NEMAČKA SMANJUJE POMOĆ IZBEGLICAMA: Inflacija steže kaiš

I.S.

26. 09. 2023. u 15:41

BERLIN planira da dogodine prepolovi finansijsku pomoć saveznim državama za pokrivanje troškova prijema i integracije izbeglica. To je danas saopštilo Ministarstvo finansija u vladi kancelara Olafa Šolca, uz obrazloženje da je "reč o meri štednje u jeku rastuće inflacije i usporavanja ekonomskog rasta".

НЕМАЧКА СМАЊУЈЕ ПОМОЋ ИЗБЕГЛИЦАМА: Инфлација стеже каиш

Foto: Shutterstock/canadastock

Otkako traje rat u Ukrajini, više od milion Ukrajinaca potražilo je utočište u Nemačkoj, a broj izbeglice iz drugih zemalja je u 2022. godini porastao za oko 50 odsto u poređenju sa 2019. godinom, pokazuju podaci Federalnog zavoda za migracije i izbeglice (Bamf).

Godinama posle velikog priliva izbeglica 2015. i 2016. godine, kad je u Nemačku stiglo više od milion ljudi, bežeći od rata i progona na Bliskom istoku, savezna kasa je obezbeđivala veliki deo sredstva saveznim državama u mesečnom paušalnom iznosu na osnovu broja izbeglica i brinula se o troškovima smeštaja i integracije.

Zbog pada ukupnog broja novopristiglih migranata poslednjih godina, Berlin je 2021. godine promenio politiku finansiranja i odlučio da izdvaja fiksni iznos za troškove izbeglica bez obzira na njihov broj u 16 saveznih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)