NEMAČKA UJEDINJENA, DUBOK JAZ OSTAO: Država bremenita problemima slavi 33. rođendan

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

03. 10. 2023. u 07:00

GODIŠNjICU ponovnog ujedinjenja Nemačka danas dočekuje sa više briga nego ikada u novijoj istoriji. Inflacija je lane bila najveća od 1990. godine kad su, godinu dana posle pada Berlinskog zida, Istočna i Zapadna Nemačka opet stale u iste granice. Jaz koji svih ovih decenija postoji između siromašnijih istočnih, i bogatijih zapadnih pokrajina nije se smanjio, naprotiv. Pad privrednih parametara najjače evropske ekonomije koja je od zimus u recesiji, odrazio se teže na istoku, gde je standard i pre toga bio niži. Posledično, ekstremna desnica upravo u tim regionima beleži nagli skok rejtinga, a Alternativa za Nemačku (AfD) odavno je u vlasti na istoku zemlje.

НЕМАЧКА УЈЕДИЊЕНА, ДУБОК ЈАЗ ОСТАО: Држава бременита проблемима слави 33. рођендан

Foto: EPA

I generacija koja je živela za vreme gradnje Zida, od 1961, i ona koja je slavila njegov pad, skoro tri decenije kasnije, mnogo su propatile. Ima stvari sa kojima se ni jedni ni drugi još nisu suočili, piše "Dojče vele". Desničarska Alternativa za Nemačku uočila je taj princip i iskoristila ga.

- Dovrši politički zaokret! - bio je njen centralni slogan na pokrajinskim izborima u istočnoj Nemačkoj.

Pozivanje na 1989. je očito uspelo, jer je AfD postigla rekordan uspeh, baš među mladima.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je nedavno vladajuću "semafor koaliciju" njegovih socijaldemokrata, liberala i Zelenih i "demokratsku opoziciju da se ujedine u prevazilaženju birokratskih prepreka i izbegavanju rizika koji su opterećivali nemačku privredu poslednjih godina, da bi se prevazišla ekonomska kriza".

Šolc je, u govoru pred Bundestagom tokom sednice o budžetu za 2024. godinu, rekao da je "ključno i da se Nemačka odbrani od onih koji žele da izvuku politički profit iz scenarija opadanja ekonomske moći i izazivanja panike, usled naglog porasta podrške krajnjoj desnici".

Traume podeljenog naroda i danas se ogledaju u mnogim činjenicama, kao na primer u toj da ni petina zapadnih Nemaca nikada nije posetila istočnu Nemačku! Posle "zaokreta", kako je nazivana revolucija iz 1989, sa Zapada su potekle stotine milijardi za obnovu siromašnog istoka.

No, zaokret je za mnoge istočne Nemce značio pre svega nezaposlenost, budući da je svaki drugi izgubio posao. Zapad, koji je nekada u paketima sa robom tako lepo mirisao i izgledao kao raj, pokazao se kao surovo konkurentsko društvo. Idealna slika je brzo izbledela.

Građani nestale države

I POLITIČKE stranke izgubile su interes za unutarnemačko srastanje. Ali niko se nije usuđivao da ozbiljno pokrene debatu o vremenu revolucije i njegovim gubitnicima. Na Zapadu mnogi nisu hteli da slušaju o tome i zvali su sunarodnike u istočnoj Nemačkoj "kukumavkama", govoreći im da konačno treba da prestanu sa negativnim pričama. Zaboravljali su, pritom, da su se istočni Nemci preko noći probudili u drugoj državi, dok je njihova nestala, priključivanjem SR Nemačkoj, 3. oktobra 1990.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije