ČEKA LI BAJDENA IMPIČMENT? Predsednik SAD pod budnim okom republikanaca

Novosti Onlajn

25. 07. 2023. u 14:35

PREDSEDAVAJUĆI Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevin Makarti rekao je da istraga poslova članova porodice Bajden koju sprovodi grupa republikanaca "povećava mogućnost impičmenta" aktuelnog američkog predsednika.

ЧЕКА ЛИ БАЈДЕНА ИМПИЧМЕНТ? Председник САД под будним оком републиканаца

Foto Tanjug/AP

Makartijevi komentari u emisiji Šona Henitija na "Foks njuzu" su do sada najkonkretnija najava potencijalnog impičmenta predsednika Džozefa Bajdena. On, ipak, nije eksplicitno rekao da će početi proces protiv Bajdena, ministra pravde Merika Garlanda ili bilo kog drugog zvaničnika, niti je precizirao kada bi to moglo da bude učinjeno.

Makarti je naveo nekoliko slučajeva potencijalnih zloupotreba položaja za koje su republikanci zainteresovani, od tvrdnji da su članovi Bajdenove porodice primali novac od stranih kompanija, preko navodnog mešanja Ministarstva pravde u proces protiv Hantera Bajdena, do dokumenta FBI koji porodicu aktuelnog predsednika povezuje sa korupcijom.

- Mi ne bismo znali ništa od ovoga da Republikanska partija nije osvojila većinu (na prošlim izborima). Mi smo samo pratili informacije. Ali to povećava mogućnost impičmenta, koji Kongresu daje najveću moguću moć da prikupi još informacija - rekao je Makarti u Henitijevoj emisiji.

Makarti je dodao da će republikanci "pratiti ovo sve do kraja i da će to proizaći iz istrage o impičmetu". Njegov portparol nije odgovorio na zahteve za razjašnjenje te izjave.

Makartijevi komentari su naišli na oštru reakciju Bele kuće, čiji je portparol Ijan Sims rekao da je "želja republikanaca da najure Bajdena beskrajna, bez obzira na istinu".

- Umesto da se fokusiraju na prave probleme koji muče Amerikance, poput smanjenja inflacije i stvaranja novih radnih mesta, republikanci od ovoga prave svoj prioritet - dodao je on, prenosi "Politiko".

Republikanci su već koketirali sa impičmentom, koji je pominjala članica Predstavničkog doba Loren Bobert.

U isto vreme, republikanci u Odboru za nadzor Predstavničkog doma pokreću opsežnu istragu poslova Bajdenove porodice. Devon Arčer, nekadašnji poslovni saradnik Hantera Bajdena, trebalo bi da se pojavi ispred tog odbora sledeće nedelje.

Republikanski senator Čak Grasli prošle nedelje je objavio dokument FBI u kome se navodi da je zvaničnik ukrajinske kompanije "Burisma" Nikolaj Zločevski navodno dao mito članovima porodice Bajden.

Republikanci se nalaze pod žestokim pritiskom svojih glasača, koji su željni da vide impičment Bajdena ili nekog drugog visokog zvaničnika administracije nakon što je taj proces započet dva puta protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi "Politiko".

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!