RAT U UKRAJINI: Rusi napredovali kod Bahmuta, uništene dve kompozicije sa ljudstvom i tenikom VSU (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti online

25. 09. 2023. u 07:46 >> 01:17

SPECIJALNA vojna operacija u Ukrajini se nastavlja, ušla je u 579. dan. Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski helikopter Mi-8 iznad Kleščejevke. Iznad Belgorodske i Kurske oblasti uništena su dva drona. Ukrajina je izgubila mnogo vojne tehnike kod sela Rabotino i Verbovo u Zaporoškoj oblasti, piše portal „Vašington post“ pozivajući se na izvore u ukrajinskoj vojsci.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напредовали код Бахмута, уништене две композиције са људством и теником ВСУ (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Hronika ratnih dešavanja: Raketni udari na obe strane, Rusi napredovali kod Bahmuta, uništene dve kompozicije sa ljudstvom i tenikom VSU (MAPA)

Ruske trupe su u  ponedeljak u rano jutro izvele kombinovane udare na ukrajinsku teritoriju. Među metama su bili objekti lučke infrastrukture u Odeskoj oblasti. Prijavljeni su i napadi na aerodrom Dolgincevo kod Krivog Roga. Pored toga, pojavile su se informacije o dva udara po aerodromu Kulbakino u blizini Nikolajeva.

Uveče su ukrajinske formacije pokušale da napadnu poluostrvo Krim. Za to su ukrajinske oružane snage koristile krstareće rakete Storm šedou. Njihov tačan broj se precizira. Po svemu sudeći, ukrajinske trupe su pokušale da udare na aerodrome Vazdušno-kosmičkih snaga i mornarice na Krimu.

Ilustracija telegram rybar



U pravcu Soledara nastavljeni su sukobi u oblastima Klešćejevke i Andrejevke. Pored toga, bilo je izveštaja o uspešnom napadu ruskih trupa na naselje Orehovo-Vasiljevka. Pošto se ovo selo nalazi na taktičkim visinama, njegova kontrola poboljšava položaj ruskih trupa u ovoj oblasti. Prerano je govoriti o potpunoj kontroli nad Orehovo-Vasiljevkom, pošto nakon njenog oslobađanja VSU pokušava da izvrši kontranapad.

Ilustracija telegram rybar


Novinski kanali objavili su snimke dolazaka i eksplozija oblaka u oblasti Krasnodona u LNR. Udar su izvele tri krstareće rakete Storm šedou ispaljene iz bombardera Su-24M ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Istražni komitet Ruske Federacije je naveo dvoje mrtvih i troje ranjenih u ovom napadu. Lansiranje je, sa velikom verovatnoćom, izvedeno sa periferije aglomeracije Slavjansk-Kramatorsk sa udaljenosti od preko 150 kilometara od linije fronta. Raketni udari duboko u pozadinu obično su deo pripreme VSU za ofanzivu. S obzirom na koncentraciju snaga Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Bahmuta, verovatno je da će ukrajinske formacije ponovo pokušati da napadnu u nekoliko oblasti.

Foto Tanjug/AP



Na Donjeckom pravcu sukobi su uglavnom pozicionog karaktera. Prošlo je više od dva meseca od poslednjeg ažuriranja situacije kod Avdejevke, a situacija u ovoj oblasti se nije radikalno promenila. Ili naše ili ukrajinske jedinice napadaju položaje, pokušavajući da poboljšaju taktičku situaciju.

Foto Tanjug/AP


Tokom poslednjih nekoliko nedelja, formacije VSU, pojačane odredima marinaca, pokušale su da se probiju do Vodjanojea i Opitnog. U jednom trenutku su uspeli da napreduju, ali posle masovnog artiljerijskog udara i naknadnog kontranapada 1. Slavjanske brigade, sve se vratilo u prvobitno stanje. Istovremeno, borci Oružanih snaga Rusije izveli su i nekoliko napada na drugim pravcima. Delujući sa predgrađa Opitnoga, pripadnici ruske armije napredovali su ka stambenom kompleksu „446 km“ i obezbedili nove položaje.

Foto Tanjug/AP


Slično, jedinice Oružanih snaga Rusije izravnale su front duž autoputa N20, raščišćavajući jake tačke u blizini 3. bare i postrojenja za prečišćavanje vode. Sada linija dodira ide putem od Kamenke do Krute Balke i Kaštanova. Međutim, situacija se bitno ne menja. Čeoni napad na Avdejevku je fizički nemoguć bez velikih gubitaka u ljudstvu i opremi. Druga opcija je da se prekine snabdevanje sa severa, ali tamo je gustina odbrane Oružanih snaga Ukrajine velika, tako da u ovom trenutku ne treba očekivati značajniji napredak.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Raketiran voz sa trupama VSU

Juče su se na internetu pojavili snimci udara Oružanih snaga Rusije na voz kod sela Rodinskoje u okupiranom delu DNR, koji se dogodio pre nekoliko dana. Sudeći po snimku, među nekoliko desetina vozila na točkovima na platformama je bilo i MLRS. Osoblje VSU je pobeglo nakon vazdušnog udara i požara (koji je potom nastao). Prema nekim izveštajima, meta je pogođena iz MLRS Tornado-S, što je omogućilo da se voz pokrije 40 km od linije fronta. Istovremeno, objektivnu kontrolu štete od napada vršio je izviđački dron, koji je takođe leteo duboko van linije borbenog dodira.

Teško je reći da li je voz potpuno uništen, ali to je daleko od jedinog udarca na konkretan ishod. Kilometar južnije, satelitski snimci koje su otkrile kolege iz “Lostarmura” pokazuju pogotke velikih razmera u oblasti železničke stanice Rodinskaja. Zajedno sa nedavnim prepadom na železnički čvor u Vapnjarki i izjavom ruskog Ministarstva odbrane o uništenju dva ešalona 37. pešadijskog marinskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine na utovarnim stanicama, može se pretpostaviti da napadi na vozove VSU u pozadini postaju sistematičniji.


U sektoru Vremjevske izbočine, VSU pokušava da napada u malim grupama istočno od Urožajnog, ali bezuspešno. Na prilazima Staromajorskom, artiljerija Oružanih snaga Rusije nanosi vatru na utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine u izgradnji, uključujući i korišćenje „Solncepeka“. Nastavljaju se pozicioni sukobi u oblasti Prijutnoje.

Foto telegram rybar


Na odseku kod Orehova, napeta situacija ostaje na delu Rabotino-Verbovoje. Ruske trupe uspele su da odbiju nekoliko napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Verbovoga. Oružane snage Rusije su takođe nanele vatru po koncentracije ljudstva i tehnike VSU u rejonima naselja Mala Tokmačka, Novodanilovka i severno od Rabotina.

FOTO: Tanjug/AP


U pravcu Hersona, nekoliko dana zaredom, avioni ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga kontrolisanim vazdušnim bombama gađaju koncentracije pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u selu Lvovo. VSU je ne tako davno prebacio rezerve na ovaj pravac za buduću ofanzivu, pa je zbog toga povećana aktivnost ruske taktičke avijacije.

Makete kao mamci za izviđače

Centar za analizu strategija i tehnologija skrenuo je pažnju na video snimak ukrajinske bespilotne letelice koji dokumentuje upotrebu mamaca od strane ruskih trupa. Konkretno  tenkova T-72 na naduvavanje  koji kao mamci služe da zavaraju izviđače VSU. Obe strane već dugo pribegavaju takvim metodama, a ukrajinske formacije su uspostavile masovnu proizvodnju takvih proizvoda. Između ostalog, na to su bili podstaknuti značajnim gubicima u artiljeriji od dolaska lanceta.

 

Napad na Kursku oblast

Sistem PVO dejstvuje u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na Telegramu.

Ukrajinske snage ubile 139 mališana u DNR od 2022.

Tokom 585 dana eskalacije, u DNR je poginulo preko 4.700 civila, uključujući 139 dece, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto: Printskrin/Twitter/ Vasilisa

Tekst potpisa


 

Novi napad na Krim

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da protivvazdušna odbrana odbija raketni napad, jedna raketa je oborena u blizini aerodroma Belbek na Krimu.

O radu PVO izveštavaju i stanovnici Belgorodske oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno sedam ukrajinskih dronova.

Foto Vojska Srbije

Berbok: I ranije smo isporučivali staru tehniku Kijevu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok priznala je da je Nemačka ranije isporučivala Kijevu staru tehniku.

Foto: Profimedia

SAD ove nedelje šalju rakete ATACMS Kijevu?

Sjedinjene Države bi mogle da objave svoju odluku da Ukrajini isporuče taktičke rakete ATACMS sa kasetnim bojevim glavama već ove nedelje, saopštio je Den Rajs, koji je ranije bio na funkciji specijalnog pomoćnika glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Orban: nećemo vraćati izbeglice u Ukrajinu

Budimpešta neće vraćati u Ukrajinu vojne obveznike, rekao je premijer Viktor Orban na otvaranju jesenjeg zasedanja parlamenta.

-Desetine hiljada izbeglica iz Ukrajine našle su sigurnost i dom u Mađarskoj. Zakarpatski Mađari i Ukrajinci su podjednako dobrodošli. Izbeglice su našle sigurnost u Mađarskoj - žene, deca i muškarci. Saopštavam parlamentu da Mađarska na jesen neće prihvatiti zahtev ukrajinske vlade i nećemo nikoga na silu vraćati u Ukrajinu, rekao je šef vlade.

Foto Tanjug/AP

 

Uništen ukrajinski MiG-29

Ruska Federacija uništila je ukrajinski lovac MiG-29 na aerodromu Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti. Ovo saopštava Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Prošle nedelje je i rusko Ministarstvo odbrane izvestilo o porazu MiG-29 na aerodromu Dolgincevo. Tada je avion udario ruski jurišni dron.

Ministarstvo odbrane je izvestilo i o noćnom napadu na punktove razmeštanja stranih plaćenika i obuku ukrajinskih diverzanata.

 

Orban: Možemo samo da umanjimo negativne posledi sankcija na ruske energete

Premijer Mađarske Viktor Orban izrazio je uverenje pred parlamentom zemlje da je odluka Evrope da odbaci ruske energente u suprotnosti sa njenim interesima, ali Budimpešta za sada nema dovoljno snage da se usprotivi, ona može samo da umanji negativne posledice po sebe.

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Razgovori o bezbednosti NE Zaporožje

Generalni direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov i generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi održali su sastanak na marginama generalne konferencije IAEA u Beču i razgovarali o pitanjima osiguranja bezbednosti u Zaporoškoj nuklearki, saopštio je „Rosatom“.

Foto: Arhiva

 

Zelenski: Abramsi stigli u Ukrajinu

Američki tenkovi Abrams stigli su u Ukrajinu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

"Dobre vesti od ministra (odbrane) Umerova. Tenkovi Abrams su već u Ukrajini i spremaju se da pojačaju naše jedinice" objavio je na savom Telegram kanalu Zelenski, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je prošle nedelje da će prvi američki tenkovi tipa Abrams ove nedelje biti isporučeni Ukrajini.

Uništen ukrajinski dron

Ruski PVO sistemi uništili su oko 14.30 jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Orban zagrmeo: Nećemo podržati Ukrajinu po bilo kom pitanju sve dok...

Mađarska neće podržati Ukrajinu na međunarodnom nivou sve dok Kijev ne povrati prava mađarskoj manjine na svojoj teritoriji, izjavio je premijer zemlje Viktor Orban pred parlamentom države, prenosi „Rojters“.

Foto: Profimedia

"Ukrajina se godinama protivi mađarskim školama. Oni žele da ih sve pretvore u ukrajinske škole ili, ako to ne uspe, da ih zatvore. Vlada Mađarske bori se na svakom međunarodnom forumu za prava zakarpatskih Mađara, posebno dece. Nećemo podržati Ukrajinu po bilo kom pitanju u međunarodnom životu dok se ne vrate raniji zakoni kojima su bila osigurana prava zakarpatskih Mađara", rekao je Orban mađarskim poslanicima.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Tokom noći Oružane snage Rusije gađale su visoko preciznim oružjem i dronovima privremenu bazu stranih plaćenika i mesto pripreme diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine. Objekti su uništeni;

- Tokom prethodnog dana ruska PVO presrela je sedam raketa „hajmars“;
- Ruski sistemi PVO takođe su uništili 33 ukrajinske bespilotne letelice;
- U zaporoškom pravcu ruska vojska je tokom prethodna 24 časa ubila do sto ukrajinskih vojnika i uništila jedan ukrajinski tenk, tri oklopna vozila i tri automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeni su artiljerijski sistem M777, oruđe D-20, samohodna haubica „gvozdika“, kao i četiri haubice D-30;
- U DNR i Hersonu ruske snage pogodile su komantno-osmatračke punktove dve ukrajinske brigade;
- U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 125 vojnika;
- U krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su dva napada jurišnih grupa ukrajinske vojske i porazile brigadu „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji). Ubijeno je i ranjeno do 55 vojnika, dva borbena vozila pešadije, dva pikapa, samohodna haubica „akacija“ i dve haubice D-30;
- U donjeckom pravcu ruske snage odbile su sedam napada ukrajinskih trupa u DNR, ukrajinske snage izgubile su do 445 vojnika, a uništene su tri borbena vozila pešadije, 11 automobila, samohodna haubica „gvozdika“ i dve haubice D-30;
- U Hersonskoj oblasti ruske snage uništile su skladište municije 126. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;
- U oblasti Zvanovke u DNR ruske snage uništile su skladište sa municijom 10. planinsko-jurišne brigane Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruska avijacija uništila je na aerodromu u Dnjepropetrovskoj oblasti lovac MiG-29 Vazdušnih snaga Ukrajine;
- U kupjanskom pravcu ruske snage ubile su do 25 ukrajinskih vojnika i uništeno dva automobila i samohodna artiljerijska haubica „gvozdika“;
- U hersonskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 90 vojnika, dva tenka, dva automobila i dve haubice D-30.

Artiljerijski napadi na civilno stanovništvo

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata izveli oko sto artiljerijskih napada na civilnu infrastrukturu gradova Novaja Kahovka i Kahovka i okolnih sela koja se nalaze duž leve obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštile su hitne službe ovog regiona.

"Ukrajinske snage ne prestaju da napadaju na južnom krilu Artjomovska"

Ukrajinske snage ne prestaju da napadaju na južnom krilu Artjomovska (Bahmut) u delu Kleščejevka-Andrejevka, a na severnom krilu povećavaju snage, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

„Neprijateljski napadi tamo se vrše svakodnevno, i danju i noću, ali naš zadatak je da to sprečimo, tamo je važna linija – železnička pruga“, rekao je Pušilin.

On je dodao da su se ukrajinske snage koncentrisale ka tom pravcu i imale su neke uspehe.
Prema njegovim rečima, Andrejevka i Kleščejevka ostaju u sivoj zoni, gde je zbog terena teško utvrditi položaje.

„Shvatamo da neprijatelj želi da promeni situaciju na južnom krilu. Tek tada će uključiti severno krilo“, objasnio je Pušilin.

U Pridnjestrovlju pronađeni ostaci rakete S-300

U selu Kickani u Pridnjestrovlju otkriveni su ostaci rakete S-300, izjavio je za Sputnjik kopredsedavajući Zajedničke kontrolne komisije nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Oleg Beljakov.

Arhiva

„Dana 25. septembra u 00.54 čula se prilično ozbiljna eksplozija nad teritorijom Pridnjestrovlja. To je u velikoj meri uznemirilo stanovništvo koje živi u ataru sela Kickani. Fragmenti rakete pali su na teritoriju Pridnjestrovlja u zonu bezbednosti u selu Kickani“, rekao je Beljakov. Selo Kickani nalazi se 10 kilometara od Tiraspolja.

Pušilin: Vidimo da za sada nema nekih preduslova za smanjenje isporuka naoružanja

Redovnim isporukama naoružanja Kijevu Zapad povećava stepen sukoba, ali to neće moći da prelomi tok specijalne vojne operacije, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

„Ne iznenađuje što neprijatelj i dalje ide putem povećanja potencijala i povećanja stepena – ne govorim samo o oružanim formacijama Ukrajine, govorim i o zapadnom nadzoru. Vidimo da za sada nema nekih preduslova za smanjenje isporuka naoružanja. Stoga je za nas to, nažalost, predvidljivo“, rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

„Reći da to ni na koji način neće uticati na bezbednost vojnika i civilnog stanovništva, što nas najviše brine, bilo bi, naravno, pogrešno. Da li će to moći da preokrene tok vojne operacije? Naravno da ne. Stoga neprijatelj i dalje diže stepen. Moramo da realizujemo one protivmere koje su nam propisane i koje je razvila komanda Oružanih snaga Rusije“, naglasio je on.

Pentagon je ranije saopštio da će novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivati kasetne artiljerijske granate, municiju za višestruke raketne sisteme „hajmars“, sisteme protivvazdušne odbrane „avendžer“ i mitraljeze za borbu protiv bespilotnih letelica. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Ukrajini oružje u vrednosti od 325 miliona dolara.

Puškov: Ukrajina je drska prema zapadu

"Ukrajina je ubeđena da je Zapad "na udici" za nju, otuda njena zahtevnost i očigledno drzak ton. Zapad joj je dao mnogo razloga za to stvarajući sebi kompleks krivice prema Ukrajini", rekao je ruski senator, Aleksej Puškov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, „čudno je videti“ kako se, na primer, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus opravdava gradonačelniku Kijeva Vitaliju Kličku zbog nedostatka odluke o prebacivanju nemačkih raketa Taurus. Istovremeno, iz Kličkovog ponašanja proizilazi da „koliko god dali Ukrajini, to neće biti dovoljno“.

"Kijevski režim pokušao teroristčki napad"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kijevski režim pokušao da izvrši teroristički napad na teritoriju zemlje bespilotnim letelicama avionskog tipa.

Kako se navodi u saopštenju, tokom noći 25. septembra sistemi PVO oborili su dronove iznad severozapadnog dela Crnog mora, Krima, kao i iznad Kurske i Brjanske oblasti.

Ministarstvo je kasnije dodalo da je oko 9 časova PVO oborio ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti.

MO Rusije: Odbijen napad OS Ukrajine

Pet boraca ruske 37. gardijske motorizovane brigade odbilo je napad 12 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i nateralo ih na bekstvo na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruske snage napale Odesu dronovima

Ruske snage napale su noćas Odesku oblast dronovima "šahed" i raketama "oniks" i "kalibar", ukrajinska PVO je oborila sve dronove i većinu projektila, ali je pogođena i oštećena lučka infrastruktura, saopštila je komanda Jug ukrajinskih oružanih snaga.

Jedna žena je povređena, prenosi agencija Unian.

Pomorski putnički terminal u Odesi faktički je uništen nakon noćnih eksplozija, a oštećen je i silos, izjavila je portparolka ukrajinskih odbrambenih snaga „Jug“ Natalija Gumenjuk.

Ona je za televiziju „Rada“ rekla da je došlo do eksplozija u lučkoj infrastrukturi i skladištu žitarica.

Sa svoje strane, načelnik Dnjepropetrovske ukrajinske regionalne administracije Sergej Lisak rekao je da je nakon noćnih eksplozija izbio požar u industrijskom preduzeću u Krivom Rogu.

Ukrajinski mediji su u noći između nedelje i ponedeljka javili o pet serija eksplozija u Odesi i dve u Krivom Rogu. U Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušni napad.

Oborene dve ukrajinske bespilotne letelice

Dve ukrajinske bespilotne letelice tokom noći su oborene iznad Suraškog okruga Brjanske oblasti. U napadu nije bilo žrtava ni štete, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

Starovojt: Dramatično u Kurskom okrugu

Nekoliko privatnih domaćinstava i krovovi administrativne zgrade oštećeni su u Centralnom okrugu Kurska zbog napada ukrajinskih dronova, povređenih nema, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

On je dodao da je aktivirana protivvazdušna odbrana.

Prema njegovim rečima, drugi dron pao je u Kurskom okrugu, gde su razbijena stakla na prozorima privatne kuće.

Su-34 u akciji

Ruski lovci Su-34 Centralnog vojnog okruga bombardovali su ukrajinski komandno-osmatrački punkt, oklopnu tehniku i centar za upravljanje dronovima u krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, vođena avionska municija omogućava pilotima da uništavaju utvrđene neprijateljske strukture i tehniku sa velikom preciznošću, radeći sa velike visine.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (3)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar