TAJNI PODACI O NATO LOVCU ISPLIVALI U JAVNOST: Gejmeri ponovo dele dokumenta koja nisu za svačije oči

Novosti online

01. 09. 2023. u 20:44

IZGLEDA da u životu postoje tri stvari koje se ne mogu dovesti u pitanje - smrt, porezi i to da će obožavaoci video igre "Vor tander" (War Thunder) deliti poverljive materijale o svojim omiljenim tenkovima i avionima kako bi pokazali da su u pravu.

ТАЈНИ ПОДАЦИ О НАТО ЛОВЦУ ИСПЛИВАЛИ У ЈАВНОСТ: Гејмери поново деле документа која нису за свачије очи

Foto: Tanjug/AP

Ovog puta je reč o PDF dokumentu koji sadrži više od 700 strana detaljnih specifikacija "jurofajter tajfuna DA7", italijanske razvojne verzije borbenog aviona koji koriste mnoge države u Evropi i na Bliskom istoku, piše portal "Sajbersekjuriti konekt".

Ta objava, koju su administratori "Vor tander" foruma u međuvremenu obrisali, napravljena je u diskusiji o tome koji bi avioni mogli da budu uključeni u igricu.

Jedan od fanova je smatrao da je važno da avioni budu dobro i realistično napravljeni, zbog čega je poslao poverljivi dokument sa specifikacijama.

-Nemojte kačiti uputstva za DA7, napisao je jedan od administratora, pre nego što je podelio pravila kreatora te igre o deljenju takvih materijala.

-Ukratko, nije dozvoljeno deljenje klasifikovanih dokumenata i tehničkih informacija, osim onih koje su deklasifikovne, navodi se u pravilima.

Sami podaci su uglavnom označeni kao "NATO ograničeni", a dokument je dostupan za kupovinu na mreži - doduše, na nečemu što se čini da je ruska veb stranica, i na veb lokaciji koja se zove "Flajt manuals onlajn".

Kako su dokumenti dospeli na javne veb stranice ostaje misterija, ali izgleda da informacije u njima nisu preterano vredne.

"Vor tander" – popularna video igra koja sadrži detaljno napravljene avione, oklopna vozila i ratne brodove – već ima istoriju kada je reč o deljenju klasifikovanih podatka.

U januaru 2023. jedan igrač je objavio je dokumente sa ograničenim pristupom u vezi sa avionima "F-16 fajting falkon" i njegovom upotrebom projektila vazduh-vazduh AIM-120. Detalji su bili prilično stari, ali i dalje klasifikovani kao tajni.

Dan kasnije, to se ponovilo – korisnik foruma koji je želeo da pobedi u raspravi u vezi sa avionima "F-15 Igl" podelio je značajne količine podataka koji sadrži informacije o sistemima naoružanja, avionici i ciljanju.

Obe objave su izbrisane, šef za odnose s javnošću kompanije "Gaijin Entertainment" Konstantin Govorun je tom prilikom rekao da kompanija pažljivo prati takve problematične objave.

-Uvek izbrišemo sve poverljive ili klasifikovane podatke što je pre moguće, to je naše pravilo i jasno kažemo našim korisnicima da to nikada ne bi smeli da objavljuju, rekao je Govorun.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)