KRALI LEK OD BOLESNIH, PA PRODVALI NA KOSMETU: Zloupotrebe u Severnoj Makedoniji

I. Stanojević

05. 09. 2023. u 11:54

ONKOLOŠKI pacijenti u Severnoj Makedoniji žrtve su zloupotrebe terapije! Prema javno dostupnim infromacijama, koje su šokirale domaću javnost, zdravstveni sistem dobrano je zakazao u tretmanu obolelih od najteže bolesti. Zakazala je, kažu, kontrola ulaza i izlaza citostatika u bolnički sistem, pa je najtežim onkološkim bolesnicima davana infuzija umesto citostatika. Istovremeno su lekovi za rak, po značajno višim cenama, preprodavani na crnom tržištu, pre svega na Kosmetu.

КРАЛИ ЛЕК ОД БОЛЕСНИХ, ПА ПРОДВАЛИ НА КОСМЕТУ:  Злоупотребе у  Северној Македонији

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Javno tužilaštvo i MUP intenzivirali su istragu koja treba da dokaže da li je počinjeno krivično delo tokom tretiranja pacijenata Klinike za onkologiju. Istražuju se i dokazi o preprodaji citostatika na crnom tržištu Kosova i Metohije.

Tužilaštvo je otvorilo predistražni postupak posle skoro četiri meseca pošto je skopski nedeljnik "Fokus" u maju objavio da je imunoterapija citostaticima, od kojih zavisi život obolelih od raka, stalno odlagana i da su, u više navrata, zaposleni na Klinici za onkologiju uhvaćeni u krađi i preprodaji skupe terapije, namenjene najtežim pacijentima. "Fokus" je tada obelodanio i da su dugovi Klinike za onkologiju u poslednje tri godine dostigli čak 20 miliona evra zbog deljenja terapije bez prethodnog plana i kupovine lekova na revers.

U znak revolta, građani su na društvenim mrežama za juče po podne najavili protest ispred vlade i Ministarstva zdravlja, kako se navodi, "protiv ubijanja onkologije".

Kako, na osnovu do sada objavljenih informacija konstatuju skopski mediji, kriminal na Klinici za onkologiju nije bio moguć bez angažovanja najviših predstavnika vlasti. Podsećaju da su u proteklih pet godina, koliko je trajala ova kriminalna aktivnost, promenjena tri ministra zdravlja, Venko Filipče, Bekim Sali i sadašnji, Fatmir Majiti.

Mediji navode da oni ne samo da nisu regulisali proizvodnju citostatika, već su imenovanjem Nehata Nuhija iz DUI za organizacionog direktora Klinike, potpomogli kriminalni lanac.

U javnosti se pojavila i informacija da su Nuhijevi štabovi od svojih rođaka napravili spisak lažno obolelih od raka i tako obezbedili dodatnu količinu citostatika za crno tržište.

Pendarovski: Dosta nekažnjivosti!

JUČE su se oglasili predsednik i premijer Severne Makedonije, Stevo Pendarovski i Dimitrij Kovačevski porukom da je došlo krajnje vreme da se prekine sa praksom nekažnjivosti. Pendarovski poziva na brzo i efikasno okončanje istražnih postupaka bez selektivnosti i na donošenje odgovarajućih kazni. Napominje da u potpunosti razume gnev građana koji pozivaju na mirne proteste. Kovačevski kaže da niko neće biti pošteđen u istrazi. Upozorio je da neće biti dozvoljeni politički pritisci, bez obzira na to da li dolaze iz vlasti ili opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)