VARŠAVA IŠČEKUJE NOVU VLADU: Poljska vladajuća partija prva ali bez dovoljno glasova

I. Stanojević

18. 10. 2023. u 12:34

VLADAJUĆA partija u Poljskoj Zakon i pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog osvojila je, posle stopostotnog broja prebrojanih glasova, većinu biračkog tela na parlamentarnim izborima minulog vikenda. Budući, međutim, da ova stranka nema i neophodnu većinu da formira vladu, drugoplasirana liberalna Građanska koalicija bivšeg premijera i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska dobija šansu za preokret na državnom kormilu.

ВАРШАВА ИШЧЕКУЈЕ НОВУ ВЛАДУ: Пољска владајућа партија прва али без довољно гласова

Foto: AP Photo

PiS, socijalno-konzervativna partija, inkasirala je 35,38 odsto glasova, opoziciona Tuskova stranka dobila je 30,70 procenata. Centristička stranka Treći put osvojila je 14,40 odsto glasova, a Nova levica 8,61 procenat. Krajnje desničarska Konfederacija pridobila je 7,16 odsto glasova.

Građanska koalicija, Nova levica i Treći put su saopštili da su spremni da formiraju koalicionu vladu i da će početi razgovore kada zvanični rezultati budu objavljeni. Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da će prednost za formiranje vlade dati partiji koja je osvojila najviše glasova pojedinačno. Koalicija i saveznici će takođe imati većinu od stotinu mesta u gornjem domu parlamenta, Senatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu