je pokušao da udovolji interesima oba suprotstavljena frakcije", rekao je Blek za "RIA Novosti".

Prema njegovim rečima, Bajden je izrazio nepokolebljivu podršku Izraelu, obećao ogromnu novu vojnu pomoć i hvalio se gomilanjem pomorskih snaga uz obalu kako bi odvratio druge da intervenišu u ime Hamasa.

"U svom emotivnom govoru američki predsednik je izrazio saosećanje prema ubijenim Izraelcima, ali i pozvao Izrael da prizna da je većina Palestinaca nevina. Osim toga, najavio je da će poslati 100 miliona dolara humanitarne pomoći Gazi", ukazao je.

Bivši senator uporedio je američkog predsednika sa "osobom koja hoda po žici", napomenuvši da će Bajden, kako bi "zadovoljio glavne jevrejske donatore", morati Izraelu da da zeleno svetlo za "neograničenu i što je moguće dužu opsadnu kampanju".

"Međutim, opsada će nesumnjivo dovesti do gladovanja i smrti hiljada Palestinaca, većinom civila. Sve dok opsada traje, predsednik će morati da pokaže saosećanje prema nedužnim Palestincima kako bi smirio rastući bes koji je očigledan na propalestinskim demonstracijama širom sveta", upozorio je Blek.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)