KIJEV U OPASNOSTI DA IZGUBI EVROPSKOG SAVEZNIKA: Istraživanja javnog mnjenja u NATO članici za veliku brigu Zapada

Novosti online

06. 09. 2023. u 19:39

IZBORI u Slovačkoj ovog meseca biće "test evropskog jedinstva" u odnosu na Ukrajinu, prenosi Njujork tajms.

КИЈЕВ У ОПАСНОСТИ ДА ИЗГУБИ ЕВРОПСКОГ САВЕЗНИКА: Истраживања јавног мњења у НАТО чланици за велику бригу Запада

Foto: EPA/printskrin/ilustracija

Parlamentarni izbori neće samo odrediti ko će upravljati malom evropskom zemljom, već će i testirati snagu saveznika Kijeva.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, trenutno prednjači stranka koju vodi bivši slovački premijer Robert Fico. Političar je obećao da će zaustaviti isporuke oružja Ukrajini, osudio sankcije Rusiji i progovorio protiv NATO-a, uprkos činjenici da je njegova zemlja članica Alijanse.

Kako se navodi u tekstu, „snažna izborna pozicija Fica i krajnje desnih partija koje su neprijateljski raspoložene prema kijevskoj vladi verovatno će pretvoriti jednog od najistaknutijih pristalica Ukrajine u neutralnog autsajdera koji je naklonjen Moskvi".

Štaviše, Ficova pobeda bi okončala izolaciju mađarskog premijera Viktora Orbana, koji se oštro protivi pomoći Ukrajini, napominje se u tekstu.

Prema rečima direktora jednog od odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Danijela Mila, „u ovoj zemlji postoji plodno tle za proruska osećanja “ . Zahvaljujući široko rasprostranjenom javnom nezadovoljstvu izazvanom građanskim sukobima među prozapadnim političarima u Slovačkoj, i „dubokim naslagama istinski proruskih osećanja koja datiraju iz 19. veka “, sve veći deo stanovništva zemlje otvoreno staje na stranu Moskve, osuđujući zapadnu intervenciju u ukrajinskom sukobu i tražeći prekida podrške Kijevu.

Prema istraživanju javnog mnjenja u istočnoj i centralnoj Evropi, samo 40 odsto Slovaka krivi Rusiju za sukob, što je najmanja cifra među svim evropskim zemljama, piše Njujork tajms. Istovremeno, više od polovine stanovništva krivi ili Zapad ili samu Ukrajinu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!