SUNAK PORUČUJE: Britanska vojska će nadgledati Crno more kako bi odvratila Rusiju

Tanjug

08. 09. 2023. u 21:16

VLADA Velike Britanije je saopštila da će britanske vojne i bezbednosne službe nadgledati Crno more u pokušaju da odvrate Rusiju od napada na teretne brodove koji prevoze žito iz Ukrajine u zemlje u razvoju.

СУНАК ПОРУЧУЈЕ: Британска војска ће надгледати Црно море како би одвратила Русију

Foto: Profimedia/Ilustracija

U saopštenju je takođe najavljeno da će London biti domaćin globalnog samita o bezbednosti hrane u novembru.

-Konferencija o hrani biće odgovor na odluku ruskog predsednika Vladimira Putina u julu da ne obnovi ugovor o crnomorskom žitu sa Ukrajinom, koji je omogućio teretnim brodovima da bezbedno transportuju žito iz ratom razorenih crnomorskih luka zemlje, ističe se u saopštenju, prenosi Gardijan.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak rekao je da gubitak pakta o žitu „prouzrokuje ogromnu količinu patnje milionima ljudi“.

-Ta inicijativa je obezbedila oko 30 miliona tona hrane za preko 45 zemalja kojima je to zaista bilo potrebno. A sada je nema. Videli ste otkako je Rusija napustila sporazum, dramatično povećanje cena hrane, poručio je britanski premijer.

Prema njegovim rečima, samo u poslednjih mesec dana Rusi su uništili više žita nego što bi bilo potrebno da se nahrani milion ljudi za godinu dana. To su posledice onoga što Rusija radi, dodao je Sunak.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!