RAT U UKRAJINI: Putin: Spremni za pregovore, Ukrajina da ukine dekret koji ih zabranjuje (FOTO)

Novosti onlajn

16. 10. 2023. u 07:47 >> 22:42

RAT u Ukrajini - 598. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин: Спремни за преговоре, Украјина да укине декрет који их забрањује (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Putin u sredu sa  Si Đinpingom, Lavrov doputovao u Peking

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se u sredu sa kineskim kolegom Si Đinpingom u Pekingu, potvrdio je Kremlj. 

Biće to prvo putovanje ruskog predsednika van bivšeg Sovjetskog Saveza, otkako je međunarodni krivični sud u martu izdao poternicu za njim zbog deportacije dece iz Ukrajine. 

Najviši ruski diplomata Sergej Lavrov doputovao je u ponedeljak u Peking.

(Gardijan)

 

Vašington post: Najmanje dva ruska broda prenosila oružje iz Severne Koreje

Najmanje dva ruska broda su u pet navrata saobraćala između Severne Koreje i Rusije, od sredine avgusta, a postoji mogućnost da je reč o transferu oružja, preneo je Vašington post, pozivajući se na satelitske snimke. 

Na osnovu analize Royal United Services Institute (RUSI), istraživačkog centra sa sedištem u Londonu, brodovi su putovali između severnokorejske luke Najin i luke Dunej na dalekom istoku Rusije između sredine avgusta i sredine oktobra.   

Analiza je usledila nakon što je američka vlada objavila u petak da je Severna Koreja isporučila više od 1.000 vojnih kontejneraopreme i municije u Rusiju poslednjih nedelja za rat u Ukrajini, ukazujući na jačanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.   

Prema pisanju medija, očigledni transferi su počeli oko tri nedelje nakon posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Pjongjangu i sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom i oko mesec dana nakon  razgovora Kima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na kosmodromu Vostočni u Rusiji, 13. septembra.   

Bela kuća je u saopštenju navela da je primećeno samo jedno plovilo pod ruskom zastavom, ''MV Angara'', koje je uključeno u transfer oružja između 7. septembra i 1. oktobra. 

Međutim, prema pisanju Vašington posta, brod "MV Marija" je takođe uočen na satelitskim snimcima. 

Iako je nemoguće proveriti šta su brodovi prevozili, snimci iz satelita pokazali su da su brodovi povezani sa ruskom vojnom logističkom mrežom, što sugeriše da je u pitanju prevoz vojne opreme, smatraju analitičari instituta RUSI. 

Neposredno pre početka plovidbe, dva broda su isključila sisteme za automatsku identifikaciju kako bi sakrila svoje kretanje, navodi Vašington post, pozivajući se na podatke Marine Traffic – provajdera pomorske analitike, koji u realnom vremenu pruža informacije o kretanju brodova i njihovoj trenutnoj lokaciji u lukama.   

Seul i Vašington su saopštili da bi svaki transfer oružja između Severne Koreje i Rusije predstavljao višestruko kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN i pretnju globalnom miru.

(Vašington post, Tanjug)

Foto: Profimedia

 

 

Ušakov: Rusija ceni uravnotežen stav Kine o Ukrajini

Moskva ceni uravnotežen stav Pekinga o ukrajinskoj krizi jer je Kina svesna pravog uzroka ove situacije i nastoji da je reši, rekao je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.   

- Peking razume prave uzroke trenutne situacije i iskreno nastoji da pronađe neke načine za rešavanje ovog sukoba. Inicijativa Kine u vezi sa ovim pitanjem je svima dobro poznata - rekao je Ušakov na konferenciji za novinare uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini, prenosi Tas.   

Ušakov je ranije tokom dana rekao da će predsednik Putin razgovarati sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom na marginama foruma ''Pojas i put''.   

Predstavnik Kremlja je rekao da će se razgovori odvijati u dve runde – prvo u okviru delegacijama, a zatim u formatu "jedan na jedan". 

Predsedničku administraciju će predstavljati Ušakov, portparol predsednika Dmitrij Peskov i pomoćnik predsednika Maksim Oreškin, koji će prisustvovati razgovorima delegacija dve zemlje.   

Ušakov je podsetio da će predstojeći razgovori predstavljati drugi lični susret Putina i Sija ove godine. 

Kineski predsednik je u martu boravio u državnoj poseti Rusiji. Pre toga, ruski lider je posetio Peking u februaru 2022. godine, kako bi prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Kini.

(Tas, Tanjug)

Sirski: Rusija se nada da će probiti ukrajinsku odbranu na severoistoku

Rusija se nada da će probiti ukrajinsku odbranu u sektoru linije fronta Kupijansk-Liman na severoistoku Ukrajine, izjavio je komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirski.

Sirski u video-snimku, objavljenom na Telegramu, vojnicima govori da je situacija na severoistočnoj liniji fronta "značajno eskalirala" poslednjih dana, kao i da ruska vojska želi "osvetu" ponovnim preuzimanjem teritorije, koja je ranije bila pod njenom kontrolom.

(Rojters)

 

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap/Mіnіsterstvo oboroni Ukraїni

 

Novak: Svetska cena nafte će 2035. godine biti oko 100 dolara za barel

Svetska cena nafte će i 2035. godine biti oko 100 dolara za barel, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Na pitanje kakva je prognoza njegova za cenu nafte u 2035. godini, Novak je odgovorio da je nemoguće da se to tačno predvidi ni za nekoliko meseci unapred, prenosi RIA Novosti.

- Ako uzmete, na primer, period od pre 10 godina, 2013. ili 2012. godine, tada su cene bile oko 100 dolara po barelu. Sada živimo u 2023. godini i cene su blizu ovih -  napomenuo je Novak.

Prema njegovom mišljenju, ako se ovaj trend produži, globalne cene nafte bi i u 2035. mogle da budu "plus minus" 100 dolara po barelu. 

(RIA Novosti, Tanjug)

 

Ruski ministar finansija: Dronovi u Rusiji su uglavnom iz Kine

Ruske bespilotne letelice uglavnom dolaze iz Kine, tako da će Moskva potrošiti više od 60 milijardi rubalja (618 miliona dolara) na novi nacionalni projekat razvoja proizvodnje dronova, rekao je poslanicima ruski ministar finansija Anton Siluanov.

- Trošimo dodatni novac na dronove – i više od 60 milijardi rubalja na novi nacionalni projekat za razvoj sopstvene baze bespilotnih letelica - rekao je Siluanov.

Prema njegovim rečima, zadatak je da 41 odsto svih dronova do 2025. godine ima oznaku Made in Russia. 

- Danas su dronovi uglavnom iz Narodne Republike Kine-  rekao je Siluanov.

(Rojters)

Foto: Printskrin

 

 

Putin: Mi smo spremni za pregovore, Ukrajina da ukine dekret koji ih zabranjuje

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da Ukrajina, ako želi da počne pregovore sa Rusijom, treba da poništi dekret o zabrani pregovora i da objavi spremnost za dijalog.

- Predsednik Ukrajine je izdao dekret koji zabranjuje vođenje mirovnih pregovore s nama. Svima, i njemu samom. Pa, kako se može pregovarati ako oni to ne žele, čak su izdali i regulatorni dokument koji zabranjuje te pregovore - rekao je Putin u intervjuu Kineskoj centralnoj televiziji uoči posete Kini.

Istakao je da ukrajinska strana, ako želi da započne pregovore, prvo treba da poništi taj dekret.

- Treba da objave spremnost za te pregovore. Mi smo spremni, uključujući i korišćenje predloga naših kineskih prijatelja -  rekao je Putin, a prenosi RIA Novosti.

(Tanjug, RIA Novosti)

Foto: Tanjug/AP

 

Ruska vojska odbila pet ukrajinskih napada kod Artjomovska

Oružane snage Rusije su odbile pet napada ukrajinskih snaga u Orehovo-Vasiljevki, Kleščejevki i Dubovo-Vasiljevki u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.Đ

Mediji: Kijev zabrinut zbog sve manje pažnje Zapada

Kijevske vlasti su veoma zabrinute zbog toga što sukob u Ukrajini privlači sve manje pažnje Zapada, pišu analitičari „Njujork tajmsa“ Endrju Kramer i Metju Mpoke Big.

„Kijev procenjuje kao zabrinjavajuće pomake u geopolitici sukoba. Pažnja ključnih saveznika se prebacuje na rat u Gazi, vojna pomoć SAD je zaglibila u borbi republikanaca za liderstvo u Kongresu, a u evropskoj podršci pojavile su se pukotine usled izbora u Poljskoj i Slovačkoj“, pišu analitičari.

Protekle sedmice predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u intervjuu televizijskom kanalu „Frans 2“ izjavio da eskalacija u Izraelu donosi rizik da će pažnja međunarodne zajednice biti odvučena sa sukoba u Ukrajini.

Putin: Gubici Ukrajine u kontraofanzivi u poređenju sa gubicima Rusije osam prema jedan

Gubici Ukrajine tokom kontraofanzive u poređenju sa gubicima ruske vojske su otprilike osam prema jedan, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

- Rekli su da će poraziti Rusiju i pobediti na bojnom polju, da će strateški poraziti Rusiju. Počeli su aktivne vojne operacije, tzv. kontraofanzivu. To traje od 4. juna. Još nema rezultata, gubici su ogromni - otprilike jedan prema osam - rekao je Putin u intervjuu za "China Media Corporation", čiji je tekst objavljen na sajtu Kremlja.

On je dodao da je Rusija još na pregovorima u Istanbulu izrazila spremnost da okonča sukob mirnim putem, istovremeno obezbeđujući svoje legitimne interese, prenosi Interfaks.

- Tamo je ukrajinska strana za sebe predvidela veoma strog bezbednosni okvir i mi smo se sa tim saglasili. Ali, čim su se naše trupe povukle od glavnog grada Ukrajine, Kijeva, ukrajinska strana je sve te sporazume odmah bacila u vatru - rekao je Putin.

BONUS VIDEO:

GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)