POKRENUTA OPERACIJA "GVOZDENI MAČEVI": Borbeni avioni nadleću Pojas Gaze, eksplozije odjekuju na sve strane (VIDEO)

Tanjug

07. 10. 2023. u 10:21

IZRAELSKA vojska saopštila je da je pokrenula operaciju „Gvozdeni mačevi” kao odgovor na iznenadni jutrošnji napad Hamasa na Izrael, u kojem je, kako prenose izraelski mediji, najmanje pet ljudi poginulo a 100 ranjeno.

ПОКРЕНУТА ОПЕРАЦИЈА ГВОЗДЕНИ МАЧЕВИ: Борбени авиони надлећу Појас Газе, експлозије одјекују на све стране (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tanjug

Izraelske odbrambene snage sa desetinama borbenih aviona izvode napade na lokacije koje pripadaju militantnoj organizaciji Hamas u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju.

Portparol vojske je rekao da je više od 2.200 raketa ispaljeno na Izrael od 6:30 časova jutros, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da su pripadnici Hamasa izvršili napad sa kopna, mora i iz vazduha. Postoji najmanje sedam mesta borbi između Hamasa i izraelskih trupa, saopštila je vojska.

Hamas je ranije preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze.

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

- Ovo je dan najveće borbe i poslednji dan okupacije - rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa. Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopšto je da je teroristička grupa Hamas napravila "ozbiljnu grešku" kada je pokrenula iznenadni napad na Izrael raketnim napadima i infiltrirajući se u gradove na granici sa pojasom Gaze.

- Hamas je jutros napravio tešku grešku i započeo rat protiv Države Izrael. Izraelski vojnici se bore protiv neprijatelja na svim mestima infiltracije. Izrael će pobediti u ovom ratu - naveo je Galant u izjavi koja je dostavljena iz njegovog kabineta.

Centar i jug Izraela su pod snažnom raketnom vatrom više od 3,5 sata zbog neprekidnog i rasprostranjenog napada iz Gaze, a veruje se da je najmanje pet osoba poginulo i najmanje 100 osoba ranjeno, prenosi Tajms of Izrael.

Foto: Printskrin/Tanjug

Iznenadni napad iz Gaze dolazi dan nakon što su Izrael i arapski svet obeležili 50. godišnjicu iznenadnog napada Egipta i Sirije koji je pokrenuo Jom Kipurski rat.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U TUNISU: Poznate cene - pogledajte ponudu za ovu prelepu destinaciju (FOTO)