KRIM ZOVE SARKOZIJA: Ako je Nikola toliko zabrinut za sudbinu poluostrva, neka dođe da vodi posmatračku misiju

Novosti onlajn

17. 08. 2023. u 10:23

DEPUTAT Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik predložio je da bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi poseti Krim na čelu međunarodne posmatračke misije i razgovara sa ljudima umesto što se govori o idejama o novom referendumu.

КРИМ ЗОВЕ САРКОЗИЈА: Ако је Никола толико забринут за судбину полуострва, нека дође да води посматрачку мисију

Ilustracija - Foto AP

Ranije je Sarkozi u intervjuu za "Figaro" rekao da je Krim istorijski ruska teritorija, da njegovi stanovnici sebe smatraju Rusima i da je priča o njegovom vraćanju Ukrajini iluzija.

Istovremeno, on smatra da je neophodno sprovesti referendum pod nadzorom međunarodne zajednice da bi se potvrdilo sadašnje stanje stvari. Sarkozi je takođe izrazio ideju o održavanju sličnih referenduma u ​​novim regionima Rusije.

- Ne trebaju nam novi referendumi, a Sarkozi to zna kao i bilo ko drugi. Jedan je već održan - i to je dovoljno. Ako je Sarkozi toliko zabrinut za sudbinu ruskog Krima, onda neka vodi posmatračku misiju i dođe na poluostrvo. Razgovarajte sa ljudima, vidite kako će oni ljudi koji ovo razumeju biti dovoljni - rekao je Belik za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, svojom izjavom da je Krim istorijski ruska teritorija, Sarkozi zapravo nudi zapadnom svetu "solomonsko rešenje – da Krim ostavi iza sebe i zaboravi zauvek njegov povratak Ukrajini".

- Možda će se Sarkozi vratiti u najviše ešalone vlasti i zato sprema Francuze da je trošenje na Ukrajinu danas beskorisno, barem u pokušajima da povrati poluostrvo koje pripada Rusiji - naglasio je ruski poslanik.

Krim je postao ruski region u martu 2014. nakon referenduma nakon državnog udara u Ukrajini. Na referendumu je 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju bilo za priključenje Rusiji.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, a mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev po ovom pitanju. Rukovodstvo Ruske Federacije je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom na demokratski način, uz puno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je konačno zatvoreno.

BONUS VIDEO: OVAKO SE BRANI KRIMSKI MOST - Svuda je magla i dim

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave