VAŠINGTON NESTRPLJIVO ČEKA KISINDŽERA: Šta bivši diplomata nosi iz Kine

Tanjug

20. 07. 2023. u 23:18

IZ Bele kuće danas je saopšteno da nestrpljivo očekuju da čuju šta će bivši diplomata i politikolog Henri Kisindžer imati da kaže nakon što se vrati sa svog putovanja u Peking, gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

ВАШИНГТОН НЕСТРПЉИВО ЧЕКА КИСИНЏЕРА: Шта бивши дипломата носи из Кине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi naveo je da je "žalosno" što je "privatni građanin" mogao da se sastane sa ministrom odbrane Li Šangfuom, a da je američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu uskraćen takav prijem. Nakon današnjeg sastanka Si je Kisindžeru rekao da "stari prijatelji" poput njega nikada neće biti zaboravljeni.

- Još jednom, Kina i SAD su na raskrsnici - kuda dalje i još jednom, obe strane treba da naprave izbor - rekao je Si 100-godišnjem bivšem američkom diplomati, preneo je Rojters. Vašington je ranije saopštio da je informisan o Kisindžerovom putovanju u Kinu ove sedmice, ali da Kisindžer ne deluje u ime vlade SAD.

Njegova poseta Kini dolazi u trenutku kada dve supersile pokušavaju da zaustave dalje hlađenje međusobnih odnosa, koji su već na istorijskom minimumu, prenela je agencija.

- Kina je voljna da istražuje sa američkom stranom pravi način da se dve zemlje slože i promovišu stabilan napredak odnosa između Kine i SAD - rekao je Si.

Kisindžer, koji je veoma poštovan u Kini i koji je redovno posećuje otkako je napustio državnu funkciju, rekao je da je odnos između dve zemlje pitanje svetskog mira i napretka ljudskog društva.

Kisindžer je odigrao ključnu diplomatsku ulogu u normalizaciji veza između Vašingtona i Pekinga 1970-ih kada je bio državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost u administracijama predsednika Ričarda Niksona i Džeralda Forda.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (1)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis