BUKTI RAT U IZRAELU: Predsednik Hercog - Mi smo u ratu za svoj dom; IDF - Vreme je za rat! SAD šalju nosač aviona (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

08. 10. 2023. u 06:45 >> 00:58

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) i dalje se bore da protiv Hamasovih boraca unutar zemlje u nedelju rano ujutro.

БУКТИ РАТ У ИЗРАЕЛУ: Председник Херцог - Ми смо у рату за свој дом; ИДФ - Време је за рат! САД шаљу носач авиона (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: EPA

Sukobi Izraela i Palestinaca nastavljeni su i drugog dana.  Izraelski vojno-politički kabinet glasao je za uvođenje klauzule "40 Alef", koja znači formalnu objavu rata, poslednji put uvedena 1973. godine, tokom Jom Kipurskog rata.

 

Izrael pokrenuo velike napade na kvart u Gazi, tvrdi da je reč o 'gnezdu terora'


 Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su vazdušne napade na kvart Šudžaiji u Gazi, gađajući oko 150 Lokacija, navodeći da je reč o ''gnezdu terora'' koje militantna palestinska grupa Hamas koristi za napade na Izrael.

Kako prenosi Tajms of Izrael, na taj kvart bačeno je oko 100 tona municije.

Pored toga, IDF je saopštio da se i dalje bori protiv boraca Hamasa infiltriranih na teritoriji Izraela.

- Stalne i rezervne kopnene snage IDF-a, u saradnji sa drugim snagama bezbednosti, vode dugotrajne borbe u gradovima oko Gaze, i ubili su na stotine terorista u gradovima, na granici i na obali, u poslednjih 40 sati - navodi se u saopštenju IDF-a.

Trupe IDF, kako se dodaje, nastavljaju da vrše pretrese širom oblasti i da i dalje razmenjuju vatru sa teroristima na različitim lokacijama.

 

Blinken pozvao Tursku na veći angažman u sukobu Hamasa i Izraela


 Američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom zatražio da se Turska više angažuje u sukobu sa Hamasom i istakao da je fokus SAD na zaustavljaju napada Hamasa i oslobađanju svih talaca, prenosi Rojters.

Fidan je u subotu, nakon što je Hamas započeo napade na Izrael, razgovarao sa kolegama iz Katara, Saudijske Arabije, Egipta, Palestine i Irana, prema neimenovanom izvoru iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Ankara u bliskom kontaktu sa svim stranama i da je spremna da pomogne u deskalaciji situacije.

 

Hamas tvrdi da je gađao aerodrom kod Tel Aviva


Palestinska militantna grupa Hamas tvrdi da je gađala aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva, prenosi Tajms of Izrael. 

Kako navodi taj portal, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se večeras širom centralnog dela Izraela. 

Sirene su se oglasile u više desetina naselja širom centralnog Izraela, uključujući u gradu Rišon Lecion.

Za sada nisu objavljeni detalji o eventualnoj materijalnoj šteti ili žrtvama.  

Si-En-En javlja da su odjeknule snažne eksplozije širom centralnog Izraela i u predgrađima Tel Aviva.
 


Konzulatu Crne Gore u Izraelu javilo se 35 državljana, njih 19 želi da se vrati

Crnogorskom konzulatu u Tel Avivu se direktno ili posredstvom Ambasade Srbije javilo 35 državljana Crne Gore, od kojih je 19 izrazilo je želju da se vrati, izjavio je danas državni sekretar crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova Robert Markić.

 

 

Predstavnik Izraela u UN: Učinićemo sve da oslobodimo taoce koje drži Hamas

Izrael će učiniti sve da oslobodi taoce koje drži Hamas, rekao je novinarima stalni predstavnik Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan.

-To je "11. septembar" za Izrael i učinićemo sve da vratimo svoje sinove i kćeri, rekao je Erdan.

Foto Tanjug/AP

On nije odgovorio na pitanje novinara ima li među zarobljenicima državljana SAD.

-Ne mogu u ovom trenutku da se upuštam u detalje, rekao je diplomata.

Vazdušna uzbuna u Sderotu i na granici sa Gazom

U Sderotu i drugim naseljima blizu granice sa Gazom oglašavaju se sirene za upozorenje na raketne napade.

Foto: Printskrin/Tanjug

Više od 250 ljudi stradalo na koncertu

Portparol ZAKA, volonterske grupe koja se bavi ljudskim ostacima nakon terorističkih napada i drugih katastrofa, kaže za hebrejske medije da je do sada prikupila više od 250 tela sa mesta muzičkog festivala na jugu, koje su napali teroristi Hamasa.

Mnogi roditelji mladih koji su prisustvovali rejvu u blizini kibuca Reim očajnički traže vesti o svojoj nestaloj deci od juče.

Islamski Džihad drži 30 taoca

Lider palestinskog Islamskog džihada Zijad Nakale objavio je saopštenje u kojem tvrdi da ta grupa drži više od 30 izraelskih talaca koji su trenutno u Gazi.

„Vojnika i doseljenika koje držimo kao ratne zarobljenike u Gazi ima na desetine i više. U stvari, mogu reći da oni daleko premašuju ovaj broj. Islamski džihad do sada ima više od 30 neprijateljskih zatvorenika“, kaže on.

Amerika šalje municiju, avione, brodove i marince

On je dodao da će SAD obezbediti municiju i opremu Izraelu i pojačati američke snage na Bliskom istoku, kao odgovor na napade Hamasa, prenosi Si-En-En.

-Vlada SAD će brzo obezbediti odbrambenim snagama Izraela dodatnu opremu i resurse, uključujući municiju", rekao je Ostin.

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint

Pored toga, SAD će povećati prisustvo borbenih aviona na tom području, pored toga što je poslala nekoliko aviona F-35, F-15, F-16 i A-10 na Bliski istok u poslednjih nekoliko meseci, kao odgovor na poteze Irana.

Razgovor Bajdena i Netanijahua

Dodatna američka pomoć je na putu ka Izraelu, poručio je danas predsednik SAD Džozef Bajden premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu tokom njihovog razgovora.

-Predsednik Bajden je obavestio premijera o intenzivnom diplomatskom angažmanu koji su SAD preduzele u poslednja 24 sata u podršci Izraelu. Predsednik je takođe preneo da je dodatna pomoć izraelskim odbrambenim snagama sada na putu ka Izraelu i da će je biti još u narednim danima, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Broj ubijenih prešao 1.100

Najmanje 413 Palestinaca je ubijeno, a 2.300 je ranjeno u Pojasu Gaze, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Među ubijenima je 48 dece i 41 žena, navelo je Ministarstvo zdravlja čije je sedište u Gazi, pod kontroloma Hamasa.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Moti Milrod

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je najmanje 400 "palestinskih terorista" ubijeno u Izraelu i u napadima na Pojas Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski mediji prethodno su objavili, pozivajući se na zdravstvene zvaničnike, da je broj ubijenih u napadima Hamasa na Izrael premašio 700, a da je ranjeno više od 2.100 ljudi.

Predsednik Izraela: Mi smo u ratu za svoj kućni prag

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je danas na nacionalno jedinstvo u svom govoru naciji, istakavši da Izraelci treba da zadrže duh herojstva i zajedništvo jer je to njihovo najmoćnije oružje.

On je zatražio od građana da izbegavaju da šire glasine koje služe Hamasu i da poštuju naređenja Komande unutrašnjeg fronta, javlja "Tajms of Izrael".

Hamas je napadnut sa mora, vazduha i kopna

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su pokrenule novi talas vazdušnih napada na pojas Gaze, i da su targetirane ''mete koje pripadaju terorističkoj grupi Hamas'', preneo je danas Tajms of Izrael.

Pored toga IDF je saopštio da je njihova mornarica danas gađala brojne pomorske položaje Hamasa u pojasu Gaze.

Foto: Tanjug/AP

Saopšteno je da je mornarica koristila „preciznu municiju“ ispaljenu sa mornaričkog broda.

Ranije danas, IDF je saopštio da je njihov cilj da preuzmu kontrolu na čitavim Pojasom Gaze i da ubiju sve teroriste na svojoj teritoriji.

-Stvar koja nas trenutno zaokuplja je stabilizacija kontrole u ​​Pojasu Gaze, rekao je portparol IDF-a Ričard Heht.

Izraelska vojska: Vreme je za rat!

Šef Izraelskih odbrambenih snaga dao je svoje prve javne komentare otkako je Hamas juče ujutru započeo napad na Izrael.

Foto IDF

-Država Izrael i IDF sada vode rat protiv grešnog napada Hamasa, kaže načelnik štaba IDF general-potpukovnik Herci Halevi, u video snimku koji je objavila vojska.

SAD šalju nosač aviona ka Izraelu

Američke vlasti donele su odluku da u Sredozemno more prebace napadačku grupu nosača aviona USS Džerald R. Ford kao vid pomoći Izraelu.

Ovu informaciju potvrdio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Povećan broj stradalih

Izraelski mediji: Broj ubijenih Izraelaca porastao je na 700, a broj ranjenih na 2.150.


Izraelska armija uništila 550 Hamasovih objekata u Pojasu Gaze

U vazdušnim udarima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Pojas Gaze uništeno je više od 550 objekata Hamasa, rekao je za Sputnjik portparol IDF Avičaj Adraee, dodajući da su to bile kuće, infrastruktura i vojni položaji.

-Izrael je pokrenuo seriju gustih i kontinuiranih udara na pojas Gaze, uništavajući više od 550 meta Hamasa, uključujući visoke zgrade, kuće, infrastrukturu, položaje, stambene komplekse i druge objekte koje koristi Hamas, rekao je Adraee.

Foto: Tanjug/AP

Vazduhoplovstvo je takođe izvelo napade na grupe Hamasa koje su pokušavale da se infiltriraju na teritoriju Izraela, ubivši stotine boraca u Pojasu Gaze i duž granice, dodao je portparol.

 

Stradao Francuz

Jedan državljanin Francuske ubijen je u napadima na Izrael, saopštilo je danas francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju ministarstva ne navode se detalji o pogibiji francuskog državljanina, prenosi Mond.

Ministarstvo je uputilo saučešće porodici stradalog.

 

Naređena evakuacija gradova na granici sa Libanom

Izraelski ministar odbrane Joav Galan naredio je pripreme za evakuaciju naselja u blizini granice zemlje sa Libanom usred eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, objavio je izraelski list „Haarec“.

Foto: Tviter

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u nedelju ujutro najavile udare na područje Libana kao odgovor na granatiranje. Libanski pokret Hezbolah preuzeo je odgovornost za granatiranje tri položaja izraelske vojske.

Erdogan: Rešenje zasnovano na dve države jedini put do mira

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je Turska odlučna da pojača diplomatske napore kako bi se postiglo smirivanje sukoba između izraelskih i palestinskih snaga, ali je dodao da je rešenje zasnovano na uspostavljanju dve države jedini način da se postigne regionalni mir.

Foto: Profimedia

Govoreći u Istanbulu, Erdogan je rekao da je izraelsko-palestinski sukob bio u središtu većine sukoba i pitanja na Bliskom istoku i dodao da je sada neophodno uspostaviti nezavisnu palestinsku državu sa Jerusalimom kao prestonicom, preneo je Rojters.

Nema primirja dok traje okupacija

Predstavnik palestinskog militantnog pokreta Hamas Hazem Kasem, koji je u subotu ujutro pokrenuo napad na Izrael, izjavio je danas da ne može biti govora o primirju dok, kako je naveo, "Izrael eskalira rat".

-Okupacija (Izraela) je u punom jeku agresije protiv civila. Ne može biti govora o primirju dok Izrael eskalira ovaj rat, rekao je Kasem za agenciju RIA Novosti.

Foto: EPA

Dodao je da je preuranjeno govoriti o posredovanju, jer, kako je rekao, "bojno polje određuje ko kontroliše situaciju".

Hamas je u subotu ujutro pokrenuo napad na Izrael bez presedana, a u sukobima je poginulo stotine ljudi na obe strane, dok je hiljade povređeno.

20.000 ljudi se sklonilo u škole UN u Gazi

Agencija UN za palestinske izbeglice, UNRWA, saopštila je da je više od 20.000 ljudi pronašlo sklonište u 44 njene škole širom Gaze.

-Broj (raseljenih) se brzo povećava, izjavio je Inas Hamdan, vršilac dužnosti službenika za javno informisanje u Gazi, preneo je "Tajms of Izrael".

Agencija je saopštila da su tri njene škole pretrpele "kolateralnu" štetu u izraelskim vazdušnim napadima.

Foto Tanjug/AP

UNRWA je, takođe, navela da je njen rad na devet bunara oko Pojasa Gaze juče zaustavljen.

Danas su nastavljeni radovi na tri bušotine, rekao je Hamdan.

Centri za distribuciju hrane Agencije, koji zbrinjavaju preko 540.000 stanovnika Gaze, zatvoreni su od juče.

 

Izraelski mediji: 659 ubijenih, 2.156 ranjenih

Izraelski mediji tvrde da je ima 659 ubijenih i 2156 ranjenih građana i vojnika. Kao i da je više od 100 oteto od strane Hamasa.


Predstavnik Hamasa: Nema govora o primirju

Predstavnik Hamasa izjavio je za Sputnjik da ne može biti govora o primirju dok se Izrael bavi "eskalacijom rata".

Armija Izraela dovlači tehniku na sever zemlje, preneo je Sputnjik Arabija.

 

Foto printskrin telegram rybar


Nemačka vlada najavila reviziju pomoći za Palestinu

Nemačka vlada saopštila je danas da razmatra da li da nastavi da upućuje Palestincima pomoć vrednu stotine miliona evra.

Ministarka za razvoj Svenja Šulce rekla je da vlada uvek vodila računa da se novac koristi samo u mirnodopske svrhe, preneo je Rojters.

-Ali ovi napadi na Izrael označavaju užasan slom, istakla je ona i dodala da će nemačka vlada sada razmotriti celokupno angažovanje na palestinskim teritorijama.

 

Raste broj žrtava, IDF izvodi vazdušne udare po Gazi

Broj žrtava na palestinskoj strani porastao je na 370, a ranjeno je 2.200 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestine.  Izraelska vojska saopštila je da njeni avioni sprovode seriju intenzivnih udara na Pojas Gaze.

FOTO: Tanjug/AP Photo/Yousef Masoud

Netanijahu razgovarao sa Šolcom, Zelenskim, Meloni i Sunakom

Kabinet premijera Izraela saopštio je da je Benjamin Netanijahu danas razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, premijerkom Italije Đorđom Meloni i britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

Kako se navodi u saopštenju, "lideri su izrazili nepokolebljivu podršku pravu Izraela da se brani koliko god je potrebno", prenosi Haarec.

 

Sa kojim avionima je IDF napao Hamas (MAPA UDARA)

Do jutra 8. oktobra za napad na pojas Gaze upotrebljeno je 80 taktičkih aviona: 17 F-35, 43 F-16 i 20 F-15.

Ilustracija telegram rybar

Blinken: Stradali Amerikanci u Izraelu?

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je američka vlada dobila izveštaje da je nekoliko Amerikanaca ubijeno u Izraelu i da zvaničnici pokušavaju da provere te izveštaje.

Blinken je za CNN rekao da će SAD "verovatno" kasnije danas saopštiti detalje o novoj vojnoj pomoći Izraelu.

FOTO: AP/Tanjug

-Naš prvi fokus je da osiguramo da Izrael ima ono što mu je potrebno, istakao je Blinken.

 

Patriot dejstvoao iznad Safeda (VIDEO)

Raketni PVO sistem "Patriot" obara dron u severnom delu Izraela, nedaleko od granice sa Libanom.

Izraelska vojska saopštila je da njeni avioni sprovode seriju intenzivnih udara na Pojas Gaze.

Dejstvo izraelske PVO na granici sa Libanom, kod grada Safeda, gde je smeštena severna komanda izraelske vojske. U ovom delu Izraela nalazi se sistem "Patriot", a još nije jasno zbog čega je PVO delovala, da li su u pitanju rakete ili dronovi.

Izrael i zvanično u ratu

Vojno-politički kabinet Izraela odobrio je uvođenje „klauzule 40” osnovnog zakona, što znači zvaničnu objavu rata, saopšteno je iz kabineta ministarstva.

Raste broj žrtava

Broj poginulih u napadima koji je militantna grupa Hamas izvela na Izrael porastao je na preko 400, izjavili su izraelski zvaničnici, javlja "Tajms of Izrael".

Među poginulima je na desetine vojnika i policajaca koji su poginuli u borbi protiv terorista, navodi list. Izraelsko Ministarstvo zdravlja je navelo da je broj ranjenih u bolnicama dostigao 2.048, uključujući 20 u kritičnom stanju i 330 teško ranjenih.

Prema poslednjim podacima militantne grupe Hamas, broj nastradalih Palestinaca porastao je na 300, a skoro 2.000 ih je povređeno.

Papa Franja: Pomolimo se za mir u Izraelu i Palestini

Papa Franja pozvao je u nedelju da se prekinu napadi i nasilje u Izraelu, rekavši da terorizam i rat neće rešiti nikakve probleme, već samo doneti dodatnu patnju i smrt nevinim ljudima.

- Rat je poraz, samo poraz. Pomolimo se za mir u Izraelu i Palestini - rekao je papa u nedeljnom obraćanju vernicima na Trgu Svetog Petra.

Palestina traži hitan sastanak Arapske lige

Palestinske vlasti pozvale su na hitan sastanak Arapske lige na nivou ministara spoljnih poslova, navodi Vafa, palestinska novinska agencija.

Zahtev za sastankom dolazi u svetlu "brutalne i tekuće izraelske agresije na palestinski narod, uključujući eskalaciju napada na džamiju Al Aksa od strane hiljada naseljenika“, rekao je ambasador Arapske lige Muhanad el Akluk.

Egipatski policajac pucao na autobus sa izraelskim turistima, troje mrtvo

Dvoje izraelskih turista i jedan Egipćanin ubijeni su u Aleksandriji, rekla su za Rojters egipatski bezbednosni izvori.

Srpski hodočasnici: Bilo je napeto zbog eksplozija i raketa, prošli smo ozbiljnu kontrolu

Hodočasnici iz Srbije koji su jutros iz Tel Aviva sleteli u Beograd kažu da su boravili u Jerusalimu i da su prošli ozbiljnu kontrolu kada su morali da pređu na izraelsku stranu, kako bi stigli do aerodroma.

Bile su eksplozije u gradu, videli smo rakete – bili smo malo u strahu, ali smo srećni što smo stigli kući, rekli su novinarima na aerodromu.

Netanijahu na sastanku sa vojnim vrhom

Kabinet izraelskog premijera saopštio je danas da je u toku sastanak premijera Benjamina Netanijahua sa ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom izraelske vojske (IDF) Hercijem Halevijem.

Kako se navodi, tema razgovora je situacija na terenu nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael. Sastanku prisustvuju i visoki zvaničnici bezbednosnih agencija.

U Gazi pogođena kuća šefa obaveštajne službe Hamasa

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su izvršile napad na kuću šefa obaveštajne službe Hamasa u Pojasu Gaze.

U saopštenju se isitiče kaže da je Hamas kuću koristio kao vojnu infrastrukturu.

Izraelska vojska trenutno nastavlja da izvodi udare širom Gaze, dodaje se u saopštenju.

Evakuacija

Izraelska vojska najavila je evakuaciju u roku od 24 sata svih državljana zemlje u blizini granice sa Gazom.

Broj ubijenih Izraelaca porastao na 350

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je broj ubijenih Izraelaca otkako je Hamas započeo napad u subotu porastao na 350.

Hamasovi borci i dalje u južnim izraelskim gradovima

Hamasovi borci su i dalje prisutni u južnim izraelskim gradovima, navodi se u saopštenju grupe.

U saopštenju se navodi da ih Hamas podržava raketnom paljbom na izraelske gradove.

Hamas kidnapovao 100 civila i vojnika

Izraelska ambasada u SAD saopštila je danas da je grupa Hamas kidnapovala 100 civila i vojnika prilikom napada na Izrael.

U objavi na društvenoj mreži Iks, navedeno je da je ubijeno više od 300 Izraelaca i ranjeno više od 1.800 ljudi.

Izraelska ambasada tvrdi da je Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael.

Ubijeno 256 Palestinaca

Najmanje 256 Palestinaca je ubijeno u protekla 24 sata, uključujući 20 dece, saopštilo je u nedelju palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi.

Još 1.788 Palestinaca je povređeno, uključujući 121 dete, navodi ministarstvo u saopštenju.

Kina: Pozivamo strane da ostanu mirne 

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas je zvanični Peking duboko zabrinut zbog eskalacije tenzija i nasilja između Palestine i Izraela, ocenjujući da izlaz iz sukoba leži u rešenju o uspostavljanju nezavisne države Palestine.

- Pozivamo strane da ostanu mirne, pokažu uzdržanost i odmah prekinu neprijateljstva, kako bi zaštitili civile i izbegli dalje pogoršanje situacije - navodi se u saopštenju kineskog ministarstva. Napominje se da ponovni sukob još jednom pokazuje da dugotrajno zamrzavanje mirovnog procesa ne može da potraje.

- Osnovni izlaz iz sukoba leži u implementaciji rešenja o dve države i uspostavljanju nezavisne države Palestine - poručuju iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Ističe se da međunarodna zajednica treba da deluje hitnije, omogući nastavak mirovnih pregovora između Palestine i Izraela i pronađe način za postizanje trajnog mira. 

Srpski državljanin ranjen u Izraelu

Jedan srpski državljanin lakše je ranjen u Izraelu, rekao je počasni konzul Srbije Aleksandar Nikolić.

Prema njegovim rečima, današnji let "Er Srbije" bio je pun, a za sutra i prekosutra ujutru planirani su dodatni letovi "Er Srbije" za Beograd.

Povređeno više od 1.800 ljudi u napadima Hamasa

U napadima Hamasa povređeno je više od 1.800 ljudi, prema izraelskim zvaničnicima.

Od nedelje u 6.30 po lokalnom vremenu 1.864 povređene osobe su evakuisane u bolnice, saopštilo je izraelsko ministarstvo zdravlja. Od toga, 19 je u kritičnom stanju, a 326 ima teže povrede.

Udari iz Libana?

Izraelski vojni radio je izvestio da su u nedelju ispaljene minobacačke granate iz Libana ka severnom Izraelu.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi artiljerijski napad na područje u Libanu odakle je usledio udar.

Čak 1.000 boraca Hamasa napalo Izrael

Potpukovnik Džonatan Konrikus, portparol ID, rekao je za Si-En-En da je "mnogo stotina", verovatno čak 1.000 boraca Hamasa bilo uključeno u subotnje iznenadne napade.

U nedelju ujutro u 4:15 po lokalnom vremenu, Konrikus je rekao:

- Još se borimo, čistimo poslednje kuće i lokacije, zajednice i baze. Nadajmo se da ćemo u zoru moći da proglasimo da smo konačno obnovili suverenitet i red u Izraelu. Ali to još nije postignuto. I to će biti naš prioritet broj jedan. Onda ćemo zaključati granicu i pobrinuti se da nema drugih terorista koji ulaze, a onda ćemo početi da se fokusiramo na udarce Hamasu kao nikada do sada - rekao je Konrikus.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče ujutru u južnim i centralnim delovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze. Lider Hamasa Muhamed Deif poručuje da je ovo dan najveće borbe i poslednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ukazuje da je zemlja u ratu. Sednica Saveta bezbednosti UN u nedelju.

BONUS VIDEO: Rat u Izraelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)