DA LI JE RUSKA RAKETA „POGODILA“ F-35? Izrael demantuje, ali njihov avion je oštećen

P. Z. S. / 19fortyfive.com

26. 08. 2023. u 19:02

DA li je ruska raketa S-200 pogodila F-35 izraelskog vazduhoplovstva pre nekoliko godina?

ДА ЛИ ЈЕ РУСКА РАКЕТА „ПОГОДИЛА“ Ф-35? Израел демантује, али њихов авион је оштећен

Foto: AP

Pitanje koje se postavlja već šest godina, neki bi rekli bez odgovora, dok glasine nastavljaju da se kovitlaju. Iako je Izrael ovo demantovao, evo sažetka nekih podataka koji su poznati.


INCIDENT

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je 16. oktobra 2017. naredio IAF-u da bombarduje Siriju kao odgovor na to što je Sirija gađala izraelski špijunski avion. IAF je poslao svoj Lokid Martin F-35 JSF. A onda je nešto krenulo po zlu.

Kako Sirija priča, oni su pogodili i oštetili jedan od IAF-ovih F-35. Izrael je, s druge strane, izvestio da je jedan od njegovih F-35 oštećen u napadu zbog udara ptice. „Tokom trenažnog leta pronađena su dva “pogotka” na avionu, nakon sudara sa pticom. Nakon procene štete sprovedene zajedno sa proizvođačem – Lokid Martinom, avion je poslat na normalno održavanje i popravku. Vratiće se na puno dežurstvo u narednih nekoliko dana.”

Čini se verovatnim da su Sirijci i Izraelci govorili o istom incidentu sa avionom i da su nudili različite prikaze o tome kako je došlo do oštećenja tog okvira.

Ako je to slučaj, onda je verovatno jedno od objašnjenja tačno, a jedno izmišljeno.

Foto: Depositphotos/Printscreen


RAKETA ILI UDAR PTICA NA F-35?

Niko nema čvrste informacije šta se dogodilo. I očigledno Izrael to poriče, a većina stručnjaka tvrdi da projektil nikada nije pogodio metu.

Ono što se zna je da je S-200 napravljen 1960-ih i da je loše opremljen da bi mogao da parira modernim stelt lovcima.

S-200 je bio održiv protiv savremenih avionskih okvira, koji su uključivali beskorisne F-4, F-111 i Saab Viggen.

F-35 je, sa druge strane, najskuplja odbrambena platforma ikada razvijena – dizajnirana da zaobiđe moderne sisteme protivvazdušne odbrane, prodre u sporni vazdušni prostor i izbegne rakete zemlja-vazduh.

Jednostavno rečeno: S-200 i F-35 su iz različitih epoha vojne tehnologije. Poklapanje nije prikladno.

S obzirom na to, S-200 je raketa zemlja-vazduh, kinetička mašina napravljena da porazi neprijateljske avione. Ipak nije nemoguće da je S-200 povezan sa F-35. Dalje, tajming dvojnih izveštaja je zanimljiv. Čini se da su Sirijci izneli svoju tvrdnju o S-200 pre nego što je izraelska tvrdnja o sudaru sa pticom stigla u javnost. Jedna stvar bi bila kada bi Izraelci prijavili srušeni avion, a Sirijci uleteli da preuzmu zasluge za pretrpljenu štetu. Ali obrnuto se postavlja pitanje; Sirijci su prvi izneli tvrdnju, čineći da izraelska tvrdnja deluje pomalo sumnjivo.

Izraelci zaista imaju podsticaj da lažu. F-35 predstavlja značajnu investiciju u ime izraelskih poreskih obveznika. To što bi tako značajna investicija bila podložna sovjetskoj, šezdesetogodišnjoj SAM tehnologiji je sramotno.

Ne samo da je to sramotno, već takođe ukazuje na opštu ranjivost stanovništva koje je veoma zabrinuto za sopstveno postojanje. Tvrdnje Sirijaca o F-35 ukazuju na pukotinu u oklopu koju bi izraelska vlada želela da veoma umanji.

Dakle, zaista, Izraelci imaju podsticaj da zavrte priču. To je način da kažemo da ne znamo šta se dogodilo.

Međutim, konsenzus stručnjaka kaže da nijedan F-35 nije pogođen. Izraelci koji znaju verovatno neće otkriti istinu u skorije vreme.

Dakle, misterija koja je zamaglila ovaj incident od 2017. verovatno će se nastaviti da traje.


(Herison Kas/19fortyfive.com)

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave