NEZAPAMĆEN MASAKR NA HAITIJU: Najmanje 20 vernika ubijeno tokom marša u predgrađu Port-o-Prensa

Tanjug

29. 08. 2023. u 00:29

NAJMANjE 20 vernika ubijeno je u maršu koji je tokom vikenda u predgrađu prestonice Haitija Port-o-Prensa organizovao istaknuti evangelistički pastor, prenosi ''Haitijan tajms''.

НЕЗАПАМЋЕН МАСАКР НА ХАИТИЈУ: Најмање 20 верника убијено током марша у предграђу Порт-о-Пренса

Foto: AP Photo/Odelyn Joseph

U maršu je nekoliko vernika povređeno, a ostale je zarobila banda koju je verska grupa pokušala da protera iz svog komšiluka, navodi haićanski list.

Rojters je ranije objavio da je tokom marša ubijeno najmanje sedmoro ljudi.

Stotine parohijana, od kojih su neki bili naoružani mačetama, marširalo je kroz predgrađe Port-o-Prensa, u pokušaju da oslobode područje koje kontrolišu članovi bande.

Banda je, kako se navodi, otvorila vatru na njih iz mitraljeza.

Protest je održan u predgrađu Kanaan, koje su osnovali preživeli u razornom zemljotresu 2010. godine.

Nasilje bandi je poraslo od ubistva predsednika Haitija Žovnela Moiza 2021. godine, što je dovelo do toga da veći deo teritorije te karipske zemlje dospe van kontrole vlade, tako da sada oko 80 odsto prestonice kontrolišu bande.

Posle Moizove smrti došlo je do porasta broja izbeglica, ozbiljne nestašice hrane, porasta broja ubistava, otmica i seksualnog nasilja.

Zbog sve većeg nasilja Haićani su organizovali grupe u okviru civilnog pokreta otpora, poznatog kao "Bva Kale", čije su mete članovi bandi.

Osnivanje ovog pokreta je dovelo da povratka nade, ali je takođe, prema podacima UN, od početka postojanja ''Bva Kalea'' u aprilu ubijeno više od 350 ljudi, navodi Rojters.

 

BONUS VIDEO: Ovako policija u Nevadi rešava blokade puteva od strane aktivista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024