BAJDEN I LULA: Pokreću zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika

Tanjug

21. 09. 2023. u 00:16

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva saopštili su danas da su pokrenuli zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika.

БАЈДЕН И ЛУЛА: Покрећу заједничку иницијативу за унапређење права радника

Foto Tanjug/AP

Dvojica lidera su, govoreći pred bilateralni sastanak na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, istakla važnost pristojnih poslova, dobrih plata i obezbeđivanja da radnici imaju koristi od digitalne i tranzicije ka zelenoj energiji koja se dešava u društvu, prenosi Rojters.

-Dve najveće demokratije zapadne hemisfere se zalažu za ljudska prava širom sveta, a to uključuje i prava radnika, rekao je Bajden.

On je dodao da rekordan profit korporacija treba da podrazumeva i rekordne plate za radnike, bez obzira na to o kom sindikatu radnika je reč.

Bajden je naveo da će američko-brazilsko partnerstvo za radnička prava početi kao bilateralna inicijativa, ali da su druge države i organizacije dobrodošle.

Lula, upozoravajući da su demokratije ugrožene širom sveta, rekao je da je od ključne važnosti da se učvrste prava radnika i dodao da će nova inicijativa pomoći da se "probudi nada" u radničkim porodicama.

Foto Tanjug/AP

- Ovo je više od jedne bilateralne saradnje. Ovo je nova era za američko-brazilske odnose među ravnopravnim partnerima, rekao je Lula, poručivši da "siromaštvo i nejednakost nisu ni u čijem interesu".

On je istakao da "nema demokratije bez jakih sindikata".

Američki predsednik je dodao da će nova inicijativa imati za cilj okončanje prinudnog i dečijeg rada, promovisanje bezbednih i pristojnih radnih mesta, kao i okončanje diskriminacije na radnom mestu prema ženama, pripadnicima LGBT+ zajednice i rasnim i etničkim manjinama.

Lula je rekao da dvojica lidera planiraju da pokrenu ta pitanja na multilateralnim forumima kao što su G20 eknomija i COP 28 i COP 30.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona