"STISNITE PAUZU" Mask upozorio kineske vlasti - Veštačka inteligencija bi mogla da preuzme kontrolu nad državom

Novosti onlajn

17. 07. 2023. u 22:19

OSNIVAČ kompanije Spejs Iks Ilon Mask izjavio je da je liderima u Kini rekao da bi stvaranje "digitalne superinteligencije" vođene veštačkom inteligencijom moglo da uzurpira Komunističku partiju Kine i da preuzme kontrolu nad zemljom.

СТИСНИТЕ ПАУЗУ Маск упозорио кинеске власти - Вештачка интелигенција би могла да преузме контролу над државом

FOTO: AP/Tanjug

Mask je u Tviter spejsu rekao da je proveo prilično vremena s liderima u Kini tokom posete toj zemlji u maju.

Mask je rekao da su razgovarali o potencijalnim opasnostima veštačke inteligencije i potencijalu tehnologije da preuzme moć.

- Mislim da je to imalo odjeka. Nijedna vlada ne želi da je svrgne digitalna superinteligencija - rekao je Mask.

Mask je naglasio da želi da se pritisne pauza na napredak veštačke inteligencije, ali da se to ne čini realnim.

Tokom njegovog putovanja u Kinu u maju, Mask se sastao savisokim vladinim funkcionerimai poslovnim liderima sa kojima je razgovarao o popularnim temama poput veštačkeinteligencije.

Mask je istakao da su njegovi razgovori s liderima u zemlji podstakli interes za rad na "kooperativnom međunarodnom okviru" za regulisanje veštačke inteligencije, prenosi South China Morning Post.

Mask je inače nedavno predstavio xAI, svoju novu kompaniju koja ima za cilj da konkuriše OpenAI-u i drugim tehnološkim kompanijama, i da „razume pravu prirodu svemira".

Mask je već ranije alarmirao javnost zbog potencijalnih opasnosti da bi veštačka inteligencija mogla da postane neka vrsta "superinteligencije" s nekim sposobnostima koje imaju ljudi. Njegova zabrinutost postala je sve glasnija od pokretanja OpenAI-jevog četbota.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

SNIMAK ERUPCIJE IZBLIZA: Dron snimio aktivnost vulkana Fagradalsfjall

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!