"POJAČAĆEMO OBUKU I VEŽBE": Šta su poručili sa NATO samita o potencijalnoj upotrebi nukelarnog oružja?

Srna

11. 07. 2023. u 19:30

OKOLNOSTI u kojima bi NATO možda morao da upotrebi nuklearno oružje su "izuzetno daleko", navodi se u saopštenju koje Alijansa usvojila na samitu u Vilnjusu.

ПОЈАЧАЋЕМО ОБУКУ И ВЕЖБЕ: Шта су поручили са НАТО самита о потенцијалној употреби нукеларног оружја?

Foto: Printskrin/Jutjub/ Daily Aviation

- Cilj NATO je bezbedniji svet za sve, mi nastojimo da stvorimo bezbednosno okruženje za svet bez nuklearnog oružja. Okolnosti u kojima bi NATO možda morao da upotrebi nuklearno oružje su izuzetno daleko. Svako korišćenje nuklearnog oružja protiv NATO-a bi suštinski promenilo prirodu sukoba - navodi se u saopštenju.

NATO je, takođe, saopštio da preduzima korake da osigura bezbednost svoje misije nuklearnog odvraćanja, koja uključuje mere za "modernizaciju nuklearnih sposobnosti NATO-a i ažuriranje planiranja za povećanje fleksibilnosti i prilagodljivosti nuklearnih snaga Alijanse", prenosi RIA.

- Prema tome, pojačaćemo obuku i vežbe koje simuliraju konvencionalnu i nuklearnu dimenziju krize ili sukoba, omogućavajući veću koherentnost između konvencionalnih i nuklearnih komponenti odvraćanja i odbrane NATO-a u svim domenima i čitavom spektru sukoba - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: MASAKR U KINI: Šestoro mrtvih nakon napada nožem u vrtiću u Lianjiangu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)