HANTERA OPTUŽUJU DO KRAJA MESECA? Savezni tužilac Dejvid Vajts najavio pokretanje kirivičnog postupka protiv sina američkog predsednika

A.Vojinović

08. 09. 2023. u 07:00

SIN američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter, mogao bi do kraja septembra da se suoči sa novim krivičnim postupkom. Specijalni tužilac Dejvid Vajts dao je rok da se optužnica protiv Bajdenovog naslednika podigne najkasnije do 29. septembra. Iako zasada nisu poznate tačke optužnice, protiv Hantera se već dugo vodi istraga zbog utaje poreza i nošenja oružja. Ukoliko optužnica bude podignuta, Hanter će ući u istoriju kao prvo dete aktuelnog šefa Bele kuće protiv kojeg je Ministarstvo pravde podignulo optužnicu.

ХАНТЕРА ОПТУЖУЈУ ДО КРАЈА МЕСЕЦА? Савезни тужилац Дејвид Вајтс најавио покретање киривичног поступка против сина америчког председника

Foto: AP

O Hanterovoj optužnici spekuliše se već dugo, a naročito nakon što su branioci Bajdenovog naslednika odustali od sporazuma o priznavanju krivice u vezi slučaja sa utajom porezom i posedovanja oružja. On je, takođe, pod federalnom istragom zbog svojih sumnjivih poslovanja u inostranstvu.

Sudski problemi sina američkog predsednika naročito smetaju Džozefu Bajdenu, koji je trenutno u predsedničkoj kampanji. Optužnica protiv njegovog sina mogla bi ozbiljno da mu naruši kredibilitet kod glasača. Osim toga, rebulikanci iz Predstavničkog doma Kongresa najavili su da mu spremaju opoziv upravo zbog njegovog sina i navodne Džoove umešanosti u sumnjive poslove njegovog naslednika.

U sredu je kancelarija saveznog tužioca Vajsa dala rok za planiranu novu optužnicu u izveštaju o statusu koji je zahtevala okružni sudija Merilen Norejka. Sudski podnesak se odnosi na optužbu za nošenje pištolja, što je krivično delo, a u kojoj se navodi da je Hanter nezakonito posedovao vatreno oružje dok je uzimao droge, preneo je Bi-Bi-Si.

Branioci Hantera Bajdena su u sudskom podnesku odgovorili da se njihov klijent pridržava uslova takozvanog sporazuma o diverziji koji je odobrila kancelarija za uslovnu slobodu, prema kojem mora da izbegava pravne probleme dve godine.

- Očekujemo pošteno rešenje opsežne petogodišnje istrage o gospodinu Bajdenu na osnovu dokaza i zakona, a ne van političkog pritiska - istakao je Hanterov advokat Ejbi Louel.

Podsetimo, u julu je sudija Norejka rekla da ne može da odobri sporazum o priznanju krivice koji bi nadgledao Vajs, a koji bi Hanteru poštedeo vreme provedeno u zatvoru. Na tom saslušanju, on se na kraju izjasnio da nije kriv za dva krivična dela - za neplaćanje poreza u iznosu od preko 100.000 dolara na prihode veći od 1,5 miliona dolara ostvarene 2017. i 2018. godine.

Hali bacila oružje u kantu

PIŠTOLj u vlasništvu Hantera Bajdena pronađen je u oktobru 2018. godine u kanti za smeće ispred pijace u Delaveru, preneo je "Foks njuz" 2021. godine, pozivajući se na izvore iz policijskog izveštaja. Anonimni izvor tada je za američku TV ispričao da je u izveštaju navedeno da je Hali Bajden, udovica pokojnog sina predsednika Bajdena, Boa, i koja je tada bila u vezi sa Hanterom, bacila njegov pištolj u kontejner. Izveštaj o transakciji vatrenog oružja koji je pregledao "Foks njuz" pokazao je da je Hanter kupio pištolj ranije tog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)