"APSOLUTNO SMO PROTIV TOGA" Kuleba: Ukrajina će se boriti da ne bude ograničenja za izvoz njenog žita u EU

Tanjug

29. 08. 2023. u 00:48

UKRAJINA će se boriti da ne bude ograničenja za izvoz njenog žita u EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na konferenciji za novinare sa češkim kolegom Janom Lipavskim u Pragu.

АПСОЛУТНО СМО ПРОТИВ ТОГА Кулеба: Украјина ће се борити да не буде ограничења за извоз њеног жита у ЕУ

Foto Tanjug/AP

Kuleba je podsetio da se očekuje da ograničenja budu ukinuta 15. septembra, kada im prestaje rok važenja. 

- Čuju se, međutim, glasovi grupe susednih zemalja, da će, ako do toga dođe, uvesti svoja nacionalna ograničenja. Apsolutno smo i kategorički protiv ovoga - naglasio je ukrajinski ministar, prenosi Ukrinform.

On je objasnio da bi takav korak bio u suprotnosti sa principima unutrašnjeg tržišta i sa Sporazumom o pridruživanju EU-Ukrajina i u suprotnosti sa principom solidarnosti EU na kome se zasniva ova organizacija.

Kuleba je pozvao susedne zemlje „da pitanje izvoza žitarica ne drže kao taoca procesa svoje unutrašnje politike“.

Istovremeno, on je poručio da je Kijev spreman da sarađuje sa tim zemljama u potrazi za rešenjem problema. 

Kuleba je naglasio da je Ukrajina izuzetno zahvalna na humanitarnoj i bezbednosnoj pomoći, ali je istakao da, ako te zemlje nastave da se ponašaju na ovaj način po ovom pitanju, neće ostaviti Ukrajini „drugu opciju osim da odlučno brani svoja prava i prava ukrajinskih poljoprivrednika“.

Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka zatražile su od Evropske unije da zabranu uvoza ukrajinskog žita, koja ističe 15. septembra, produži najmanje do kraja godine „kako bi se izbegli ozbiljni poremećaji na tržištu“. 

Zemlje su zatražile zabranu uvoza četiri ukrajinska proizvoda - pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta.

 

BONUS VIDEO: Ovako policija u Nevadi rešava blokade puteva od strane aktivista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!