OBJAVLJENI FINANSIJKI IZVEŠTAJI SUDIJA VRHOVNOG SUDA SAD: Jedan čest gost bogatog donatora

Tanjug

31. 08. 2023. u 23:35

SUDIJA američkog Vrhovnog suda Klarens Tomas priznao je da je prošle godine tri puta leteo privatnim avionom bogataša Harlana Kroua, koji je poznat po ogromnim donacijama za Republikansku stranku.

ОБЈАВЉЕНИ ФИНАНСИЈКИ ИЗВЕШТАЈИ СУДИЈА ВРХОВНОГ СУДА САД: Један чест гост богатог донатора

Foto Tanjug/AP

To je prvi put da je Tomas prijavio da ga je Krou ugostio.

U danas objavljenom izveštaju, 75-godišnji konzervativni sudija rekao je da poštuje nove smernice u federalnom pravosuđu za prijavu putovanja, prenosi AP.

Najviši sud u SAD je u centru pažnje javnosti zbog etičkih pitanja pokrenutih posle niza medijskih izveštaja u kojima je otkriveno da je Tomas godinama primao skupe poklone koje nije prijavljivao, uključujući putovanja u inostranstvo, od Kroua, bogatog biznismena.

Krou je takođe kupio kuću u Džordžiji u kojoj i dalje živi Tomasova majka, a platio je i dvogodišnju školarinu u privatnoj školi za dete koje su podizali Tomas i njegova supruga Džini.

Tomas je prijavio da je tokom jednog puta privatnim avionom boravio u vikendici bogataša u državi Njujork koju, prema izveštaju istraživačkog vebsajta "Propablika" sudija posećuje svake godine.

Zatim je dva puta išao u Dalas, gdje je govorio na konferenciji koju je organizovao konzervativni institut "Ameriken enterprajz".

Tomas je naveo da su mu sudski zvaničnici preporučili da izbegava da putuje redovnim linijama, sredinom maja, zbog strahovanja u pogledu svoje bezbednosti, nakon što je procurelo mišljenje suda o pravu na abortus, koje je kasnije ukinuto na federalnom nivou.

Sudija je takođe priznao da je Krou kupio kuću u kojoj i dalje živi njegova majka, prenosi Glas Amerike. Kuća, uz još dve obližnje nekretnine, u vlasništvu je Tomasa i drugih članova porodice kupljena je 2014. ali je Tomas naveo da je mislio da ne mora da je prijavi zbog "toga što je transakcija rezultirala gubitkom kapitala".

Finansijski izveštaji za Tomasa, i njegovog konzervativnog kolegu Semjuela Alita, objavljeni su gotovo tri meseca nakon podataka za preostalih sedam sudija.

Agencija AP prenela je u julu da je sudija Sonja Sotomajor, uz pomoć svojih saradnika, tokom protekle decenije, promovisala prodaju svoje knjige tako što je obilazila koledže.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu