"NATO ŽELI DA UNIŠTI MIR" DŽan Hanuj: Vojna alijansa mogla bi da izazove novi hladni rat

Novosti online

03. 08. 2023. u 08:11

KINESKI ambasador u Rusiji Džan Hanuj izjavio je danas da NATO, "nakon što je obmanuo Evropu", želi da uništi mir u azijsko-pacifičkom regionu, dodavši da bi zapadna vojna alijansa mogla da izazove novi hladni rat.

НАТО ЖЕЛИ ДА УНИШТИ МИР Џан Хануј: Војна алијанса могла би да изазове нови хладни рат

Foto: Novosti

 - NATO se udaljio od ciljeva Povelje Ujedinjenih nacija, koji predviđaju razvoj prijateljskih odnosa među narodima i očuvanje opšteg mira. Uprkos miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, NATO insistira na izvođenju vojnih vežbi i organizovanju tzv. operacije na obezbeđivanju slobodne plovidbe u regionu, što podstiče tenzije i stvara konfrontaciju između tabora - rekao je Džan u intervjuu za rusku agenciju TASS.

On je dodao da NATO želi da "uništi mir i spokoj u azijsko-pacifičkom regionu", te da ono što radi Alijansa "ni na koji način ne promoviše prijateljstvo i mir". Kineski diplomata je kritikovao širenje NATO-a na istok, rekavši da to nema veze sa kolektivnom samoodbranom, predviđenom Poveljom UN.

 - NATO tvrdi da je organizacija za kolektivnu odbranu, koja sprovodi pravo na kolektivnu samoodbranu, ali nastavlja prekograničnu ekspanziju, nastojeći da izazove vojnu konfrontaciju u azijsko-pacifičkom regionu. Ne postoji pretnja silom protiv NATO-a u regionu - poručio je Džan. Dodao je da se takvim postupcima krše odredbe Povelje UN o regionalnim sporazumima.

 - Povelja jasno kaže da je Savet bezbednosti glavno telo odgovorno za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti i da regionalni sporazumi moraju biti ograničeni na održavanje mira i bezbednosti u regionu, a odgovarajuće akcije treba da budu sankcionisane od strane Saveta bezbednosti - rekao je ambasador Kine u Moskvi.

On je dodao da širenje NATO-a na azijsko-pacifički region ruši okvire geografskog dometa koje je sam postavio, "što znači da NATO ulazi u sferu odgovornosti Saveta bezbednosti i krši ograničenja Povelje UN o regionalnim sporazumima". Upozorio je da će širenje Alijanse na istok pojačati tenzije u regionu i da može da izazove novi hladni rat.

 - Širenje NATO-a na istok, u azijsko-pacifički region, samo će povećati regionalne napetosti, pojačati krizu poverenja, podstaći trku u naoružanju, pokvariti atmosferu regionalne saradnje, izazvati konfrontaciju između tabora, pa čak i novi hladni rat - rekao je Džan.

On je pozvao članice NATO-a da odustanu od hladnoratovskog mentaliteta i odbiju planove za širenje na istok.

 - Insistiramo na tome da NATO odgovori na pozive azijsko-pacifičkih zemalja za mir i razvoj, da prilagodi svoj pogrešan stav, odbaci hladnoratovski mentalitet i da se uzdrži od širenja u azijsko-pacifički region - poručio je Džan.

(Alo)

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori