RAT U UKRAJINI: Pala tvrđava VSU koju su držali 9 godina, krvave borbe na jugu; Mask sprečio napad na rusku flotu (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

07. 09. 2023. u 07:27 >> 01:20

RAT u Ukrajini – 561. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пала тврђава ВСУ коју су држали 9 година, крваве борбе на југу; Маск спречио напад на руску флоту (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Hronika ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju kod Marjinke, VSU kod Orehova, krvave borbe na jugu (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu zaoštrene su žestoke borbe na Kupjanskom sektoru u oblasti Sinkovke. Prema nekim izveštajima, ruske trupe su nastavile sa napadom na položaje VSU.

BORBE KOD BAHMUTA

U pravcu Soledara, ukrajinska komanda nastavlja da šalje jurišne grupe za napad na ruske položaje kod Kleščejevke i Andrejevke. Ipak, sve napade uspešno zaustavljaju jedinice Oružanih snaga Rusije. Istovremeno, zabeležena je značajna koncentracija snaga VSU u oblasti duž severnog i južnog boka odbrane Bahmuta. U narednim danima, ukrajinske oružane snage bi mogle da nastave sa aktivnim ofanzivnim operacijama u toj oblasti, pokušavajući da opkole grad.

Ilustracija telegram rybar


BITKA ZA MARJINKU

Poslednjih nedelja, vojnici 150. divizije Oružanih snaga Rusije uspeli su da napreduju dublje među niske zgrade u Marjinki. Sudeći po snimcima na internetu ruske trupe su napredovale duž ulica Poligrafička, Kaštanova, Šahterska, kao i Ivana Franka u blizini reke Osikove, znatno dublje u odbranu VSU - nešto više od 300 metara do periferije.

Grupa OBMS i jurišni odredi 5. brigade 1. AK Oružanih snaga Rusije uspeli su da napreduju u pravcu Krasnogorovke severno od Marinke. I nije lako zauzeti jaku tačku, već zauzeti legendarnu utvrđenu oblast koju su ukrajinske oružane snage držale više od 9 godina.

Foto Tanjug/AP


VREMJEVSKA IZBOČINA

Borbe se nastavljaju u sektoru Vremjevske izbočine. U protekla 24 sata marinci 37. brigade marinaca (OBRMP)Ratne mornarice Ukrajine pokušali su nekoliko puta da napadnu liniju Novodonjecko-Novomajorsko. Prema rečima „Voina DV“, uspeli su da probiju odbranu, ali su potom borci 40. brigade Oružanih snaga RF ponovo zauzeli svoje položaje. Slično, tri jurišna odreda 37. OBRMP , pod okriljem masovne vatre kasetnom municijom iz artiljerije, napala su drvorede severozapadno i zapadno od Novodonjecka, gde su odmah pokušali da opreme uporišta, koja su potom uništena.


Trenutno ukrajinski artiljerci masovno granatiraju liniju fronta, a odredi 35. OBRMP su premešteni u Zolotaju Nivu, što ukazuje na pripremu za novi talas ofanzive. Na zapadu, jedinice 37. OBRMP ponovo su jurišale na položaje ruske vojske u blizini šumskih pojaseva kod Urožajnog, ali bezuspešno. Istovremeno, u redovima VSU je nizak moral i raste broj dezertera, zbog čega su u okolini Makarovke postavljeni barijerski odredi.
U pravcu Prijutnog situacija se nije mnogo promenila – ukrajinske oružane snage su zauzele linije duž drvoreda, ali ne idu u napad, čekajući rezultate na istočnom krilu. Artiljerija radi na koncentrisanju VSU: kao rezultat nekoliko udara Oružanih snaga Rusije po 1. tenkovskoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine, osam je poginulo, a četiri su ranjena, još dvoje su pobegli.

Foto telegram rybar


FRONT KOD OREHOVA

U sektoru Orehovski na liniji Rabotino-Verbovoje nastavlja se „samoubilački“ napad ukrajinskih formacija na ruske položaje. Posle povlačenja Oružanih snaga Rusije iz Rabotina, selo je konačno prešlo u sivu zonu – ukrajinske oružane snage čak i ne pokušavaju da uđu tamo zbog besmislenosti ovog koraka.

Ali sa Verbovom, situacija je nešto drugačija: tamošnja ukrajinska komanda non-stop šalje jurišne trupe da se konsoliduju na uporištima pod artiljerijskom vatrom, uključujući i prijateljsku vatru. U protekla 24 sata, padobranci 2. bataljona 82. vazdušno-desantne brigade, nakon što su očistili rejon od mina, prešli su u napad sa rejona Čubenkove balke i čak su uspeli da se učvrste na jednom položaju, gde su odmah počeli da ga opremaju.

Ali situacija se suštinski ne menja: Oružane snage Ukrajine šalju pešadijske grupe u smrt, pokušavajući da napreduju nekoliko desetina do stotina metara da bi nekako opravdale ovu taktiku. Evakuacione ekipe rade bez prestanka, uklanjajući ranjene i mrtve sa bojišta. Gubici VSU dostigli su značajne razmere, a „elitna“ 82. vazdušno-desantna brigada je znatno smanjena. Po svemu sudeći, zbog toga će snage 71. jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine, koje su se već pojavile u okolini Orehova, uskoro početi da učestvuju u bitkama.

Foto printskrin Jutjub tvzvezda.ru


Upravljive bombe FAB-500 UMPC

Pored helikoptera vojne avijacije, protiv VSU u sektoru Orehovskog deluju i bombarderi ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Snimak kanala Front Bird prikazuje istovremeni dolazak četiri bombe FAB-500 sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju (UMPC) na položaje Oružanih snaga Ukrajine u šumskim plantažama. Pojava ovakvih kompleta značajno je povećala borbene sposobnosti frontovske avijacije: nakon pretvaranja bombi koje slobodno padaju u jedreće, one su bile u stanju da gađaju ciljeve sa relativno velike udaljenosti, smanjujući rizik da se nađu pod vatrom ukrajinske PVO.

Nedavno su UMPC počeli da se instaliraju na FAB-1500, čija masa bojeve glave premašuje masu projektila Kalibar i Iskander OTRK.

Foto Tanjug/AP

HERSONSKI PRAVAC

Na pravcu Hersona, juče ujutru, jedinice 131. izviđačkog bataljona (ORB) Oružanih snaga Ukrajine, dve grupe iz Olgovke i Kazackog, iskrcale su tri desetine ljudi na sever Perejaslavskog (Kazackog) ostrva. DRG se pomerio dublje u ostrvo kako bi stvorio mostobra i upao u zasedu, detonirane su mine, radili su tenkovi i minobacači i ruski izviđači. Posle ruskg napada jedinica je pobegla i izvukla deo snaga sa ostrva. Uništeni su čamci za izvlačenje, izbačeno je iz stroja više od 20 vojnika VSU

 

Amerika daje još 190 oklopnih vozila Kijevu

Sjedinjene Države će predati Ukrajini 190 oklopnih vozila MRAP, izjavila je američki ambasador u Kijevu Bridžit Brink.

Foto Tanjug/AP

 

SBU izveo napad na osoblje FSU u Hersonu

Automobil sa ruskim vojnim osobljem i oficirima Federalne službe bezbednosti (FSB) dignut je u vazduh u privremeno okupiranom gradu Oleški u Hersonskoj oblasti, preneo je danas Ukrinform pozivajući se na izvor u ukrajinskoj Službi državne bezbednosti (SBU).

-U Oleški u Hersonskoj oblasti dignut je u vazduh automobil sa ruskim oficirima FSB i vojnim osobljem. Usled eksplozije, jedan oficir FSB je odmah poginuo. Drugi se još nalazi na intenzivnoj nezi u teškom stanju. Tri vojnika koja su bila u njihovoj pratnji u automobilu su ranjeni, navodi ukrajinska agencija.

Foto: Google maps/Vikipedija

-Iza eksplozije stoji SBU, potvrdili su izvori.

Kako navode, službenici FSB su „radili“ u okupiranom Skadovsku i posetili Oleški da bi izvršili "mere filtracije i maltretirali" Ukrajince.

Zvaničnik SBU je upozorio da će slična sudbina doživeti svakog okupatora koji stupi na ukrajinsko tlo.

BITKA ZA MARJINKU: Pala tvrđava VSU koju su držali 9 godina, uspesi ruske vojske u Marjinki i kod Krasnogorovke (MAPA)

Dok su se na jugu odvijali glavni događaji u regionu Zaporožja i DNR, zatim kod Kupjanska, pa u sektoru Svatovskog, događaji u Marjinki, za koje se vode borbe već dugi niz meseci, izbledeli su u drugi plan.

Bilo je uspešnih napada, bilo je i preuranjenih izjava o skorom oslobađanju grada, ali je linija fronta ostala praktično nepromenjena od proleća. Ali poslednjih nedelja, vojnici 150. divizije Oružanih snaga Rusije uspeli su da napreduju dublje među niske zgrade u Marjinki.

Ilustracija telegram rybar

Sudeći po snimcima koji se nalaze na mreži, uključujući i tenkiste Južnog vojnog okruga, ruske trupe napredovale su ulicama Poligrafička, Kaštanova, Šahtjorska, kao i Ivana Franka u blizini reke Osikove, znatno dublje u odbranu neprijatelja -do periferije je ostalo malo više od 300 metara.

I to nije sve: polako ali sigurno, grupa OBMS i jurišni avioni 5. brigade 1. AK Oružanih snaga Rusije uspeli su da napreduju u pravcu Krasnogorovke severno od Marjinke. I nije lako zauzeti jaku tačku, već zauzeti legendarnu utvrđenu oblast koju su ukrajinske oružane snage držale više od 9 godina. A ofanziva ruske armije se nastavlja.

 

 

Rogov: VSU gađala civilni automobil sa decom u Zaporožju

Ukrajinski vojnici pucali su na automobil u regionu Zaporožja u kojem je putovala porodica sa dvoje dece, a u napadu su povređeni žena i dete, saopštio je predsednik zaporoškog javnog pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

-Danas, na autoputu u blizini grada Vasiljevke, u oblasti Zaporožja, nacisti su pucali na automobil u kojem je putovala porodica sa dvoje dece, napisao je Rogov na Telegram kanalu, prenosi Ria novosti.

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, usled granatiranja, trinaestogodišnji dečak je zadobio ranu na grudima od eksplozije mine i gelera, a njegova majka je ranjena u nogu. Otac i ćerka nisu povređeni.

-Dečak i njegova majka su hospitalizovani, njihovo stanje je stabilno, nema opasnosti po život, naveo je Rogov.

 

 

OU projektili stižu kada i Abramsi

SAD nameravaju da ukrajini isporuče projektile sa osiromašenim uranom do isporuke tenkova abrams, koji bi mogli tamo da bude već na jesen, saopštio je Pentagon.

vikipedija

 

Netanijahu i Zelenski o poći Izraela Ukrajini

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o nastavku pomoći Izraela Ukrajini, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

-Lideri dveju zemalja razgovarali su o nastavku pomoći Izraela Ukrajini, uključujući ukrajinskim izbeglicama u Izraelu, kao i o promociji pomoći u razvoju civilnih sistema protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju kancelarije.

Oboren ukrajinski dron

Ruske jedinice radioelektronske borbe oborile su ukrajinsku bespilotnu letelicu u Brjansku. Dron je pao kod železničke stanice, a povređenih i materijalne štete nema, rekao je gubernator Aleksandar Bogomaz.

 

Glavno sa brifinga MO Rusije: Veliki gubici VSU, odbijeni žestoki napadi kod Bahmuta i u Zaporožju

Oružane snage Rusije uništile su 3 diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona, gubici VSU iznosili su 25 vojnika;

Oružane snage Rusije su odbile 9 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke, Andrejevke i Himika u DNR, VSU je izgubio više od 320 vojnika;

Oružane snage RF su za dan odbile napad Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Crvena Dibrova u LNR, gubici VSU iznosili su 60 vojnika;

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine u južnodonjeckom pravcu izgubile oko 180 ljudi i samohodni top Krab;

Oružane snage Rusije su odbile četiri napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, izbačeno je iz stroja oko 55 ukrajinskih vojnika;

Odbijen je napad Oružanih snaga Ukrajine u području Novomajorska u DNR;

Ruske trupe su odbile 14 napada Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Verbovog i Rabotina, u Zaporoškoj oblasti;

Ruske trupe su izbacile su iz stroja na zaporoškom pravcu oko 110 vojnika, uništile dva tenka i četiri borbena vozila.

Blinken u oklopnom vozilu u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa šefom Državne pogranične službe Ukrajine Sergejem Dejnekom, posetivši jedno od odeljenja departmana u Kijevskoj oblasti, objavljeno je na Telegramu Državne granične službe.

U saopštenju se napominje da je Blinken lično seo za volan jednog od oklopnih vozila koji su predati jedinicama Državne pogranične službe Ukrajine u okviru pomoći Kijevu iz Vašingtona.

London uveo sankcije ruskim hakerima

Velika Britanija je uvela sankcije protiv 11 ruskih državljana optuženih za sajber kriminal. Kako je saopštio Forin ofis, sankcije su uvedene protiv sajber grupe koja je vršila napade na bolnice i druge važne objekte u vreme pandemije kovida.

Foto: Profimedia

Prethodno je američko Ministarstvo finansija saopštilo o uvođenju sankcija protiv 11 ruskih državljana zbog aktivnosti u sajber sferi.

Mask sprečio napad na rusku flotu

Američki biznismen i vlasnik društvene mreže "Iks" Ilon Mask je prošle godine naložio da se ograniči rad satelitskog interneta "Starlink" i na taj način je osujetio ukrajinski napad na rusku flotu, navodi se u njegovoj biografiji čije je delove objavila Tv Si-En-En.

FOTO: AP/Tanjug

Mask je, navodno, bio zabrinut da bi Rusija kao odmazdu za "mali Perl Harbor" mogla da uzvrati nuklearnim oružjem.

Zbog isključenja "Starlinka" ukrajinski podvodni dronovi sa eksplozivom su izgubili vezu i izbačeni su na obalu.

 

 

Zelenski naložio Umerovu da obnovi poverenje u Ministarstvo odbrane

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naložio je danas novom ministru odbrane Rustemu Umerovu da smanji birokratiju i poveća poverenje u svoj resor nakon niza optužbi za korupciju. Predstavljajući Umerova visokim vojnim i odbrambenim zvaničnicima, dan nakon što je parlament odobrio njegovo imenovanje, Zelenski je postavio prioritete za njega, među kojima su razvoj međunarodne saradnje i usmeravanje Ukrajine ka članstvu u NATO-u.

- Potrebno nam je više poverenja. Poverenje u odluke koje se donose, poverenje u nabavke, poverenje u snabdevanje - rekao je Zelenski.

Foto: AP

Poručio je da promene treba odmah napraviti, ako su one neophodne za dobrobit vojnika, prenosi Rojters.

- Potrebna nam je nova filozofija odnosa prema ukrajinskoj vojsci, ljudi nisu za jednokratnu upotrebu - rekao je Zelenski. Umerov je rekao da će među njegovim prioritetima biti da njegovo ministarstvo postane glavna institucija za koordinaciju odbrambenih snaga, kao i veće vrednovanje vojnika, razvoj vojne industrije Ukrajine i borbu protiv korupcije. Rekao je i da ima za cilj da ojača međunarodnu koaliciju saveznika Ukrajine i da sklopi „čak i neočekivana partnerstva”. Umerov (41) je na mestu ministra odbrane zamenio Oleksija Reznikova koji je smenjen nakon optužbi za korupciju koje su na račun tog ministarstva izneli ukrajinski mediji, uglavnom u vezi sa nabavkama. Reznikov se nije suočio sa optužbama za korupciju.

Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

Ukrajina je počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, kako bi proširila izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane, izjavila je danas prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko.

- Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to samo deo trgovačkog puta, već je koristan - navela je ona u pisanoj izjavi, ne iznoseći podatak o tome koliko je ukrajinskog žita već isporučeno preko hrvatskih luka. Dodala je da je Kijev spreman da razvija taj transportni koridor širenjem kapaciteta, prenosi Rojters.

- Smatramo da će ova logistička ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini i posle rata - rekla je Sviridenko. Glavna ruta ukrajinskog izvoza žitarica je preko njenih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativne puteve nakon odluke Moskve donete sredinom jula da izađe iz žitnog sporazuma, koji je obezbeđivao izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je tokom posete Zagrebu krajem jula da su se Ukrajina i Hrvatska dogovorile o mogućnosti korišćenja hrvatskih luka na Dunavu i na Jadranskom moru za izvoz ukrajinskog žita.

Blinken u Kijevu

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će zaplenjena imovina ruskih biznismena koji su potpali pod sankcije biti iskorišćena za podršku ukrajinskim veteranima.

„Prvi put šaljemo Ukrajini imovinu, zaplenjenu ruskim oligarsima koji se nalaze pod sankcijama, koja će se koristiti za podršku ukrajinskim veteranima“, rekao je on.

Kako je precizirano u saopštenju Stejt departmenta, reč je o iznosu od 5,4 miliona dolara.

Blinken je ranije najavio da će Vašington predati više od milijardu dolara dodatne pomoći Kijevu. Američki Stejt department pojašnjava da je Vašington od kraja februara 2022. godine Kijevu predao 43,2 milijarde dolara vojne pomoći. Humanitarna pomoć iznosila je 2,9 milijarde dolara. Još 20,5 milijardi dolara je predato za podršku budžetu preko mehanizama Svetske banke, saopštio je Stejt department.

Oboreno više dronova iznad Rusije

U gradskom okrugu Ramenski u Moskovskoj oblasti, snage PVO oborile su dron, objavio je na svom Telegram kanalu gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

On je dodao da na mestu gde se letelica srušila nije bilo ni žrtava niti materijalne štete.

Sobjanjin je pojasnio da su na lice mesta izašle hitne službe.

Snage PVO u četvrtak noću oborile su dva drona iznad Rostova na Donu. Gubernator regiona Vasilij Golubjev rekao je da je jedna letelica pala u centar grada, nekoliko automobila je oštećeno. Jedna osoba je povređena, preneo je Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

VOLOS U GRČKOJ NAKON POPLAVA: Jedna osoba je stradala

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024