NEMAČKA I POLJSKA "ZARATILE" ZBOG MIGRANATA : Već sukobljene članice EU sada imaju novi kamen spoticanja

I.S.

28. 09. 2023. u 11:34

NA optužbe iz Berlina da Poljska olako pušta migrante ka Nemačkoj i varničenja oko poljske prodaje viza, Varšava je odgovorila kontranapadom, začinjenim uvredama na račun kancelara Olafa Šolca.

НЕМАЧКА И ПОЉСКА ЗАРАТИЛЕ ЗБОГ МИГРАНАТА : Већ сукобљене чланице ЕУ сада имају нови камен спотицања

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Poljska tvrdi da "Berlin želi da vlada u Evropi i svima deli lekcije", dok sprema kontrolne punktove na granici sa zapadnim susedom. Berlin je iste mere Varšavi, inače, već najavio, a sada je tu priključio i Češku.

Poljski mediji objavili su da su konzulati te zemlje u inostranstvu izdavali, uz mito, šengenske vize izbeglicama iz Afrike i Azije. Govori se o 350.000 migranata. Poljski stručnjak za pravo Artur Novak-Far opominje vladu u Varšavi da "nije tačno da očekivanja Nemačke krše poljski suverenitet", jer partner u Šengenskom prostoru ima pravo da traži korektno sprovođenje propisa.

Šolc je poručio da ne želi da Poljaci propuštaju ljude na drugu stranu, jer "oni koji stignu u Poljsku treba tamo i da prođu postupak provere prava na azil", a poljski šef diplomatije Zbignjev Rau ga optužuje za navodno mešanje u poljsku predizbornu kampanju.

Nemački Sindikat službenika policije (GdP), međutim, tvrdi da stacionarne kontrole nisu efikasan instrument, jer krijumčari jednostavno mogu da zaobiđu fiksne kontrolne punktove. I Georg Mejer, socijaldemokratski ministar policije u pokrajini Tiringiji, kaže da "ne postoji pravna mogućnost odbijanja ljudi na samoj granici, ako oni nameravaju da podnesu zahtev za azil". U Nemačkoj privremene stacionarne granične kontrole postoje samo u Bavarskoj, na granici sa Austrijom, od jeseni 2015. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)