ANALITIČAR CIA: Patriot sistem „probušen” ruskim hiperzvučnim napadima, SAD „zaustavljaju“ isporuku Ukrajini (VIDEO)

P. Z. S. /eurasiantimes.com

25. 09. 2023. u 19:50

SJEDINjENE Države oklevaju da prebace više sistema PVO Patriot u Ukrajinu, pre svega zbog napada u maju u kojem je Rusija upotrebila hipersoničnu raketu H-47 Kinžal da gađa i ošteti sistem PVO Patriot.

АНАЛИТИЧАР ЦИА: Патриот систем „пробушен” руским хиперзвучним нападима, САД „заустављају“ испоруку Украјини (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP / printskrin MO Rusije

U svom intervjuu sa Jutjuberom Stivenom Gardnerom, bivši agent CIA-e Lari Džonson govorio je o raznim temama vezanim za rat Rusije i Ukrajine, uključujući nevoljnost Sjedinjenih Država da prebace sisteme PVO Patriot u Ukrajinu.

Neizvesnost oko toga da li će Sjedinjene Države nastaviti sa daljim isporukama američkih sistema protivvazdušne odbrane Patriot Ukrajini izazvala je značajnu diskusiju u zajednici stručnjaka.

Lari Džonson je ukazao da ova neizvesnost potiče od uništenja baterije Patriot američke proizvodnje od strane ruske hipersonične rakete Kinžal.

Sjedinjene Države su čvrsto podržavale Ukrajinu, aktivno su se angažovale u naporima da se poboljšaju kapaciteti protivvazdušne odbrane Ukrajine. Međutim, prema Džonsonu, trenutni pravac podrazumeva obezbeđivanje Kijevu manje moćnih i isplativijih sistema naoružanja.

On je sugerisao da je ova promena vođena zabrinutošću koja proizilazi iz uspešnog ciljanja i štete koju je ruska raketa Kinžal nanela kompleksu Patriot u maju 2023.

-Nismo čuli nikakve vesti o ovom [sistemu protivvazdušne odbrane Patriot] mesecima. Poslato je u Ukrajinu; dignut je u vazduh. Čini se da je ili uništena ili je na popravci, ali nije uključena na bojnom polju, rekao je Džonson.

-Šaljemo još sistema PVO, ali ne šaljemo Patriote, istakao je on.

U maju je ruski hipersonični raketni napad oštetio dve komponente sistema protivvazdušne odbrane Patriot, ali prema američkim zvaničnicima, on je ostao operativan i nikada se nije isključio. Kasnije su Sjedinjene Države tvrdile da je sistem popravljen i da je ponovo u potpunom operativnom stanju.

EurAsian Times nije mogao nezavisno da potvrdi Džonsonove tvrdnje da Sjedinjene Države uskraćuju dalje isporuke sistema Patriot Ukrajini iz straha da bi oni mogli biti oštećeni u ruskom napadu.

Dok se sistem Patriot izvozi u brojne zemlje, Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne poseduju veliki višak ovih sistema. Oni se smatraju vrednom imovinom koja se mora pažljivo dodeliti, s obzirom na pretnje koje dolaze iz različitih globalnih žarišta.

U međuvremenu, Džonson je takođe izrazio zabrinutost da su SAD poslale tenkove Abrams u Ukrajinu i da bi se oni na kraju mogli suočiti sa uništenjem na bojnom polju.
On je tvrdio da su ovi tenkovi američke proizvodnje teški i da nisu skrojeni za operacije u ukrajinskom pozorištu. Pored toga, ukrajinske snage možda nisu imale dovoljno obuke ili iskustva da efikasno koriste ove tenkove.


PATRIOT SISTEMI IMAJU PROBLEME PROTIV RUSKIH VAZDUŠNIH BOMBI

Sistem protivvazdušne odbrane Patriot je najnapredniji raketni sistem zemlja-vazduh koji su Kijevu obezbedile zapadne zemlje, a namenjen je da pomogne Ukrajini u odbrani od nemilosrdnih napada raketama i bespilotnim letelicama koji su ciljali energetsku infrastrukturu zemlje.

Foto: Telegram printskrin/Sputnjik Srbija

Odlikuje se radarskim sistemima koji se mogu pohvaliti otprilike tri puta većim dometom drugih sistema protivvazdušne odbrane isporučenih sa Zapada kao što su NASAMS i IRIS-T, svaka baterija Patriot uključuje sistem za lansiranje na kamion opremljen sa osam lansera koji mogu da sadrže do četiri presretača raketa svaki, zemaljski radar, kontrolna stanica i generator.

Ovi sistemi mogu da zaštite područje do 100 kilometara i da gađaju avione, krstareće i balističke rakete.

Međutim, nedavni izveštaj, koji se poziva na Aleksija Melnika iz Kijevskog istraživačkog centra Razumkov centar, sugeriše da PVO sistem Patriot pokazuje ograničenu efikasnost u suprotstavljanju bombama bačenim iz vazduha.

U izveštaju se navodi da je presretanje visokoeksplozivnih vazdušnih bombi, koje ruske oružane snage koriste u Ukrajini, predstavljalo značajan izazov za Oružane snage Ukrajine (VSU).

Prema rečima stručnjaka, ove projektile, koji su prvi put korišćeni pre 30-50 godina u SSSR-u, Rusija je modifikovala, sada imaju GPS module i klizne propelere, čime se povećava njihova preciznost navođenja.

Foto telegram via bulgarianmilitary.com

Za razliku od raketa dugog dometa, ove bombe provode samo kratko u vreme vazduhu, nešto više od jednog minuta, čineći njihovo presretanje složenijim.

Ekspert sa sedištem u Kijevu tvrdi da vodeći zapadni protivraketni sistemi, poput raketnog odbrambenog sistema Patriot, nisu prvobitno bili dizajnirani da se suprotstave takvim projektilima, što ih čini manje efikasnim protiv visokoeksplozivnih vazdušnih bombi.

Jurij Ignat, predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, takođe je ranije naglasio da „presretanje takvih granata nema smisla“. Oružane snage Ukrajine smatraju da je najracionalniji pristup rešavanju ovih bombi neutralisanje neprijateljskih aviona.

Štaviše, ove bombe takođe nude isplativo rešenje za ruske vojne stratege. Prema izveštajima, komplet za navođenje za ove bombe košta manje od dva miliona rubalja, što je otprilike 24.000 američkih dolara. Za razliku od toga, jedna ruska krstareća raketa Kalibr ima cenu od skoro 6,5 miliona dolara.
 

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!