BAJDEN ODRŽAO GOVOR U UJEDINJENIM NACIJAMA: "Moskva stoji na putu miru jer je cena Rusije za mir kapitulacija Ukrajine"

Tanjug

19. 09. 2023. u 17:53

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden izjavio je danas da ta zemlja mora da preuzme ulogu zemlje koja predvodi čovečanstvo u ovom kritičnom trenutku i sarađuje sa zemljama u svim delovima sveta povezujući ih za ostvarenje zajedničkih ciljeva i udružujući se sa partnerima koji dele zajedničku viziju budućnosti sveta.

БАЈДЕН ОДРЖАО ГОВОР У УЈЕДИЊЕНИМ НАЦИЈАМА: Москва стоји на путу миру јер је цена Русије за мир капитулација Украјине

Foto: AP Photo

On je na debati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da SAD streme "bezbednijem, prosperitetnijem i pravednijem svetu za sve ljude" jer je budućnost Amerike povezana sa ostatkom sveta, kao i da nijedna zemlja ne može sama da odgovori na izazove današnjice.

Bajden je rekao da SAD održavaju ozbiljne konsultacije sa mnogim državama članicama UN o proširenju Saveta bezbednosti UN, dodajući da je potrebno "više glasova i više predloga na stolu" jer UN moraju da nastave da čuvaju mir, sprečavaju sukobe i ublažavaju ljudsku patnju.

Američki predsednik rekao je i da ta zemlja radi na tome da globalne institucije kao što je Svetska banka postanu osetljivije, efikasnije i inkluzivnije i ukazao da Amerika ulaže napore da reformiše Svetsku trgovinsku organizaciju kako bi očuvala konkurenciju, otvorenost, transparentnost i vladavinu zakona, istovremeno štiteći radnike i pokrećući tranziciju čiste energije i održivog rasta.

Prema njegvim rečima, organizacija G20, kao vitalni forum je ojačana.

On je istakao da će Amerika braniti demokratiju širom sveta, ali je naglasio da se u partnerstvu SAD sa drugim zemljama ne radi o izdržavanju i preuzimanju obaveza bilo koje zemlje.

- O odnosima sa Kinom želim da budem jasan i dosledan. Trudimo se da odgovorno upravljamo konkurencijom između naših zemalja kako ne bi došlo do sukoba - predočio je Bajden i izrazio spremnost SAD da rade zajedno sa Kinom na pitanjima koja uključuju i klimatsku krizu koja je vidljiva svuda u svetu.

On je poručio da se ne sme dozvoliti Rusiji da "brutalizuje" Ukrajinu bez posledica ocenivši da se ovonedeljno okupljanje održava "pod senkom sukoba" koji je opisao kao "nezakoniti osvajački rat Rusije".

- Nijedna nacija ne želi više od Ukrajine da se rat završi. Samo Rusija stoji na putu miru jer je cena Rusije za mir kapitulacija Ukrajine i (prisvajanje) njenih teritorije. Ali Rusija će se umoriti. Ako odustanemo od osnovnih principa Sjedinjenih Država, ako dozvolimo da se Ukrajina rascepi da bismo umirili agresora, može li se bilo koja država članica ovog telu osećati zaštićenom i da li će nezavisnost bilo koje nacije biti sigurna", upitao je Bajden i ponavio podršku Vašingtona Ukrajini i diplomatskom rešenju koje bi donelo pravedni i trajni mira, navodi Gardijan.

Prema njegovim rečima Rusija snosi odgovornost za rat u Ukrajini i ona je jedina koja ima moć da odmah okonča rat.

- SAD će nastaviti da stoje uz narod Ukrajine koji brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i slobodu - poručio je američki predsednik.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana