ČILE OBELEŽIO 50 GODINA OD PINOČEOVOG VOJNOG UDARA Borić: Puč se ne može odvojiti od kršenja ljudskih prava

Tanjug

12. 09. 2023. u 07:57

ČILE je obeležio 50 godina od nasilnog puča generala Augusta Pinočea protiv socijalističkog predsednika Salvadora Aljendea, čime je započeta dve decenije duga vojna diktatura u kojoj su hiljade ljudi ubijene.

ЧИЛЕ ОБЕЛЕЖИО 50 ГОДИНА ОД ПИНОЧЕОВОГ ВОЈНОГ УДАРА Борић: Пуч се не може одвојити од кршења људских права

Foto: Tanjug

Minut ćutanja na zvaničnoj ceremoniji komemoracije u predsedničkoj palati "Moneda" označio je tačan trenutak kada je napad počeo.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je da se obeležava bolan datum koji, bez sumnje, predstavlja prekretnicu u istoriji zemlje.

 - Puč se ne može odvojiti od onoga što je usledilo, od tog trenutka počelo je kršenje ljudskih prava - rekao je Borić, prenosi Rojters.

Borić je predvodio ceremoniju u predsedničkoj palati gde je Aljende pre 50 godina održao čuveni govor kada se njegova vlada raspala.

Ubrzo nakon toga, Aljende je pronađen mrtav sa ranom od metka u "Monedi", i do današnjeg dana se vode polemike o tome da li je ubijen ili je sebi oduzeo život.

 - Ima nekih koji nas pozivaju da okrenemo stranicu, da zaboravimo prošlost - rekao je nedavno Borić i dodao da nema svetle budućnosti bez sećanja i istine.

Prema različitim čileanskim komisijama za ljudska prava, registrovano je 40.175 žrtava diktature koje su pogubljene, nestale, zatvorene ili mučene. Hiljade su takođe pobegle u izgnanstvo, a preko 1.000 se i dalje vodi kao nestalo.

Pinočeova vladavina okončana je 1990. godine nakon što je većina Čileanaca na referendumu glasala za demokratiju.

Nikada nije osuđen za zločine, a umro je 2006. godine.

BONUS VIDEO:

MARAKEŠ NAKON RAZORNOG ZEMLjOTRESA: Više od 2000 poginulih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!